Sperm Hücreleriyle İlgili Aklınızın Bir Köşesinde Bulunması Gereken İlginç Bilgiler
Beslenme alışkanlıkları veya sıcaklık sperm hücrelerini etkiler mi ve bir sperm en fazla kaç gün yaşayabilir? Bütün sorularınıza cevap veriyoruz!
Tam olarak keşfinden önce insanlar sperm hücrelerinin garip formlar olduklarını düşünüyorlardı.
Hatta sperm hücrelerinin üreme sistemlerinde yer alan bir yumurta olduğunu ve bu yumurtanın daha önceden tasarlanıp gönderilmek üzere beklediğini ve seksten sonra kadınların karnında yer alan bir kuluçka makinesine yatırıldığını düşünüyorlardı.
Hala birtakım yanlış bilgiler ve söylentiler dolaşsa da zamanla gelişen bilim ve teknoloji ile bu garip düşüncelere bir son verildi.
İşte sperm hücreleri ile ilgili bilmeniz gerekenler:
1. Erkekler her saniye binlerce sperm üretmektedir.
Sperm hücrelerinin üretilme aşaması 2 ay süren bir süreç olsa da arkasında yer alan sistem her zaman çalışır durumdadır. Ortalama bir erkek her saniye yaklaşık olarak 1500 sperm üretmektedir. Bununla birlikte sperm sayıları göz önünde bulundurulduğunda, eğer bir erkek testisindeki bütün spermleri boşaltabiliyor olsaydı bu yaklaşık 10 km’lik bir uzunluğa denk gelirdi.
2. Beslenme alışkanlıkları sperm sağlığını etkilemektedir.
Bazı insanlara göre sperm sağlığı için en iyi besin ananastır ancak bunu destekleyecek herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamıştır. Ancak kanıtlanan bir şey varsa o da beslenme alışkanlıklarının sperm sağlığını etkilediğidir. Vücudumuzdaki diğer birçok organda olduğu gibi, gıdaların içindeki sağlıklı ve zararlı maddeler vücutta gönderilmesi gereken bölgelere gönderilir. Örneğin; balıkların yağlı dokusunda bulunan dokosaheksaenoik adı verilen asidin güçlü ve sağlıklı sperm üretimine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde vitamin eksikliği ya da antioksidanlar da doğrudan sperm üretimini ve sağlığını etkilemektedir.
3. Sıcaklık seviyesi spermleri etkilemektedir.
Seks sırasında vücut sıcaklığı artar ancak testisler kendi sıcaklığını sabit tutar ve bu sayede spermler zarar görmez. Sperm hücreleri 13 ℃’den fazla sıcaklığa maruz kalırlarsa, zayıflayıp ölme riski altında olabilirler. Bazıları ise sperm hücrelerinin sıcaklığa maruz bırakılmasını bir doğum kontrol yöntemi olarak görmektedir. Ancak bu durum çok büyük miktarda sperm hücresinin yok olmasına yol açmaktadır ve sağlık açısından da zararlı olabilmektedir. Bu nedenle kendinize zorluk çıkarmak yerine kondom kullanabilirsiniz.
4. Bütün sperm hücreleri düşünüldüğü gibi aynı şekilde değildir.
Hepimiz sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşmaya çalıştığı klişe bir görsel görmüşüzdür. Ancak bunun aksine sperm hücrelerinin şekilleri her zaman aynı olmayabilir. Farklı boyutlarda ya da şekillerde sperm hücreleri de olduğu bilinmektedir. Hatta %90’ını farklı şekillerdedir. Bazı insanlara göre şekli farklı olan sperm hücrelerinin yetersiz ve işe yaramazdır. Ancak uzman Craig Niederberger, bunu kesin olarak kanıtlayan bir teori olmadığını vurgulamaktadır.
5. Sperm, testislerden çıktığı andan itibaren 5 gün kadar yaşayabilmektedir.
Sperm hücrelerinin yolculuğunun çok kısa olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak bu yolculuk 28 saat ila 48 arasında sürmektedir. Ancak ürolog Harry Fisch’e göre güçlü sperm hücreleri doğru koşullar altında 5 güne kadar yaşayabilmektedir. Yani eğer bir sperm hücresi güçlü ve sağlıklıysa; bunun yanında rahim ağzında yer alan servikal mukus da spermin kolaylıkla yaşayabileceği bir durumdaysa, spermin 5 güne kadar yaşaması çok muhtemeldir.
6. Bir sperm ölü bile olsa hala yumurtayı dölleyebilir.
İstatistiklere bakılacak olursa, ölü bir spermin yumurtayı dölleyebilme ihtimali çok düşüktür. Binlerce sperm arasından sadece bir sperm hızlı davranırsa başarılı olup yumurtaya ulaşabilmektedir. Ancak yeni teknolojilerin gelişmesi ve tüp bebek yöntemiyle ölü bir spermin başarılı olabileceği keşfedilmiş ancak ihtiyaç olan tek şey spermin DNA’sıdır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
nerden bu konuya geldim acaba)
Biyoloji dersinde öğrendiklerimiz işte.
insanın boşalası geliyor