Son Yıllarda Akılları Kurcalayan Soru: Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Tarihi 1299 mu 1302 mi?
Osmanlı Devleti ya da İmparatorluğu, malum olduğu üzere Yeniçağ ve Yakınçağ'ın en mühim medeniyetlerinden birisidir. Bu medeniyetin kuruluş tarihi, her Türk vatandaşının eğitimi sırasında aldığı tarih derslerinde 1299 olarak zikredilir. Fakat bilhassa son yıllarda bu tarihi 1302 olarak kabul eden uzmanların sayısı azımsanamayacak seviyededir. Biz de tarihe ilgisi olan insanlar için bu tartışmayı umumi manasıyla açıklamaya çalıştık.
Müteveffa Tarihçinin Nazariyesi
Temelde Halil İnalcık'ın tezi, 1302 yılı öncesinde Osman Bey ve onun beyliğinin kazandığı çarpışmaların fazla yankı uyandırmamasına dayanıyordu. Buna göre, Osmanlı kaynaklarında 1299 yılında Osman Bey'in hutbe okuttuğu ve Selçuklu'dan iktidarı devraldığı iddiası da doğru olamazdı. Bu iddia yüksek ihtimaldir ki, Osmanlı'nın kökünü sağlam temellere oturtturmak için ortaya atılmıştı. Nitekim Anadolu Selçuklularının 1300'lerden sonra bile halen dağılmadığını gösteren deliller de mevcuttur.
Bafeus (Koyunhisar) Muharebesi
Osman Bey önderliğindeki beylik 1300'lere kadar ufak çapta birçok muharebeye girişmiş ve çevrede adını duyurmaya başlamıştı. Fakat 1302'de vuku bulacak olan Koyunhisar Savaşı bunlardan en önemlisi olacaktı. O sıralar Yenişehir'i kendine merkez seçen Osman Bey, İznik üzerine bir muhasara tertip etti. Bunu haber alan Bizans, Heteriarch Mouzalon komutasındaki orduyu bölgeye gönderdi. Yalova yakınlarındaki Koyunhisarı'nda meydana gelen muharebeyi Osman Bey ve takipçileri kazandı. 1302 yılında meydana gelen bu zafer gerçekten de Osman Bey'in adını bütün çevrede duyurdu. Böyle başarılı bir komutanla harp etmek isteyen gaziler dört bir yandan beyliğe akın etmeye başladılar.
Yorum Yazın
Ha 3 yıl önce, ha 3 yıl sonra.. Sanat, bilim, teknoloji üretemeyen bir imparatorluk için ne fark eder ki ????
ahahah sanat bilim teknoloji üretemeyen demiş ya :) son yıllarda duyduğum en komik fıkra!
3 yıl için yiyin birbirinizi.
Ne zaman kurulduğunu bırakın da nasıl yıkıldığı adam gibi millete anlatın ki millet de ders alsında aynı hatalara düşmesin.