Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren Meme Kanserine Karşı Elektronik Sütyen ile Hayati Bir Buluşa İmza Attı
Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren Meme Kanserine Karşı Elektronik Sütyen ile Hayati Bir Buluşa İmza Attı
ABD'de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) görev yapan Canan Dağdeviren, meme kanserine erken teşhiste yardımcı olacak bir buluşa imza attı. Dünya genelinde kadınları etkileyen en yaygın kanser türlerinden biri olan meme kanserinde önemli buluş yeni bir ultrason cihazı oldu. Canan Dağdeviren ve ekibi tarafından tasarlanan yeni ultrason cihazı, sütyene takılarak kullanılacak şekilde tasarlandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, ultrason teknolojisini kullanarak meme dokusunda anormal hücreleri tespit edebilen bir buluşa imza attı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Canan Dağdeviren ve ekibi tarafından tasarlanan yeni ultrason cihazı, sütyene takılarak kullanılacak şekilde tasarlandı. Bu sayede kadınlar, günlük yaşamlarını kesintiye uğratmadan düzenli kontrollerini yapabilecek konuma getirildi.
Cihazın sürekli takılabilen tasarımı sayesinde, anormal bir durum tespit edildiğinde hemen uyarı verebiliyor. Bu da meme kanserinde erken teşhiste önem arz ediyor.
Dağdeviren, meme kanseri riski taşıyan bireylerin daha sık tarama imkanına sahip olması için bir teşhis cihazının planını çizdiğini ifade etti. Sütyene entegre edilebilecek bu cihazın, özellikle kanser geliştirme riski yüksek olan kişilerin hayatını kurtarabileceğini belirtti. "Hedefimiz, daha sık tarama sayesinde hayatta kalma oranını yüzde 98'e kadar yükseltmek." şeklinde konuştu. Bu yenilikçi cihazın, erken teşhis ve tedavi sürecini önemli ölçüde iyileştirmesi bekleniyor.
Bu durum, düzenli kontrollerin önemini vurgular, ancak aynı zamanda aralıklı taramaların da kritik bir rol oynadığını gösterir. Bu nedenle, "Aralık Kanserleri" adı verilen bu tümörler, meme kanseri vakalarının önemli bir bölümünü oluşturarak, bu hastalığın erken teşhis ve tedavisinde kritik bir öneme sahiptir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hayati buluş olarak kabul edilen elektronik sütyenin farkları ise saymakla bitmeyecek türden...
Instagram paylaşımına göre, Dağdeviren bu proje için ilhamını, düzenli olarak kanser taramaları yaptırmasına rağmen 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve 6 ay sonra hayatını kaybeden teyzesi Fatma Çalışkanoğlu’ndan aldığını söyledi.
Dağdeviren ve ekibinin geliştirdiği bu cihaz, bilim ve teknolojinin sağlık alanındaki yenilikçi uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Lisans ve Gazetecilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans mezunuyum. Medya ve içerik dünyasında çeşitli pozisyonlarda görev aldım. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyorum. Deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri güncel ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Onlarca kötü haber arasında ilaç gibi geldi. Kadınlar için çok önemli bir buluş. Ne kadar teşekkür etsek az.
Tebrik ederim kendilerini. Adını daha çok duyacağımız günlere 👏👏
Tebrikler 👏🏻👏🏻👏🏻 inşallah Türkiye'ye gelmesi çok uzun sürmez