Zam Pazarlığında Yasal Süre Doldu: Hükümet ve Memur-Sen Anlaşamadı, Son Kararı Hakem Kurulu Verecek
Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin görüşmelerinde yasal olarak belirlenen müzakere süresi tamamlandı. Hükümet ve memur sendikaları arasında 20 günlük süre zarfında sözleşme konusunda mutabakat sağlanamadı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu sabah Twitter’dan “Beşinci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamıştır” mesajını paylaştı.
Bakan Selçuk: "Daha önceki toplu sözleşmelerden elde edilen kazanımlar korunacak"
Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
Anlaşma için belirlenen sürenin sona ermesiyle toplu sözleşmede Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru aşamasına gelindi.
Bu sürecin işlemesi için memur sendikaları ya da hükümetin 21-23 Ağustos tarihlerinde Hakem Kurulu'na başvurması gerekiyor.
Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.
Konfederasyonların talepleri neydi?
Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.
Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.
Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.
Yorum Yazın
2010 anayasa değişikliği. Hakem kurulunun kararı yargıya kapalı ve koşulsuz uygulanmak zorunda. Akla mantığa sığmayan bu yönteme referandumda biz evet dedik.
İş hakem kuruluna kaldıysa geçmiş olsun memurlar:(
Hakem Kurulu:)))) Demokrasi varmışçılık kadar beni eğlendiren başka bir oyun yok. Kurul 11 kişiden oluşuyor 6'sını bakanlar kurulu belirliyor. Hadi eşit çıkt... Devamını Gör