Yayın Hayatına Dijital Olarak Devam Edecek: Habertürk 5 Temmuz'da Son Defa Okurlarla Buluşacak
Kağıt baskı 5 Temmuz'da sona erecek.
Gazete Duvar'ın elde ettiği bilgiye göre, Habertürk gazetesi için bir süredir dile getirilen iddia gazete yönetimi tarafından doğrulandı ve gazetenin kağıt baskısına 5 Temmuz itibariyle son vereceği belirtildi.
Ciner Medya Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ, bu sabah gazete çalışanlarına attığı bir bilgilendirme e-postasıyla gazetenin yayın hayatına son verileceği doğrulandı.
'Çalışanların bir bölümü internet portalına kaydırılacak'
Gazetenin yayın hayatına son verilme nedenini 'Sektörde meydana gelen değişimlere ekonomik olarak zorunlu yanıt' sözleriyle açıklayan Tektağ, çalışanlarına gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:
"Yazılı basın faaliyetlerimizi 5 Temmuz 2018 tarihi itibariyle sonlandırmaya, buna mukabil gazetecilik faaliyetlerimizi televizyonlarımız Show Haber, Habertürk TV, Bloomberg HT ile entegre bir vaziyette habertürk.com başta olmak üzere internet mecralarımız odaklı olarak daha da güçlü bir şekilde devam ettirmeye karar verdik. Yukarıda duyurusunu yaptığımız kararımızın çalışma ilişkilerimizde bazı değişmeler ve sonuçlara yol açması doğaldır ve kaçınılmazdır. Bu konudaki kararlarımız ve uygulamalarımız kısa süre içerisinde insan kaynaklarımız tarafından değerli çalışma arkadaşlarımızla paylaşılacaktır. Ancak şu kadarını belirtelim ki, sektörde meydana gelen değişimlere ekonomik olarak zorunlu yanıt niteliğindeki bu dönüşüm kararımızla nitelik ve nicelik olarak uygun özelliklere sahip olduğunu değerlendirdiğimiz çalışma arkadaşlarımızla grubumuz bünyesinde yol arkadaşlığımızı devam ettirme kararlılığımız mevcuttur. Bu konuda da yönetim düzeyinde yapılan ve yapılacak değerlendirmeler en kısa sürede İnsan Kaynakları birimimiz tarafından çalışma arkadaşlarımızla paylaşılacaktır."
Fatih Altaylı: 'Bana yapılmış bir tebligat yok'
Gazetenin kapatılacağı yönündeki dedikoduları T24'e değerlendiren Habertürk gazetesinin kurucu Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, dedikoduların ayyuka çıkmasını gazetenin kapatılabileceğine işaret etmişti:
"En azından bana yapılmış bir tebligat yok. Biliyorsunuz şu anda benim gazetede idari bir görevim de yok. Ama dedikodular bu kadar ayyuka çıktığına göre, anlaşılan haberler gerçeği yansıtıyor; patron herhalde kapatma kararı almış. Habertürk'te, benim kurduğum gazeteye göre farklılıklar vardı. Ben kurduğumda Habertürk Türkiye'nin en etkili gazetelerinden biriydi. 400 bin tiraja gelmişti, Hürriyet'in arkasından ikinci büyük gazeteydi. Belirli bir kârlılığı vardı."
'2014'ten beri reklam gelirleri düştü'
Altaylı ayrıca, gazetenin reklam gelirlerinin 2014 yılından beri düştüğünü söylemiş ve kapatma karının doğru bir şey olduğunu şu sözlerle savunmuştu:
"Fakat 2014'ten beri reklam gelirleri düştü, rantabl olmaktan çıktı. Son yıllarda reklam ajanslarında da bir değişim, farklılaşma yaşandı. Bu da Türkiye'nin total durumuyla ilgili. Reklamveren, "Benim müşterim mesela 'Habertürk, Hürriyet' okuyor, diyor, bu gazetelere ilan/reklam veriyor. Ancak o reklamdan sonra kapısına 30 gazete dayanıyor, baskı/basınç oluyor. Bir gazeteye reklam vermek, neredeyse politik bir beyan gibi algılanır oldu. Türkiye bu şekilde devam ettiği müddetçe, merkez medyada rantabl olacak gazete yatırımı yapmak mümkün değil. Merkez medyadaki reklam geliriyle gazete yapmak mümkün değil. Bu açıdan baktığınızda kapatma kararı doğru bir şey."
Habertürk gazetesinin yayın hayatına son vermesi sosyal medyanın gündeminde...
Habertürk gazetesinin kapanacağı bilgisi doğruymuş. Habertürk’ü bir muhabir olarak çok beğeniyordum. Yıllarca öncesinde kaldı diye düşündüğüm habercilik rekabetini var ediyordu. Etkili Haberler, esaslı söyleşiler, dikkate değer yazılar okuyordum. Kapanmasına çok üzüldüm
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) 1 Temmuz 2018
Haberturk Gazetesi kağıt ortamında basımını durduruyor. Çok emek verdiğimiz maddi şartlara karşı koyabilmesi için en fazla mücadele ettiğimiz gazetemizdi:) Maalesef basın sektöründe en zayıf halka kağıt gazete.Hepimiz üzüldük. Onca emek var üzerinde. İnşaallah bu son kapanma olur
— Emine Kamis (@1emian) 2 Temmuz 2018
Matbu bir gazetenin internet gazetesine dönüşmesi Türkiye şartlarında o gazetenin ölümü demek. Habertürk de Radikal'in yanına gidiyor.
— Ali Tirali (@AliTirali) 1 Temmuz 2018
Haberturk Gazetesi kapaniyormus. Yuzlerce insan ekmek parasindan olacak. Medya artik eskisi gibi ‘rantabl’ olmadigi icin kapanma karari alinmis. Bakkal islettiklerini zannediyorlar. Tam zamaninda cikmisim sektorden...
— Alper Aslan (@aslanalper01) 1 Temmuz 2018
Habertürk Gazetesi Türkiye'nin en büyük tirajlı 5. gazetesiydi. Çok değerli yazarlar ve muhabirler bünyesinde bulunduruyordu. Aynı zamanda ekonomi kadrosu en güçlü kadroydu.
— Gökhan Uskuay (@guskuay) 1 Temmuz 2018
Haberden para kazanan ve haber takip edenler için kötü haber. pic.twitter.com/cBSOBs7oCt
Gücü özgürlüğünde olamayan Habertürk gazetesi bu cuma kapanıyor 👍👏
— Ata Benli (@atabenli) 1 Temmuz 2018
Kurucu ortağı ve isim babası olduğum habertürk'ün gazetesi kapatılıyormuş.Çok hazin ama gerçek şu ki habertürk'ü internet sitesi olarak kurarken önce yazılı medyanın,daha sonra tv'lerin internete kayacağı varsayımıyla hareket etmiştim.Sıra tv'lere de gelecek;evrim sürüyor!
— hakan aygun (@hakan_aygun) 2 Temmuz 2018