Görüş Bildir
Haberler
Tanıdık Geldi Değil mi? 9 Büyüleyici Teoriyle Deja Vu'yu Açıklıyoruz!

Tanıdık Geldi Değil mi? 9 Büyüleyici Teoriyle Deja Vu'yu Açıklıyoruz!

Deja vu daha önce aynı şeyi yaşadığımızı düşündüğümüz andaki huzursuzluk hissidir. Bu tuhaf his geldiği gibi hemen geçer ve normal gerçekliğe geri döneriz. 

Tanıdık geldi değil mi? 😉

Bu durumun nedeni bilim tarafından kesin olarak açıklanmasa da 40 öneri teoriden Listverse tarafından seçilenlerden 9'unu sizler için derledik. O zaman hemen başlayalım merakınızı gidermeye...

Kaynak: http://listverse.com/2016/06/19/10-fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Karışık hisler ve anılar

Bu teori duyusal bakış açıları sayesinde deja vu hissini açıklamaya çalışır. Benzer fiziksel ortamlar geçmiş yaşantıları hatırlamayı kolaylaştırır. Mesela ders çalışırken sakız çiğniyorsanız sınavda da çiğnemek hatırlamanızı kolaylaştırır. Ya da bir parfüm kokusu bilinçaltınızı etkileyerek eski sevgilinizi bir anda aklınıza getirebilir. 😕

8. Çift süreç teorisi

Bir şeyi algıladığımızda beynimiz bunu kısa süreli belleğe atar. İşlenen bu bilginin üzerinde durmazsak uzun süreli belleğe aktarılamadan kaybolur. Satın aldığımız bir ürünün fiyatını yalnızca geçici bir süre hatırlamamız veya sadece günü kurtarmak için öğrenilen bilgilerin daha sonra hatırlanamaması gibi. Yani bu teori aynı anda olan iki bilişsel sürecin zaman uyumunun bir süreliğine kaybolmasının bir sonucudur.

7. Paralel evren teorisi

7. Paralel evren teorisi

Yaşamlarımızı farklı olasılık çeşitliliğiyle sürdürme yani milyonlarca versiyon içeren ve milyonlarca paralel evren arasında yaşadığımız düşüncesi sizce de çok heyecanlı değil mi?

Yapmadığımız her seçim paralel bir evrende kendini gerçekleştirir. Yani reddettiğiniz biriyle başka bir evrende sevgili olabilirsiniz. Ancak bilimsel kanıtlarla desteklenmediği için henüz pek kabul gören bir teori değildir.

6. Aşinalık ve hatırlama

Deja vu aşinalığın bir parçasıdır diyen bu teori, tam anlamıyla hatırlayacak kadar güçlü anılarımız olmadığında gerçekleşir. Bazen bildiğimizi hissettiğimiz şeyi bir türlü aklımıza getiremeyebiliriz. Örneğin bir mağazada 'Ya bu kadını bir yerden gözüm ısırıyor ama nereden?' dediğiniz olmuştur.

5. Hologram teorisi

5. Hologram teorisi

Bu teori anılarımızın üç boyutlu görüntüler şeklinde olduğu fikrini savunur. Hermon Sno tarafından önerilen teori bir anının oluşumunun tek unsurla yeniden oluşturulabileceğidir. Yani çevremizdeki bir nesne bize geçmişimizi hatırlattığında beynimiz geçmişle bağlantı kurar ve hafızamız onu yeniden yaşadığımızı hissettirmesi için hologram ürettiğini öne sürerek deja vu’yu açıklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Önsezili rüyalar

Rüyanızda gördüğünüz korkunç bir olayın ertesi gün gerçekleştiğine şahit olmuş olabilirsiniz. Bu durum daha önce bunun gibi olayların yaşanma tecrübesine sahip olduğunuzu gösterir. Örneğin rüyanızda bir yolda araba kullandığınızı gördünüz sonra buna benzer bir yolda gerçekten araba kullandınız ve daha önceden burayı bildiğiniz hissine kapıldınız. İşte bu da sizin deja vu deneyiminizdir.

3. Bölünmüş dikkat

Aynı anda hem dersi dinleyip hem de not tutmaya çalıştığınız olmuştur. İki işi bir arada başarılı bir şekilde yürütebilme becerisini açıklayan bu teori şu deneyle desteklenmiştir: Farklı yerlerin resimleri gösterilen deneklere tanıdık gelen yerleri teşhis etmeleri istenmiş ve sonucunda bazı denekler hiç gitmedikleri yerlere dair bilinçaltından kaynaklı görüntüler görmüşlerdir.

2. Amigdala

O da ne mi dediniz? Amigdala ergenlikte kendinizi kontrol edememenize yol açan beynin küçücük bir bölgesidir ve duygulardan sorumludur. Örneğin evinize gittiniz ve aileniz yeni mobilyalar almış, kısa süreli bir şaşkınlık yaşarsınız. Bu durumda amigdalanız tepki verir, bu da sizin deja vu tecrübenizdir.

1. Reenkarnasyon

1. Reenkarnasyon

Reenkarnasyonun genel kuramı bu hayatta doğmadan, önceki bir hayatta başkası olarak doğmamızdır. Bu teoriye inananlar yeni yaşamımıza bilinç durumumuzu yansıtan bir dizi sinyalle girdiğimizi söylüyor. Eğer size de bir koku, bir ses ya da görüntü tanıdık geliyorsa önceki hayatınızı hatırlıyor olabilirsiniz. 🤔

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
20
11
8
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Leonhardt

Ben ara sıra sanki ölmüşüm de yaşadıklarımı izliyormuşum gibi hissediyorum, sonra kendimi tarif edilemez bir boşlukta buluyorum

esen-miray-yilmaz

Olur bazen. Daha önce hiç gitmediğim, görmediğim bir yeri hatırlama duygusu ya da bu anı önceden de yaşadım hissi Deja Vu...

4B

Paralel evren denen şey varsa umarım oralarda istediğim hayatı yaşıyorumdur kendime böyle moral vereyim bari