onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Siyanürlü Barajı Patlayan ve Tarım Arazilerini Zehirleyen Maden Şirketi Kapasite Artırımı İstemiş

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Siyanürlü Barajı Patlayan ve Tarım Arazilerini Zehirleyen Maden Şirketi Kapasite Artırımı İstemiş

Giresun’da barajı siyanürle kirleten şirketin geçen hafta projeyi 3 kat büyütmek için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Valilik ise şirketin faaliyetlerini çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle süresiz durdurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birgün'den Gökhay Başcan'ın haberine göreGiresun'a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerinde patlama meydana gelen Nesko Madencilik AŞ’nin faaliyetleri Giresun Valiliği tarafından süresiz durduruldu. Öte yandan şirketin, geçen hafta kapasite artırımı için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Havuzların patlaması sonucu bölgedeki tarım arazilerine ve Kılıçkaya Barajı’na siyanür karıştıran şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor.

Kapasitesini 3 kat arttırmak istiyor

Kapasitesini 3 kat arttırmak istiyor

Bölgeyi siyanür cehennemine çeviren şirketin projeyi büyütmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Geçen hafta başvuru yapan şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor. 1 milyon 700 bin TL maliyetli kapasite artışıyla birlikte 252 bin ton olan yıllık kurşun-çinko-bakır üretimini 600 bin tona çıkarmak istiyor. Yeni depolama alanları inşaa etmek isteyen şirket, 13 ayrı lokasyon 99 bin metrekarelik alanı kapsayacak.

Siyanür dereye ve baraja karıştı

Siyanür dereye ve baraja karıştı

Nesko Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte siyanür, tesisin çevresinde bulunan dereye karıştı ve devamında Kılıçkaya Barajı'na ulaştı. Yedikardeş Köyü'ne sınırları içerisinde yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.

ANKA’ya konuşan Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Derneği Başkanı Serkan Çiftci, “Bu konuda geçmişten bugüne kadar yöre halkı, sivil toplum kuruluşları ve tüm çevre bilincine sahip olan duyarlı insanlarımız tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarılar, tüm yazılı başvuruların dikkate alınmaması sonucu bu çevre felaketine sebebiyet verilmiştir. Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeden yapılan kontrolsüz madencilik ve kontrolsüz cevher işleme ve kontrolsüz, bilinçsiz depolama sonucu bu felaketin geleceği açıkça ortada olduğu halde görevli, yetkili ve sorumlular gereğini yapmadıkları için bölgedeki tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

ÇED'e gerek yok kararı almıştı

ÇED'e gerek yok kararı almıştı

Projeyi adım adım büyüten şirket ilk olarak Mayıs 2007 tarihinde çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı. Daha sonra 2011 ve 2015 tarihlerinde tekrar ÇED gerekli değildir kararı alan şirket bölgede devasa siyanür havuzları oluşturdu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
17
11
5
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

maden dasocagi beton bakara makara.rezalet devam ediyor.

Gaset

Bu hafta çevrimiçi çalışarak şimdiye kadar 4639 € kazandım ve tam zamanlı bir öğrenciyim ve günde sadece 2 ila 3 saat çalışıyorum. Duyduğum bir çevrimiçi isş... Devamını Gör

Denizbatar Batar

Ben istanbul esenlerde oturuyorum bizim belediye başkanı bunu yapacağını sanmıyorum esenler Dörtyol da esenler belediyesi sokak köpekleri için mama makinesi ... Devamını Gör