Türkiye'deki Toplumsal Sınıfları Gizli Detaylarla İşleyen Kapıcılar Kralı Filmiyle İlgili Bilmediğiniz Çok Şey Var
Türkiye'deki Toplumsal Sınıfları Gizli Detaylarla İşleyen Kapıcılar Kralı Filmiyle İlgili Bilmediğiniz Çok Şey Var
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Film, Cihangir Güneşli Sokak'ta yer alan Selahattin Zeren Apartmanı'nda çekilmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Aynı sokakta bir sonraki yıl da efsane film Çöpçüler Kralı çekilmiş fakat sokağın farklı bir bölümü kullanışmış. Kapıcılar Kralı 1976, Çöpçüler Kralı 1977 yapımı.
3. Senarist Umur Bugay, filmin çekileceği apartmandaki kapıcı dairesini ziyaret edince, Anadolu'dan gelen bu insanların kültürlerini evlerine yansıttığını görmüş ve o dairenin düzenine hiç dokunulmamış.
4. Seyit'in çocukları, aslında gerçekten o apartman kapıcısının gerçek çocukları. Çocuklar çekimdeyken, kapıcı ve hanımı diğer dairede bekletilmiş.
5. Seyit'in oğlunu canlandıran ve gerçekten de apartmanın kapıcısının oğlu olan Hüsnü Yıldız, şu an türkücülük yapmaktadır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Filmle ilgili oluşturulmuş en güzel detay da her katta bulunan apartman sakinin bir zümreyi temsil ediyor olması. Hemen açıklayalım:
7. Tefeci Übeyit Bey'in karşısına taşınan hırsız komşular ise tesadüf değildir aslında. Bu komşulukla aslında izleyiciye "kapitalizm ve hırsızlık bir bütündür" mesajı verilir.
8. Ha bu arada apartmanın dedikoducusu Makbule Hanım da basını temsil eder. Her gelişmeyi takip eder, işine gelene gazı verir ve mutlaka sonra kenara çekilir. Ne kadar tanıdık değil mi? :)
9. Bu film aynı zamanda Bizimkiler dizisinin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Senarist Umur Bugay, filmden sonra o efsane diziyi çekmeye karar vermiştir.
10. Türk Sineması'nın gurur kaynağı olan bu film aynı zamanda Kemal Sunal'ın ilk Altın Portakal ödülünü kucakladığı film olarak da önem taşır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Filmin sonunda Seyit'in, apartmanın %51 hissesini alıp yönetimi feshetmesi, kendi maaşına zam yapması ve bahşişi serbest bırakması, işçi ve köylü kesimin bir başarısı olarak yer alır.
12. Kapıcılar Kralı, bugüne kadar yapılmış filmler arasında Türkiye'deki sınıfsal ayrılıkları ve toplumun en gerçekçi fotoğrafını gösteren en başarılı yapımlardan biridir. Emeği geçenlerin herkesin ellerine sağlık!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Okuyup napıcan sanki apartman yöneticisi olacan pezevenk :D
bir gazeteci bozuntusu vardı Kemal Sunal filmleri bu ülke insanın zekasına hakarettir demişti. rahmetli kemal sunal bu filmle hakaret mi etmiş yoksa uyanın m... Devamını Gör
Ağzında bozuntu diyorsun.
O binanın giriş kapısı ve siyah mermer kaplamaları hala aynı. Seyit'in şark kurnazlığınıda unutmayalım :)) Saf değildir. Bu düzende marx'ın dediği gibi kendi... Devamını Gör