Görüş Bildir
Haberler
Kadının Gücünü Bir Kez Daha Gözler Önüne Seren Son Dönemlerin Başarılı 21 Türk Bilim İnsanı

Kadının Gücünü Bir Kez Daha Gözler Önüne Seren Son Dönemlerin Başarılı 21 Türk Bilim İnsanı

Erkek işi nedir? Kadın işi nedir? Erkek her şeyi yapabilir de kadın yapamaz mı? Bu sorulara cevap niteliğinde bir içerik hazırladık. Yüzyıllarıdır süren erkek işi ve kadın işi olarak ayrım yapılan, küçüklükten beri dayatılan olguyu kırıp, aslında her şeyin üstesinden gelebileceklerini kanıtlamış kadınlarımız, her geçen gün artmakta. Olmaz denileni oldurtan işleri ile sadece ulusal değil uluslararası bir başarı da yakaladılar. Bu önemli çalışmaları sadece kendileri için değil aslında bizler için yaptılar. İnsanlığa dokunacak başarıları ve yıllar sonra bile adlarını anacağımız, bize kadın gücünü ve cinsiyet fark etmeksizin her şeyin üstesinden gelebildiklerini göstermiş, son dönemlerin başarılı 21 Türk bilim kadını içeriğimizde.👇

Kaynak: https://twitter.com/bilimkadinlari
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Burçin Mutlu Pakdil

1. Burçin Mutlu Pakdil

University of Chiago'da Astrofizik alanında kendini gösteren Burçin Mutlu Pakdil, Türk gök bilimcidir. 'Burçin'in Galaksisi' olarak daha çok anımsadığımız Burçin Mutlu Pakdil, yaptığı çalışmalarla birçok ödülün sahibi oldu. Lise eğitimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldu. Geçtiğimiz günlerde Teksas'taki Dallas NorthPark Center'da 10 önemli bilim kadınının heykelinin arasında Burçin Mutlu Pakdil'in de heykeli yer aldı.

2. Yeşim Büyükmeriç

2. Yeşim Büyükmeriç

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Profesör olarak görev yapan Yeşim Büyükmeriç, Jeoloji ve Paleontoloji alanlarında araştırmaları bulunan bilim kadınıdır. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği olarak bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de yine Ankara Üniversitesi'nde tamamladı.

3. Ahu Gümrah Dumanlı-Parry

3. Ahu Gümrah Dumanlı-Parry

Manchester Üniversitesi'nde (The University of Manchester) biyomimetik sistemler üzerine çalışmalarda bulunuyor. Bilim kadınları arasında yerini alan Ahu Gümrah yaptığı çalışmalar ile kazandığı 1 milyon Pound'luk araştırma fonu ile farklı alanlarda kullanılabilecek malzemeler üretmeyi hedefliyor. Ahu Gümrah ODTÜ'de mastır yaptıktan sonra Sabancı Üniversitesi'nde de Felsefe alanında doktora yaptı.

4. Merve Kurt

4. Merve Kurt

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Deniz Biyolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren Merve Kurt bu çalışmalar sayesinde bilim kadınları arasında kendini gösterdi. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra ODTÜ'de Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık üzerine doktora yaptı.

5. Yeşeren Saylan

5. Yeşeren Saylan

Şu an Hacettepe Üniversitesi'nde Biyokimya üzerine çalışmalar yürütüyor. Yaptığı çalışmalar ile de bilim kadınları arasında yerini aldı. Lisans eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Kimya üzerine tamamlayan Yeşeren Saylan, yüksek lisans ve doktorasını da Hacettepe de aynı bölüm ile tamamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hazal Gezmiş

6. Hazal Gezmiş

Oxford Üniversitesi'nde (University of Oxford) Kalp- Damar Doku Mühendisliği üzerine çalışmalarını sürdüren Hazal Gezmiş, başarılı bilim kadınlarından biri. Lisana eğitimini İstanbul Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik üzerine tamamlayan Hazal Gezmiş, Yeditepe Üniversitesi'nde mastır yaptı. Şu anda Oxford Ünviersitesi'nde Felsefe alanında Doktorasını tamamlıyor.

7. Ezgi Zeynep Çimen

7. Ezgi Zeynep Çimen

Hacettepe Üniversitesi, Psikoloji bölümünden mezun olan Ezgi Zeynep Çimen Yaşam Derneği'nde travma üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Klinik Psikoloji yüksek lisansını da tamamlamak üzere bulunan Ezgi Zeynep Çimen, başarılı bir bilim kadını.

8. Çağla Gül Şenkardeş

8. Çağla Gül Şenkardeş

Çağla Gül Şenkardeş, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Doktor unvanına sahip bir öğretim görevlisi. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu üzerine çalışmalar yapıyor. İstanbul Blockchain Women Derneği'nin kurucularından biridir. Kadınların güçlenmesi odaklı faaliyetlerde bulunuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başlayan eğitim hayatına, İstanbul Üniversitesi'nde mastır yaparak, daha sonra ise Bilgi Üniversitesi'nde Felsefe alanında doktorasını tamamlayarak bitirdi.

9. Meltem Ünal Erzen

9. Meltem Ünal Erzen

İstanbul Üniversitesi'nde Doçent Doktor unvanına sahip Meltem Ünal Erzen, çalışmalarını siyasal iletişim üzerine yapıyor.

10. Nalan Liv

10. Nalan Liv

University Medical Center Utrecht'te Doktor unvanına sahip öğretim üyesi olan Nalan Liv, hücre biyolojisi üzerine çalışmalarıyla birlikte Türk bilim kadınları içerisinde yerini aldı. Eğitimini Sabancı Üniversitesi'nde tamamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Olcay Üzengi Aktürk

11. Olcay Üzengi Aktürk

Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde, Profesör olarak görev yapan Olcay Üzengi Aktürk, Madde fiziği üzerine çalışmalar yürütüyor. Yaptığı çalışmalar ile bilim kadınları arasında önemli bir yere sahip. Eğitimine Ege Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olarak başlayan Olcay Üzengi Aktürk, yüksek lisansını Anadolu Üniversitesi'nde yine Fizik bölümünde tamamladı.

12. Ebru Menşur Alkoy

12. Ebru Menşur Alkoy

Gebze Teknik Üniversitesi'nde Malzeme Bilimi ve Mühensiliği Profesörü olan Ebru Menşur Alkoy, malzeme bilimi ve elektronik malzemeler üzerinde sürdürdüğü çalışmaları ile bilim kadınları arasında yer alıyor. Ebru Menşur Alkoy lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Kocaeli Üniversitesi Fizik bölümünde tamamladı.

13. Dilek Erbahar

13. Dilek Erbahar

Dilek Erbahar, Gebze'de kurulu olan TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Sensör Teknolojileri Proje Grubu'nda Başuzman araştırmacı olarak görev yapmasıyla başarıyı yakalamıştır. Doçent Doktor unvanına sahip Dilek Erbahar bu proje ile bilim kadınları arasında yerini aldı.

14. Canan Dağdeviren

14. Canan Dağdeviren

Türk fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi Fellow cemiyetinde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanıdır. MIT Medya Laboratuvarında materyel bilimi üzerine çalışmaları ile Türk bilim kadınları arasında yerini aldı. Eğitimine Hacettepe Üniversitesi'nde Fizik Mühendisliği ile başlayarak, yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında tamamladı.

15. Ecem Tuğlan

15. Ecem Tuğlan

Genç yaşında geleceğin mesleklerinden biri olan robot psikolojisi üzerine çalışan Ecem Tuğlan, Nasa tarafından dünyanın sayılı robopsikologlarından biri olarak gösterildi. Bu başarısı ile de bilim kadınları arasında yerini aldı. Ege Üniversitesi'nde başlayan eğitim serüvenini, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde mastır yaparak devam ettirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gözde Özönder

16. Gözde Özönder

Toronto Üniversitesi'nde (University of Toronto) Doktoro sonrası araştırmacı olarak görev alan Gözde Özönder, yaptığı çalışmalar ile hem Türk bilim kadınları arasında yer alıyor hem de birçok gence örnek oluyor. TED Ankara Koloji'nde lise eğitimini tamamlayan Gözde Özönder, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde lisans eğitimine devam etti.

17. Merve Deniz Pak Güre

17. Merve Deniz Pak Güre

Merve Deniz Pak Güre, Başkent Üniversitesi'nde Öğretim görevlisi olarak yer alıyor. Nadir hastalıkların psikososyal yaşama ve aileye etkisi gibi konular üzerine araştırmaları ile bilim kadınları arasında gösteriliyor. Lisans eğitimine Başkent Üniversitesi'nde başlayan Merve Deniz Pak Güre, Ankara Üniversitesi'nde Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Doktorasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde Sosyal Hizmet üzerine yaptı.

18. Begüm Aydın

18. Begüm Aydın

Begüm Aydın Rockefeller Üniversitesi'nde Doktora sonrası araştırmacı olarak görev alıyor. Nöroimmünoloji üzerine çalışmalar yapıyor. Yaptığı başarılı çalışmalar ile bilim kadınları arasında gösteriliyor. Eğitimine Boğaziçi Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik üzerine tamamlayan Begüm Aydın, New York Üniversitesi'nde de Biyoloji üzerine çalışmalar yaptı.

19. Yurdagül Boğar

19. Yurdagül Boğar

Hakkari Üniversitesi'nde Doktor unvanına sahip öğretim üyesi olarak görev yapan Yurdagül Boğar bilim ve fen üzerine yaptığı çalışmalar ile bilim kadınları arasında gösteriliyor. Osmangazi Üniversitesi'nde lisans eğitimine başlayan Yurdagül Boğar, yüksek lisansını Gazi Üniversitesi'nde, Doktorasını ise ODTÜ'de yaptı.

20. Aysun Duyar

20. Aysun Duyar

New York Üniversitesi'nde Doktora öğrencisi olarak yer alan Aysun Duyar, Deneysel psikoloji üzerine yaptığı çalışmalar ile bilim kadınları arasında yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Meltem Yücel

21. Meltem Yücel

Virginia Üniversitesi'nde (University of Virginia) Doktora öğrencisi olarak yer alan Meltem Yücel, psikoloji alanında yaptığı çalışmalar ile bilim kadınları arasında yer alıyor. Özellikle sosyal biliş ve ahlakın gelişimi konuları üzerinde duruyor. Özyeğin Üniversitesi'nde Psikoloji eğitimini tamamlayan Meltem Yücel, yüksek lisansını da yine Virginia Üniversitesi'nde tamamladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
24
8
5
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın