Görüş Bildir
Haberler
Trump, Aşı İçin İlk Kez Tarih Verdi: '3 Kasım Civarında Mümkün Olabilir'

Trump, Aşı İçin İlk Kez Tarih Verdi: '3 Kasım Civarında Mümkün Olabilir'

ABD Başkanı Trump, koronavirüs aşısının ABD başkanlık seçimlerinin de yapılacağı 3 Kasım civarında hazır olabileceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'deki bir radyo programına katılan Trump, koronavirüs aşısına ilişkin soruları da yanıtladı. 

Trump, aşının ABD'de 3 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimi öncesi hazır olabileceğini söyledi. 

Program sunucusunun  '3 Kasım'dan önce çıkması mümkün mü?' sorusuna ise şöyle cevap verdi: 

'Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Aşağı yukarı o tarihlerde hazır olur.'

Beyaz Saray'ın enfeksiyon uzmanı Dr. Anthony Fauci Çarşamba günü yaptığı açıklamada işe yaraması muhtemel bir aşının yıl sonuna kadar güvenli hale geleceğini söylemişti.

Beyaz Saray'ın enfeksiyon uzmanı Dr. Anthony Fauci Çarşamba günü yaptığı açıklamada işe yaraması muhtemel bir aşının yıl sonuna kadar güvenli hale geleceğini söylemişti.

ABD'de can kaybı 160 bini geçti

ABD'de can kaybı 160 bini geçti

ABD'de koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 161 bin 660 kişi hayatını kaybetti. 

Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı ise 4 milyon 975 bin 279'a ulaştı.

En fazla vaka görülen ülkeler sıralamasında ABD'yi 2 milyon 862 bin 761 vakayla Brezilya, 1 milyon 977 bin 972 vakayla Hindistan izliyor.

Dünyadaki aşı çalışmaları ne durumda?

Dünyadaki aşı çalışmaları ne durumda?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kayıtlarına göre, 31 Temmuz tarihi itibarıyla dünya genelinde 27 aşı adayı klinik denemelerde insanlar üzerinde test edilirken, 139 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında bulunuyor.

İnsanlar üzerinde test edilen aşı adaylarından 3'ünün, geçen hafta içinde binlerce deneğin katılacağı üçüncü ve son aşama klinik denemelere başladığı bildirildi.

Moderna ve "mRNA-1273"

Moderna ve "mRNA-1273"

ABD'de Moderna ilaç firmasının Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) iş birliğiyle geliştirdiği 'mRNA-1273' adlı aşı adayı için 27 Temmuz'da üçüncü aşama klinik denemelerin başladığı duyuruldu.

Merkezi Boston kentinde bulunan 'Moderna', Çin'in Kovid-19'un genetik dizilimini açıklamasından yalnızca iki gün sonra potansiyel bir aşı geliştirdiğini açıklamıştı.

Ribo Nükleik Asit (RNA) temelli aşı, virüsün insan hücresine tutunmasını sağlayan 'çivi proteini' adı verilen enzimi baskılayarak vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyordu.

ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onay vermesinin ardından aşının klinik denemeleri, 17 Mart'ta Washington eyaletinde başlamış, mRNA-1273, 'insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk Kovid-19 aşısı' olmuştu.

Aşı adayının klinik denemelerin üçüncü aşamasında 30 bin kişi üzerinde test edilmesi hedefleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oxford aşısı

Oxford aşısı

İngiltere'de Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü ile Oxford Aşı Grubu iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan 'ChAdOx1' adlı aşı adayı için Brezilya'da yürütülen 2. ve 3. aşama klinik denemelerinde ise son aşamaya geçildiği bildirildi.

Lemann Vakfı sponsorluğunda yürütülen klinik deneme kapsamında aşı adayının 10 bin 260 sağlıklı gönüllü üzerinde test edilmesi hedefleniyor.

Türk bilim insanın geliştirdiği aşı da son safhada

Türk bilim insanın geliştirdiği aşı da son safhada

Son olarak Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği 'BNT162b1' adlı aşı adayının da üçüncü aşama denemelere başladığı kaydedildi.

RNA temelli aşı, Kovid-19'u etkisiz kılan kan şekeri enzimleri ile alımlayıcı-bağlayıcı İmmünoglobulin G antikorları harekete geçirmeyi, hücre düzeyinde bağışıklık tepkisi yaratan CD4+ ve CD8+ glikoproteinleri artırmayı amaçlıyor.

ABD'de Pfizer, Çin'de Fosun Pharma ilaç firmalarının üretim lisansını aldığı aşı adayının dünya çapında 30 bin sağlıklı gönüllü üzerinde denenmesi amaçlanıyor.

Çin'deki aşı çalışmaları

Çin'deki aşı çalışmaları

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de de 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan 4'ü birinci, 4'ü ikinci aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

CanSino, Sinopharm, Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlar ile iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor.

CanSino'nun Çin Askeri Tıp Akademisi ile iş birliğinde geliştirdiği 'Ad5-NCov', SinoVac'ın geliştirdiği 'CoronaVac' ve Sinopharm'ın Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Çin Askeri Tıp Akademisi ile geliştirdiği iki aşı adayı en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında görülüyor.

Hindistan ve Rusya

Hindistan ve Rusya

Hindistan'da Zydus Cadila ve Bharat Biotech ilaç şirketleri, Rusya'da Gamaleya Ulusal Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü ile Vector Viroloji Enstitüsü, Kovid-19 aşı adaylarını insanlar üzerinde test etmeye başladı.

Ayrıca Japonya, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Kanada ve Avustralya'da Kovid-19 aşı adaylarının klinik denemeleri yürütülüyor.

Türkiye'den 9 aşı adayı klinik öncesi safhada

Türkiye'den 9 aşı adayı klinik öncesi safhada

DSÖ kayıtlarına göre klinik deneme aşamasındaki aşılar dışında dünyada 139 aşı adayı da klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye'den Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ile Acıbadem Labmed Sağlık Hizmetleri A.Ş, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesinin aşı çalışmaları yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kovid-19 aşısı ne zaman hazır olacak?

Kovid-19 aşısı ne zaman hazır olacak?

Tüm bu çalışmaların ne zaman sonuçlanıp yaygın olarak kullanılabilecek bir aşının ortaya çıkacağı ise henüz belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, klinik denemelerde başarı kaydedilmesi halinde aşının yıl sonu ile gelecek yıl ortasında bir zamanda hazır olabileceği tahmininde bulunuyor.

Ancak çok yönlü biyolojik etkileri olan ve zaman içinde mutasyon geçirebilen virüslere karşı standart bir aşı üretmek her zaman mümkün olmuyor. Örneğin Kovid-19'un öncülü olan SARS koronavirüsünün ortaya çıkmasından bu yana 20 yıla yakın zaman geçmesine karşın aşı geliştirilemedi. 1980'li yıllarda AIDS'e yol açan HIV virüsüne karşı başlatılan aşı geliştirme çalışmaları da sonuçsuz kaldı.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve insanlar üzerindeki olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, aşının bağışık tepkilerini uyandırmadaki etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

Spunik Türkiye ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Turp bu işleri Reis den mi öğreniyorsun???? ...... 🤪🤪

Sefa Döner

Ne yazık ki hiç bir türlü aşıyı bu süreçte yaptırmayı doğru bulmuyorum.Aşı karşıtı değilim lakin kesinlikle denek gibi bir olay ,ilacın birçok yan etkisi ol... Devamını Gör

Toprak Han

Once onlar bir kullansin bakalim kim ole kim kala haklisin kardeşim.

çılgın serseri

bugün de aşıyı bulduk dağılabiliriz