Görüş Bildir
Haberler
Bilgisayar Tarihinin Şimdiye Kadarki En Etkili 19 Virüsü

Bilgisayar Tarihinin Şimdiye Kadarki En Etkili 19 Virüsü

Ümit Berk
03.09.2014 - 18:48 Son Güncelleme: 04.09.2014 - 11:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Conficker

1. Conficker

Tahmini çıkış yeri: Avrupa

Yılı: 2009

Conficker, tam 200 ülkeye yayılmış ve on milyonlarca bilgisayar ve sunucuya bulaşmıştı. Conficker, tüm zamanların en tehlikeli virüsü konumunda. Conficker bir çok zararlı yazılım tekniği kullanıyor ve aynı zamanda yarı virüs, yarı solucan özellikleri taşıyordu.

Conficker'in sisteme bulaştığında yaptığı ilk iş otomatik güncelleştirmeleri devre dışı bırakmak ve sistemdeki güvenlik yazılımlarına saldırmaktı. Avrupa'da yıkıcı bir etki yapan Conficker, önemli yerlere de sızmıştı: İngiliz Savunma Bakanlığı, Fransız Donanması ve Norveç Polisi.

Her zaman karşı önlemlerden bir adım önde olmaya çalışan virüsün çeşitli farklı sürümleri ortaya çıkmıştı. Conficker, halen modern çağın en yıkıcı bilgisayar virüsü konumunda.

2. I LOVE YOU

2. I LOVE YOU

I LOVE YOU bir gecede milyonlarca bilgisayara ulaşmayı başarmış bir virüstü. Sisteme bulaştığında, yaptığı ilk iş, şifre ve kullanıcı adlarını çalmak için bir solucan indirmek oluyordu. Filipinli bir öğrenci tarafından hazırlanan virüs, zalim bir başlıkla geliyordu: 'I LOVE YOU.' Virüsün doğrudan ve dolaylı olarak sebep olduğu maddi zararın ise 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

3. Melissa

3. Melissa

Tahmini çıkış yeri: ABD

Yılı: 1999

En çok yayılan makro virüs olan Melissa, Florida'daki bir egzotik dansçının ismini almıştı. Word, Excel ve Outlook belgelerine sızan virüs, e-posta yoluyla en çok yayılan virüslerden birisi oldu. Sadece Kuzey Amerika'da 1 milyon bilgisayarı etkileyen Melissa, kullanıcıların tüm e-posta eklentilerinden korkmasına sebep olmuştu.

Melissa, diğer yandan güvenlik yazılımları sektörünün gelişmesinde de önemli rol oynamıştır.

4. Nimda

4. Nimda

Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor

Yılı: 2001

Nimda'nın tarihin en karmaşık virüslerinden birisi olduğu düşünülüyor. Yayılmak için beş farklı yöntem kullanan virüs, bir sisteme bulaştığında yönetici hesabı oluşturuyor, sabit diski ve internet trafiğini felç ediyordu. Hem kişisel bilgisayarları, hem de sunucuları etkileyen Nimda'nın sisteme bulaşması için herhangi bir dosyanın çalıştırılması gerekmiyor.

5. Mydoom

5. Mydoom

Tahmini çıkış yeri: Rusya

Yılı: 2004

Mydoom, internetin gördüğü en hızlı yayılan virüs olma ünvanını taşıyor. Yayılmak için istenmeyen e-posta gönderen aracıları kullanıyordu. Solucan, bulaştığı bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesine imkân veriyordu. Bazı türleri belirli web sitelerine saldıran (Microsoft ve SCO Group) solucanın Kazaa ağı üzerinden de yayıldığı tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6.Storm

6.Storm

Tahmini çıkış yeri: Avrupa

Yılı: 2007

Storm solucanı 50 milyon kadar bilgisayara bulaşmıştı. Virüs, yayılmak için e-posta eklentilerini kullanıyor ve insanların eklentiyi açması için, örneğin 230 kişinin hayatını kaybettiği, Avrupa'yı vuran bir fırtınadan bahsediyordu. E-postanın gerçek olaylardan bahsedilen farklı versiyonları da bulunuyordu.

Solucanın kullanım amacıysa yine kazanç sağlamak olup bu kez kullanıcıların bilgilerini e-posta ile göndermek yerine, kişisel bilgileri daha sonra satmak amacıyla bir veritabanında depoluyordu. Kolay kolay tespit edilemeyen virüsün, 30 dakikada bir değişim geçirdiği tahmin ediliyor.

7. Code Red

7. Code Red

Tahmini çıkış yeri: ABD

Yılı: 2001

Code Red solucanı ününü ve adını, bulaştığı bilgisayarları hangi amaçla kullandığına borçlu. Code Red solucanı, bulaştığı bilgisayarları, Beyaz Saray web sitesine organize saldırı düzenlemek amacıyla kullanıyordu.

Sisteme bulaşması için herhangi bir dosyayı çalıştırmanız gerekmediği için, bir çoğu şirket sistemleri olmak üzere yüz binlerce sistem ağını etkilemişt

8. SQL Slammer

8. SQL Slammer

Tahmini çıkış yeri: İngiltere

Yılı: 2003

SQL Slammer web sunucularını hedef alan bir virüstü. Bulaştığı sunucuların rastgele IP adreslerine paketler göndermesini sağlıyor ve yarattığı bu yapay internet trafiği ile sunucuları olağanüstü şekilde yavaşlatıyordu, hatta durma noktasına getiriyordu. En çok etkilenen sunucular ise; Bank of America, Continental Havayolları ve Seattle kentininkiler oldu. Çok hızlı yayılan virüs sadece 10 dakika içinde 75 bin sunucu sistemini etkisi altına almıştı.

9. Klez

9. Klez

Tahmini çıkış yeri: Rusya

Yılı: 2002

Klez, SirCam'ın elinde tuttuğu rekor tacını almayı başarmış ve o güne dek görülmüş en hızlı yayılan virüs ünvanını eline geçirmişti. Klez, sabit diskteki dosyaları hedef alıyor ve tüm dosyaları bozuyordu. Buna ek olarak Klez, antivirüs programlarını devre dışı bırakmaya çalışıyordu.

10. Mariposa

10. Mariposa

Tahmini çıkış yeri: İspanya

Yılı: 2010

Mariposa bir botnet virüsüydü. 190 ülkede yaklaşık 12,7 milyon bilgisayarı etkilediği düşünülüyor. Ağı çökermeyi başaran polis yetkilileri, Mariposa'nın İspanya kaynaklı olduğunu düşündüklerini belirtmişti. Virüsün kullanım amacı kullanıcıların kredi kartı numaralarını ve banka hesap bilgilerini ele geçirmekti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sasser

11. Sasser

Tahmini çıkış yeri: Almanya

Yılı: 2004

Yazdığı Netsky virüsü ile ünlenen Sven Jaschan tarafından yazılmıştı. Sasser, gencin elinden çıkan en yıkıcı yazılım olarak başyapıtı gibiydi. Sasser'in yarattığı maddi zarar inanılmaz bir rakama ulaşmıştı: 18 milyar dolar.

Haylaz genç, bunun sonucunda bir çok suçla yargılandı. Örnek vermek gerekirse bunlardan ikisi, Fransız haber ajansının uydularını devre dışı bırakmak ve Delta Havayolları'nın uçuşlarının iptal edilmesine sebep olmaktı.

12. Stuxnet

12. Stuxnet

Tahmini çıkış yeri: İran

Yılı: 2010

Stuxnet solucanı ortaya çıktığı zaman panik yaratmıştı, çünkü İran'ın nükleer yakıt ürettiği santrifüjleri bozmayı hedefliyordu. Stuxnet aynı zamanda yeni bir askeri saldırı yöntemi olarak herkesi endişelendirdi.

13. SoBig

13. SoBig

Tahmini çıkış yeri: ABD

Yılı: 2003

SoBig, milyonlarca Windows bilgisayarını etkilemişti. Kendini yaymak için e-posta göndermeyi tercih eden virüslerden olan SoBig, kendisini kullanıcının adres defterindeki kişilere gönderiyordu. Gönderdiği postalara çeşitli başlıklar atan virüs, e-posta ayrıntılarının eklentide olduğunu belirten bir mesaj da ekliyordu.

14. Bandook

14. Bandook

Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor

Yılı: 2005

Bandook, bulaştığı sistemlerde arka kapı açan bir solucandı. Etkilediği işletim sistemleri se Windows 2000, XP, 2003 ve Windows Vista. Solucan kullanılan güvenlik duvarı yazılımlarını aşmayı başarıyor ve sistemin kontrolünün uzaktan ele geçirilebilmesini sağlıyordu.

15. Dark Avenger

15. Dark Avenger

Tahmini çıkış yeri: Bulgaristan

Yılı: 1989

80'lerin sonunda, Bulgaristan'dan gelen bu virüs kötü ünüyle tanınmayı başarmıştı. Dark Avanger, uluslarası medyanın ilgisini çekmeyi başaran  ilk virüstü. Virüs MS-DOS işletimi sistemini hedef alıyor ve sistem çökene dek anlamsız kodlarla dolduruyordu. Virüsün içerisinde ise bir gizli mesaj bulunuyordu: 'Eddie yaşıyor.....zamanın herhangi bir yerinde.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Solar Sunrise

16. Solar Sunrise

Tahmini çıkış yeri: ABD

Yılı: 1998

Solar Sunrise Kaliforniya'da yaşayan iki genç tarafından tasarlanmıştı. Virüs çok hızlı bir yayılma hızı yakalamış, sonuçta NASA ve Pentagon bilgisayarlarına da sızmayı başarmıştı. Olay ABD hükümetinde panik yaratmış ve raporlar Amerikan başkanlığına kadar gelmişti. Virüse Solar Sunrise adını ise, virüsün yeni bir uluslar arası saldırıyı temsil ettiğini düşünen Pentagon vermişti.

Bu yanlış anlaşılmanın, Stuxnet gibi güdümlü siber saldırılara ilham olup olmadığı ise merak konusu.

17. BadTrans

17. BadTrans

Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor

Yılı: 2001

BadTrans, yazarına en çok getiri sağlayan virüslerinden birisiydi. Bir bakıma ekonomik kazanç amaçlı zararlı yazılımların ilk ve en güçlü örneklerindendi. Solucan, kullanıcının bastığı tuşları kaydeden ve bu yolla şifreleri ve kredi kartı numaralarını öğrenmeye çalışan bir yazılımdı. Kaydettiği bilgileri ise belirli e-posta adreslerine gönderiyordu.

18. Bugbear

18. Bugbear

Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor

Yılı: 2002

Bugbear wormu, virüs tarihinin zorlu zararlılarından birisiydi. Sistemlere bulaşmak için üç farklı yöntem kulanan virüs, karmaşık olmakla kalmıyor, aynı zamanda bulaştığı sistemin tüm kontrolünün uzaktan ele geçirilmesine imkân veriyordu. Virüs aynı zamanda şifreleri ve kredi kartı bilgilerini depolama ve bunları belirli e-posta adreslerine gönderme yeteneğine sahipti.

En hızlı yayılan virüslerden olan Bugbear, çıktığının ilk günü, 100 ülkede 22 bin bilgisayarı etkilemeyi başarmıştı.

19. Netsky

19. Netsky

Tahmini çıkış yeri: Almanya

Yılı: 2004

Netsky, 18 yaşındaki bir Alman hacker olan Sven Jaschan tarafından yazılmıştı. Netsky, dünyanın e-posta yoluyla yayılan en yaygın virüsü haline gelmişti. Virüsün, Bagle ve Mydoom virüslerinin yazarları ile dalga geçmek amacı taşıdığı tahmin ediliyor, zira kodları içerisinde onları aşağıladığı gibi sistemde bulması durumunda da temizliyordu. Netsky, aynı zamanda bulaştığı sistemin rastgele zamanlarda can sıkıcı bip sesleri çıkarmasına sebep oluyordu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
23
15
10
7
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın