onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türk Edebiyatında İlk Realist Roman Örneği: Araba Sevdası'nın Özeti

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Türk Edebiyatında İlk Realist Roman Örneği: Araba Sevdası'nın Özeti

Elif
27.06.2022 - 14:09

1898 yılında yayımlanan Araba Sevdası romanı, Tanzimat döneminin ünlü yazar ve şairi Recaizade Mahmud Ekrem tarafından kaleme alındı. Edebiyatta ilk realist roman olarak kabul edilen bu eser, aşk hikayesinden ziyade dönemin toplumsal yaşantısını eleştiren bir eser niteliği taşıyor. Kitapta bir tip üzerinden yanlış batılılaşmaya vurgu yapılıyor. Hadi hep birlikte Araba Sevdası romanının özetine bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Araba Sevdası Romanının Özeti

Araba Sevdası Romanının Özeti

Bir Osmanlı padişahının oğlu olan Bihruz Bey, 20'li yaşlarda bir gençtir. Evde özel öğretmenlerden eğitim görmüştür. Buna rağmen eğitimi oldukça yetersizdir. Günün çoğu zamanını eğlence yerlerinde geçirir. Avrupa yaşam tarzına çok özenir. Hep Avrupa kıyafetlerinin satıldığı yerlerden alışveriş yapar.

Bihruz Bey'in babası öldükten sonra annesi ve ona büyük bir miras kalır. Ancak Bihruz Bey, bütün parayı kadınlarla eğlence yerlerinde harcar. En büyük zevklerinden biri olan Çamlıca tepesinde faytonla gezinirken sarışın bir kadın görür. Bihruz Bey, kibar ve hoş görünümlü bir kadın olan Periveş'e aşık olur. Bir sonraki hafta Bihruz Bey, duygularını yazdığı mektubu Periveş'e verir, fakat onu bir daha göremez.

Bihruz Bey'in arkadaşı Keşfi Bey onun bu haline çok üzülür. Ancak Keşfi Bey, insanlara yalan söylemekte usta bir insandır. Keşfi Bey, Bihruz Bey'e Periveş'in öldüğünü ve ona çok benzeyen bir ablası olduğunu anlatır. Duyduklarından çok etkilenen Bihruz Bey, sevdiğinin mezarını bulmaya çalışır. 

Bir zaman sonra Şehzadebaşı'nda dolaşırken Periveş'le karşılaşır. Onu ablası olduğunu düşünür ve Periveş'in mezarını sorar. Periveş ise duydukları karşısında gülerek kendisinin Periveş olduğunu, düşük bir insan olduğu anlatır. Bihruz Bey, Periveş'i ısrarla istese de terslenir. Bu olaydan sonra Bihruz Bey yaptıklarından dolayı pişman olur, akıllanır.

Araba Sevdası Romanında Yer Alan Karakterler

Araba Sevdası Romanında Yer Alan Karakterler
  • Bihruz Bey

  • Mösyo Piyer

  • Periveş Hanım

  • Keşfi Bey

  • Çengi Hanım

Recaizade Mahmud Ekrem'in Hayatı Hakkında Kısa Bilgi

Recaizade Mahmud Ekrem'in Hayatı Hakkında Kısa Bilgi

Araba Sevdası romanının yazarı Recaizade Mahmud Ekrem, 1847 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası takvimhane nazırı olan Recai Efendi'dir. Nezareti Mektubi Kalemi'nde memur olarak çalıştı. Daha sonra devletin pek çok alanında görev aldı.

Recaizade Mahmud Ekrem, Namık Kemal sayesinde edebiyatla tanıştı. İlk yazıları Tasvir-i Efkar'da yayımlandı. Batı edebiyatından yaptığı çeviriler, Türk edebiyatının gelişmesini sağladı. Yaşamı boyunca pek çok eser kaleme aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın