Tıpkı Cinayet Gibi Bir Suç Olmasına Rağmen Neden Hız Sınırını İhlal Ederken Suçlu Hissetmeyiz?
Tıpkı Cinayet Gibi Bir Suç Olmasına Rağmen Neden Hız Sınırını İhlal Ederken Suçlu Hissetmeyiz?
Hangimiz dobra, dürüst olduğunu söyleyebilir? Hepimiz. Peki hangimiz küçük de olsa yalanlar söyler? Yine aynı kümedekiler, hepimiz.
Hem sosyal ve hukuki normları hiçe sayıp hem de doğruluğun izinden gittiğimizi düşünmemiz aslında bizi insan yapan özelliklerimizden biri ve dikkatli incelenmediğinde bu özelliğimiz bizi pek de iyi yollara saptırmıyor.
Alın çayınızı kahvenizi, davranışsal psikolojiyle bir gezintiye çıkalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şunda anlaşalım: Hem bir yalanın parçası olduğumuzu biliyor hem de dürüstlüğümüzün bu birazcık yalanla esnetilebilecek kadar güçlü olduğuna inanabiliyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bazen sosyal medyada, yeni insanlarla tanışmayı umduğumuz platformlarda boyumuzu, kilomuzu 'birazcık' değiştirmeye ne demeli?
Bir adım ileriye gitmeden önce hepimizin birer öteki olduğunu unutmadan, topluca haykıralım: Herkes yalan söyler!
Burada basit bir genellemeden bahsetmediğimizi davranışsal iktisatçı Dan Ariely'nin 40.000 kişi üzerinde yaptığı deneyle netleştirelim.
Katılımcıların %70'i yanıtları not ettikleri kağıdı kimse görmeyeceğini düşünerek yalan söyledi!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu insanlar arasında bizler de varız. Çünkü yalan söylemenin ardındaki motivasyon bir fayda sağlamadan ibaretse bunu yalan makinesi tespit edebiliyor çünkü faydanın hazzını suçluluk duygusuyla bastırabiliyoruz.
Kuralları çiğnerken bu kuralı koyan kaynağın bize uzaklığı ilginç biçimde davranışımızı etkiliyor. Örneğin bizimle ilgilenmediğini bilsek de bir gözetmenin sınav olduğumuz sınıfta olduğunu bilmek bile ahlaki olarak sınırlarımızı daraltıyor.
Peki bu tip davranışlar farklı kültürlerde farklı oranlarda mı gerçekleşiyor? Hayır! Benzer deneyler Türkiye, Japonya, Almanya ve ABD'de aynı koşullarda gerçekleştirildi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
efenim kusura bakılmasın da çoğu uyarı 50 sene evvelinin alışkanlığı. duble yolda 50 km/s limiti ne demek, dümdüz yol hiçbir şey yok 50 ile gidilecek. bu ara... Devamını Gör
Trafikte hala var diye 25 yillik arabalara gore belirleniyor kurallar. Kimse aksini iddia etmesin. 3 seritli dumduz yola 50, 5 seritli dumduz yola 82 sınırı ... Devamını Gör
İzmir Cesme otobaninda bile karsidan karsiya yuruyerek gecmeye calisan insanlar var, oraya da koyun madem 50 limitini. Yayalarla hicbir ilgisi yok bu kuralla... Devamını Gör
devletin koyduğu hız sınırları çok düşük.. adam çevre yolunda. 70 hız sınırı koymuş.. inan 70'le gidilse trafik tıkanır o yolda