Topkapı Sarayı'nın Hasbahçe'sine 'Kontrollü İmar İzni' Tartışmaların Odağında
Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surlara Sur-u Sultani deniliyor. Deniz tarafındaki surlar, Gülhane ile başlayıp Ahırkapı Feneri’nin ilerisinde sonlanıyor. Surlar ile eski banliyo hattının geçtiği demiryolları arasında kalan bölüm ise Hasbahçe. Bugün basına yansıyan bilgilere göre Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bu alanı 1. derece arkeolojik SİT alanından 3. dereceye düşürme kararı aldı. Böylece istenen yerlerde denetimli inşaatın önünün açıldığı aktarılıyor. Koruma Kurulu'nun bu kararı tepkilere neden oldu. Bölge, UNESCO Dünya Kültür Miras Alanı içinde kalıyor. Fatih Belediye Başkanı Demir, 'Burası asla ve asla imara açılmayacak' dedi ve temel amacın bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu olduğunu söyledi.
Koruma Yasası’na göre 1. derece arkeolojik SİT alanlarında yapılaşma tamamen yasakken, 3. derecede müze denetimli inşaat izni veriliyor.
Topkapı Sarayı’nı çepeçevre saran Sur-u Sultani’nin tamamı 1995 yılında Koruma Kurulu kararı ile 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilmiş.
Hürriyet gazetesi haberi sürmanşetten duyurdu.
Ömer Erbil'in haberine göre Fatih Belediyesi, Topkapı Sarayı’nın SİT derecesini düşürmek için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yaptı.
Etüd Proje Müdürlüğü, mevcut SİT derecelerini revize eden yeni bir öneri paftası ile eylül ayında Koruma Kurulu’na müracaat etti.
Bu yeni teklifte Topkapı Sarayı Müzesi’nde birinci, ikinci ve üçüncü avlu, askeri depolar, eski matbaa okulunun bulunduğu alanlar ile demiryolu ve surların arasında kalan Hasbahçe'nin 3. derece arkeolojik SİT yapılması önerildi.
15 Eylül günü, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu özel bir gündem ile öneriyi görüştü.
Habere göre müze yetkililerinin karşı çıktığı toplantıda hararetli tartışmalar yaşandı. Koruma Kurulu Başkanı Cem Eriş ile Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz arkeolojik SİT sınırının değişmesi yönünde görüş bildirdi.
Kurulun arkeolog üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez de karara itiraz etmedi. Mimar üye Prof. Dr. Nazlı Ferah Akıncı karşı oy kullandı.
Saray’ın avluları için kararı Kültür Bakanlığı'nın vereceği belirtiliyor.
İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 15 Eylül 2017 tarih 5845 sayılı kararında şöyle denildi 👇
Fatih Belediye Başkanı'ndan Hasbahçe açıklaması: "Asla ve asla imara açılmayacak"
Hasbahçe'de gazetecilerin karşısına geçen ve Amerikalı Sarai Sierra'nın burada öldürüldüğünü hatırlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir şöyle konuştu:
'Burası asla ve asla imara açılmayacak. Burada asla inşaat söz konusu değil. Koruma amaçlı imar planlarına aykırı taş bile koyamazsınız. Hedefimiz ne peki? Bu alanda ecdad yadigarı tarihi eserlerimiz var. 1. derece SİT alanlarında eserleri ihya mümkün değil. Anca kazı yapıp sergi yaparsınız. Burada İncili Köşk, Şevkiye Köşkü ve Topkapı'ya ismini veren Topkapı batarya binası bulunmaktadır. Burada temel amacımız bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu mümkün olacak ve bu kullanım açısından, güvenlik açısından sıkıntılı alanlar turizme kazandırılacak.' dedi.
Açıklama sonrası CNN Türk ekranlarına konuk olan Hürriyet yazarı Ömer Erbil, bölgeyi ıslah etmek için SİT derecesinin düşürmeye gerek olmadığını, Başkan Demir'e danışmanları tarafından yanlış bilgi verildiğini söyledi.
Fatih Belediye Başkanı'nın bu açıklamasını samimi ve iyi niyetli bulduğunu ifade eden Erbil, gelecekte bölgenin SİT derecesini düşüren bu kararla rant odaklı uygulamalar tarafından suistimal edilebileceğini, Hasbahçe'nin kötü niyetli uygulamaların hedefi olabileceğini ifade etti.
Yorum Yazın
Yediler yediler doymadılar Allah belanızı versin lan kabus gibi çöktünüz yaa. Her gün sövülecek malzeme veriyorsunuz insana!!!
cehape hükümeti osmanlı sarayının bahçesine göz dikmiş,yazıklar olsun; ecdadımıza hakarettir bu
Yakın zamanda düğün salonu, retorant, çay bahçesi ve nice yeniliklerle karşımızda olacak sanırım. Rant çok acayip bir şey yeminle, Osmanlı evladıyız diyenler... Devamını Gör