onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ülkemizden Bir Restorasyon Örneği Daha: 800 Yıllık Tarihi Kız Köprüsü'ne İş Makinesi Çıkartıldı

Ülkemizden Bir Restorasyon Örneği Daha: 800 Yıllık Tarihi Kız Köprüsü'ne İş Makinesi Çıkartıldı

Sivas’ın Divriği ilçesindeki Kız Köprüsü’nün onarımını yapan müteahhit, 800 yıllık tarihi köprünün üstüne iş makinesi çıkardı. Firma ‘Büyük taşlar vardı, o nedenle iş makinesiyle çalışmak zorundayız’ savunması yaparken, arkeolog Nezih Başgelen “İş makinesi ile restorasyon olmaz” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göreSivas’ın Divriği ilçesindeki Kız Köprüsü’nün restorasyonunda iş makinası kullanıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 800 yıllık köprü için Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök de olay yerine gitti.

Ağır taşlar için kullanıldığını açıkladılar

Ağır taşlar için kullanıldığını açıkladılar

Müteahhit firma ağır taşları kaldırmak için iş makinesi kullandıklarını savundu. Ancak taşları kaldırma işinin işçilere bırakılması, restorasyon uzmanlarının ve yetkili mimarın başında olmadan çalışılması doğru bulunmadı.

'Gerekçe kabul edecek bir durum değildir'

'Gerekçe kabul edecek bir durum değildir'

UNESCO Türkiye Milli Komite Üyesi Nezih Başgelen görüntülerle ilgili şöyle konuştu: 

“Kız Köprüsü bölgenin önemli bir kültürel varlığıdır. Osmanlı döneminde Divriği’yi Ziniski-Sincan-Yağbasan-Karabel üzerinden Sivas’a bağlamak için yaptırılmıştır. Karayollarının bu tarihi köprüyü korumak istemesi doğru bir yaklaşımdır. Ancak restorasyon çalışmalarına mukavemet sorunları belirgin olan böyle tarihi bir köprü üzerinde iş makinesi çıkartıp çalışılması hiçbir gerekçe ile kabul edilecek bir durum değildir. Bazı taşınması güç parçalar köprü üzerinden alınması gerekiyorsa tüm dünyadaki benzer uygulamalardaki gibi en azından burada bir kule vinç kullanılabilirdi. Divriği Belediye Başkanı Sn. Hakan Gök’ün bu konudaki ilgi ve hassasiyetine teşekkür ederiz. Konuyu iletir iletmez olay yerine gidip bilgi akışı sağladı. Tarihi bir kayba daha neden olmamak için acilen buradaki restorasyon işlerinin daha titiz bir denetimle sürdürülmesi gerekir. Göz göre göre gözümüz gibi korumamız gereken bir değerimizi daha yanlış uygulamalarla kaybetmeyelim.”

Restorasyon Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı

Restorasyon Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı

Mengücüklüler döneminde yapıldığı düşünülen Çaltı Çayı üzerindeki köprünün kitabesi bulunmuyor. İpek yolu güzergâhında olan 70 metre uzunluğundaki köprü kesme ve moloz taştan yapılmış. Divriği Belediyesi’nin girişimleriyle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ağustos ayında restorasyon çalışmasına başlandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
41
10
7
4
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ckkenon

Cahilliğe duyulan saygı bir ülkenin elimizden kayıp gitmesine sebebiyet verdi. Yarın öbür gün gelecek nesil çıkıp ''bre amına koyduklarım bu kadar talan ger... Devamını Gör

Deniz Kuzey

Ne açlık, ne susuzluk, ne küresel ısınma, ne savaş..Cehalet sonumuz olacak.

Resho

Bilmem kaç bin yıldır kendine haline bırakılp da bugüne kadar ayakta kalmayı başaran eserler bir bu zihniyete karşı koyamıyor.