Görüş Bildir
Haberler
Sinematografileriyle Görsel Bir Şölen Yaratmakla Kalmayıp Aynı Zamanda IMDb Puanları 8'in Üstünde Olan En İyi 28 Film

Sinematografileriyle Görsel Bir Şölen Yaratmakla Kalmayıp Aynı Zamanda IMDb Puanları 8'in Üstünde Olan En İyi 28 Film

Sinematografi, sinema filmleri için görüntü kaydederken ışıklandırma, kamera ve hareket seçeneklerini kullanma sanatına verilen bir isim. Aslında, sinematografi, film yapımının en etkili bölümlerinden biri ve izleyiciye yaşatılmak istenen deneyimin başlıca sorumlusu. Sinematografi mevzusunda görüntü yönetmenine büyük iş düşüyor doğrusu. Görüntü yönetmeni, renkten, net alan derinliğine, ne kadar zoom yapılacağından sahnedeki objelerin ve oyuncuların yerlerini tek tek belirleyip, çekimleri bu doğrultuda yaptığında ortaya fotoğraf karesi gibi sahneler çıkıyor. 

Biz de sizler için sinamatografi yönünden güçlü olan filmleri bir araya getirdik. Üstelik bu filmlerin IMDb puanı 8'in üstünde. Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

28. Erosu Purasu Gyakusatsu (1969)

28. Erosu Purasu Gyakusatsu (1969)

IMDb: 8.0

1910'lu yıllarda anarşist düşünceye sahip Osugi ile kadın erkek ilişkisi üzerine kavramsal çatışma yaşayan feminist Noe'nin hikayesine odaklanan film, aynı zamanda 1960'lı yıllardaki iki gencin, Mako ve Eiko'nun hikayelerini esas olaya paralel bir şekilde işliyor.

27. Aşıklar Şehri (2016) La La Land

27. Aşıklar Şehri (2016) La La Land

IMDb: 8.0

'Aşıklar Şehri', yolları kesişen iki insanın hikayesini anlatıyor. Hayatlarında yön bulmaya çalışan iki tutkulu insan Sebastian ve Mia'nın yolları, Los Angeles'ta trafiğin sıkışık olduğu bir gün kesişir. Her ikisi de sanat tutkunu olan bu iki insan, hayallerini gerçekleştirme yolunda düşe kalka ilerlemektedir. 

Sebastian geleneksel jazzın kolonlardan yükseldiği bir kulüp açma hayalinde, Mia ise kafesinde çalıştığı film platosunda kendine uygun tüm oyunculuk seçmelerine katılarak bir rol kapma telaşındadır. Bu iki insanın kalpleri birbiri için atmaya başladığında ortaya çıkan manzarayı hayat şartları bozacak, onları yavaş yavaş hayallerinden uzaklaştırmaya başlayacaktır.

26. Aşk (2013) Her

26. Aşk (2013) Her

IMDb: 8.0

Theodore Twombly hayatını, yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşmüş olan el yazımı mektupları yazarak kazanmaktadır. Ve bu yıllarda insanların işlerini artık bilgisayar programları yerine getirmektedir. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlar ve bir gün karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişir. Kusursuz bir yapay zeka programı sunan yeni bir işletim sistemi, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan ve sadece bir sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşır.

25. Vivre Sa Vie (1962)

25. Vivre Sa Vie (1962)

IMDb: 8.0

Godard’ın ikinci filmi olan 'Vivre Sa Vie', eşi Anna Karina’nın da oynadığı bir film.

Film, yönetmenin görsel stilinin simge haline gelecek 12 karaktere bölünmüş, dünya hakkındaki hoş görülmeyen gerçekleri öğrenen fahişe haline gelen genç bir kızın öyküsünü anlatıyor.

24. Puslu Manzaralar (1988) Topio Stin Omihli

24. Puslu Manzaralar (1988) Topio Stin Omihli

IMDb: 8.0

Bol ödüllü 'Puslu Manzaralar', 1988 yılına ait, gerçekten de sıra dışı bir film. Bir yolculuk filmi olarak tanımlanagelen 'Puslu Manzaralar', iki çocuğun Almanya'da yaşadığını düşündükleri babalarını arayışlarının hikayesi konu ediniyor... Çıktıkları bu yolculukta, karşılarına çıkacak her türlü zorluğa göğüs gerecek, yine de babalarını bulmaya dair enerjilerini kaybetmeyeceklerdir. Kafalarına koydukları bu yol, ikisinin de çocukluktan yetişkinliğe geçiş yolculuğu olacak aynı zamanda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. Persona (1966)

23. Persona (1966)

IMDb: 8.1

'Persona', sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikayesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

22. Barry Lyndon (1975)

22. Barry Lyndon (1975)

IMDb: 8.1

'Barry Lyndon'da Redmond Barry'nin babası tartışmalı bir at pazarlığı sırasında öldürülür, annesi ise tüm yaşamını oğluna adar. Genç bir adam olduğunda kuzeni Nora'ya aşık olan Barry, genç kadından beklediği karşılığı göremez. Fakirlikten kurtulmak için, ailesi Nora'yı İngiliz bir kaptan olan John Quin'le evlendirmeye karar verir, Barry durumu kabullenemeyip Quin'i bir düelloda öldürür. Barry en az zamanın kendisi kadar hızlı yaşar zamanı... Yeni bir hayat sürmek için kasabadan kaçar, kendini acımasız bir savaşın tam ortasında buluverir. Bu savaştan bile sağ çıkar ve casusluk kariyeri başlar. Ancak işler bu kadarla da sınırlı kalmayacak, yaşam onu bambaşka maceralara sürükleyecektir.

21. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

21. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

IMDb: 8.1

'Berlin Üzerindeki Gökyüzü'nde savaş sonrası dönemin ve modernizm atmosferinin karıştığı Berlin'de gezmekte olan iki meleğin öyküsü anlatılıyor. Utanç duvarıyla ikiye bölünen Berlin'de insanları gözlemleyen Damiel ve Cassiel isimli iki melek insanlara görünmeseler de tüm yalnız ve depresif ruhlara yardım etmektedir. Şehrin yaşadığı yıkımın ve tarihin yakın tanıkları olan melekler, insanların üzücü düşüncelerini duydukça onları rahatlatmaya çalışmaktadır. Damiel ve Cassiel insanlara görünmez olsa da sadece çok iyi kalpli bazı çocuklara görünebilmektedir. Bir gün Damiel, güzeller güzeli bir artist olan Marion'a aşık olur ve hayatı tecrübe edebilmek için insan formuna dönüşebilmeyi dilemeye başlar.

20. Büyük Budapeşte Oteli (2014) The Grand Budapest Hotel

20. Büyük Budapeşte Oteli (2014) The Grand Budapest Hotel

IMDb: 8.1

'Büyük Budapeşte Oteli' 20. yüzyılın başlarında iki savaş arasındaki dönemde geçmektedir. Hikayede, Avrupa'nın hayali Zubrowka şehrinde bulunan Büyük Budapeşte Oteli'nin ihtişamlı dönemine tanık oluyoruz. Gustave H, otelin işleyişini büyük bir profesyonellikle idare eden, müşterilerini dahi en ince ayrıntılarına kadar tanıyan bir konsiyerj görevlisidir. Bir gün otele bellboy ve komi görevlisi olarak Zero Mustafa adında genç bir adam gelir ve kısa zamanda aralarında yakın bir arkadaşlık başlar. İkili birbirlerinin sırdaşı olurken yaşadıkları şehir de büyük bir savaşa doğru sürüklenmektedir. Bu esnada Gustave'ın yaşlı sevgilisi Madame D. esrarengiz bir şekilde hayata veda eder, ikili Madame D.'ye veda etmek için yola çıkar. Bir asilzade olan Madame D.'nin şatosuna vardıklarında miras bölüşümünün yapıldığı toplantıya denk gelirler. Madame D., Gustave'a miras olarak paha biçilmez bir Rönesans tablosu bırakmıştır ve bunun açıklanmasıyla aile içerisinde büyük bir karmaşa çıkar. Bu andan itibaren belalarla dolu bir maceraya atılan Gustave ve Zero, gerçeklerin peşinde koşarken dışarıda da bir çağ değişmektedir…

19. Tini Zabutykh Predkiv (1964)

19. Tini Zabutykh Predkiv (1964)
worldscinema.org

IMDb: 8.1

Birbiriyle geçinemeyen iki farklı ailenin çocukları olan Marichka ile Ivan birbirlerine aşık iki gençtir. Ancak Marichka'nın trajik bir şekilde hayatını kaybetmesiyle mutlulukları sona erer. Aylarca sevdiği kadının yasını tutan Ivan, bir noktadan sonra hayata geri döner ve Palagna adında bir genç kadınla evlenir. Ne var ki Marichka'nın hatıralarını silemez. Palagna ise bu evlilikten bir çocuk sahibi olmaya kararlıdır ve bu amaç uğruna riskli kararlar almaktan kaçınmayacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Aşk Zamanı (2000) Faa Yeung Nin Wa

18. Aşk Zamanı (2000) Faa Yeung Nin Wa

IMDb: 8.1

'Aşk Zamanı', komşu olan evli bir kadın ile evli bir erkeğin arasında oluşan bağı konu ediyor. Hong Kong, 1960'lı yılların başlarını yaşamaktadır. Chau lokal bir gazetenin yazı işleri müdürüdür. Karısıyla birlikte büyük oranda Şangaylıların hayatlarını sürdürdükleri bir apartmana taşınırlar. Chau bir gün kapı komşusu Li-Chun ile karşılaşır. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Bu da eşlerinin de birlikte oldukları gerçeğidir. Artık onların da kendilerini ve ilişkilerini yeniden gözden geçirebilecekleri bir ortam oluşmuştur.

17. Ayna (1975) Zerkalo

17. Ayna (1975) Zerkalo

IMDb: 8.1

Tarkovsky'nin bu filminin otobiyografik özellikler taşıdığını söyleyebiliriz. Kendi çocukluğundan kalma bazı anıları ile, kırklı yaşların sonundaki bir adamın çocukluğu, annesi ve savaş ile ilgili anılarında Sovyet halkına farklı bir bakış açısı ile çocukluğun masumiyetinin savaşın dehşetine kurban gidişi anlatılıyor.

16. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972) Viskningar och Rop

16. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972) Viskningar och Rop

IMDb: 8.1

Kanser teşhisi konulan ve yaşayacak çok fazla günü kalmayan Agnes, hayatının son günlerini kız kardeşleriyle birlikte geçirecektir. Ölüm döşeğindeki kardeşlerini yalnız bırakmamak ve ona yardımcı olmak için onunla birlikte yaşayacak olan Maria ve Karin, hesaplananın aksine bir atmosfere neden olurlar. Bir araya gelen üç kız kardeş, son zamanların değerini bilmek yerine bu fırsatı hırsları ve kıskançlıklarıyla zedelemektedir. Çaresiz kalan Agnes ise bu süreçte kendi yaşantısının muhasebesine başlar ve anılarıyla yüzleşmeyi seçer. 

Efsanevi yönetmen Ingmar Bergman'ın imzasını taşıyan film, Bergman'ın tüm filmlerinde olduğu gibi 'insan' üzerine önemli çıkarımlarda bulunuyor.

15. 400 Darbe (1959) Les Quatre Cents Coups

15. 400 Darbe (1959) Les Quatre Cents Coups

IMDb: 8.1

'400 Darbe' filminde, 1950'lerin başlarında Paris'te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez...

14. İz Sürücü (1979) Stalker

14. İz Sürücü (1979) Stalker

IMDb:  8.1

'İz Sürücü', Türkiye’deki dindar sinema yazarlarının özellikle tasavvufla ilgilenenlerin tasavvufi metinlerle özellikle Mantık’ut Tayr ile ilişkilendirdikleri bir yol filmidir. Kapitalizmin güç anlayışının aksine yolu tamamlamak için zayıf olunması gerektiğini vurgular. Andrey Tarkovski kahramanlarının tamamı materyalist anlayışın aksine zayıf insanlardır. Kapitalizmin insanları güçlü olmaya çağırdığı bir çağda Tarkovski; “Maddeciliğe dayalı sıradan hayata direnen her türlü insan enerjisine hayranım. Zayıflık beni bunun için ilgilendirir,” demektedir. Tarkovski; “Hayatın yegane galibi zayıf insandır. İz Sürücü zayıflığı biricik doğru değer ve hayattaki tek umut olarak savunur,” der. Tarkovski gücü zayıflıkta görür. Kibir büyük bir günahtır. İz Sürücü’nün dilsiz ve sakat kızı ve diğer filmlerindeki çocuk karakterler zayıflığın temsili olarak varlardır; ama hepsinin doğaüstü güçleri vardır. Bu güçler zayıf olan insanoğluna Tanrı’nın bahşettiği lütuflardır. İz Sürücü çocuklar gibi çaresiz olmayı diler. Maddi dünyanın gücünü reddederek güçsüzlüğün her şey ve gücün hiçbir şey olduğunu ilan eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. İvan'ın Çocukluğu (1962) Ivanovo Detstvo

13. İvan'ın Çocukluğu (1962) Ivanovo Detstvo

IMDb: 8.1

İkinci Dünya Savaşı'nın ortasında Sovyetler'deyiz. Babası savaşta olan küçük Ivan, annesiyle birlikte yaşadığı köyün Naziler tarafından basıldığına şahit olur. Köyü talan eden Nazi askerleri, Ivan'ın annesini küçük çocuğun gözleri önünde öldürürler. Bu korkunç olaya şahitlik eden Ivan, Sovyetler Ordusu'ndan Yüzbaşı Kholin'in koruması altına alınır. İçinde yanan ateşi dinleyen Ivan ise ölümcül bir görevi üstlenerek casusluğa başlayacaktır.

12. Solaris (1972) Solyaris

12. Solaris (1972) Solyaris

IMDb: 8.1

Stanislaw Lem’in bilim kurgu romanından uyarladığı 'Solaris', Tarkovski’nin en çok sansüre uğrayan filmidir. Tarkovski bu yüzden 'Solaris' filmini çok sevmez; ama yine de klasik bir bilim kurgu filmi olmaması 'Solaris'i bir adım öne çıkarır. Filmden neredeyse Hristiyanlığı anıştıran her şey çıkartılır. Bilimin yine geçmiş karşısında aciz kalması, geleneksel olanın toplumların bilinçaltını örmesi ve gelenekten kurtulmanın imkansız olması olarak okunabilir. Filmin sonunda baş karakterin babasına dönmesi, Dostoyevski’nin meşhur “baba evi” metaforuna gönderme olarak okunabilir.

11. Kurban (1986) Offret

11. Kurban (1986) Offret

IMDb: 8.1

Daha çok bilimin, daha çok fakirlik ve daha çok zorbalık getireceğine inanan Tarkovski’nin bu son filmi adeta yönetmenin bir manifestosu gibidir. Diğer Tarkovski filmlerinden daha “geveze” olan bu filmin açılış sekansındaki uzun vaaz adeta yönetmenin seyircisine bir deklarasyonudur. Dünyayı büyük bir yıkımdan kurtarmak için yine kendisini feda edebilecek bir çileci lazımdır tıpkı Nostalji’nin baş karakteri gibi ve 'Kurban'ın baş kişisi büyücü ile yatarak insanlığı kurtarır, bu fedakarlığın bedeli olarak da delirir.

10. Yedinci Mühür (1957) Det Sjunde Inseglet

10. Yedinci Mühür (1957) Det Sjunde Inseglet

IMDb: 8.2

'Yedinci Mühür', ilk planlarından itibaren kamerayı gökyüzüne çevirmesi ile metafiziğe yönelen yönetmen Ingmar Bergman'ın 3. dönem filmlerinden ilkidir. Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak, onu satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

9. Gel ve Gör (1985) Idi i Smotri

9. Gel ve Gör (1985) Idi i Smotri

IMDb: 8.2

Gel ve Gör'de İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm yahudi köyleri yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlar'a karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Nürenberg Duruşması (1961) Judgment at Nuremberg

8. Nürenberg Duruşması (1961) Judgment at Nuremberg

IMDb: 8.2

'Nürnberg Davası', İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek olaylara odaklanıyor. Film hükümet tarafından işlenen suçlara alet edilen vatandaşları konu alır. Nazi rejimi döneminde yaptıkları insanlık suçlarının görüşülmesi için mahkemeye çıkan dört hakim, dönemin meşhur kurumu Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanmaktadır. Mahkeme esnasında ortaya çıkan kirli çamaşırlar hem kurumların hem de insanların güvenirliğini sarsacak cinstendir.

7. Kış Uykusu (2014)

7. Kış Uykusu (2014)

IMDb: 8.2

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın, o günden sonra vaktini, gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçirir. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır. Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder...

6. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

6. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

IMDb: 8.2

Yaban Çilekleri, varoluşsal sorunların irdelendiği yapıtlardan biri. Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

5. Karanlık Armoniler (2000) Werckmeister Harmóniák

5. Karanlık Armoniler (2000) Werckmeister Harmóniák

IMDb: 8.2

Dünya sinemasının usta yönetmeni yeniden siyah beyaz manzaralardan gücünü alan uzun bir hikaye anlatıyor bize. Fakat Karanlık Armoniler’in kolayca özetlenebilecek bir hikayesi yok. Filmde sakin bir Macar kasabasına sirk geliyor ve sessiz sakin hayat kıpırdamaya başlıyor. 

Film, László Krasznahorkai imzalı The Melancholy of Resistance kitabından uyarlandı.

4. Yurttaş Kane (1941) Citizen Kane

4. Yurttaş Kane (1941) Citizen Kane

IMDb: 8.3

'Yurttaş Kane', ölen bir iş adamının ölmeden önce söylediği bir sözün sırrını açığa çıkarmaya çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediyor. Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar. Usta yönetmen Orson Welles’in başyapıtı Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Amelie (2001) Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

3. Amelie (2001) Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

IMDb: 8.3

'Amelie', ünlü Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet’nin beş dalda Oscar’a aday gösterilen ve son on yılın en ses getiren yapımları arasında. Bu Fransız komedisi bizi genç ve özel bir kadınla tanışmaya davet ediyor; her daim hayat dolu, yaşama sevgi dolu gözlerle tanıklık eden ve sahip olduğu özel ışıltıyı her anında yanında taşıyan Amelie’nin hikayesine... Anne ve babasını kaybetmiş olan Amelie, kendini başkalarının hayatlarını tamir etmeye, onları mutlu kılmaya adamıştır; bu adanmışlığı fark ettirmeden, bu durumdan bihaber olan insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapmaktadır. Peki başkalarının mutluluğu için çabalayan Amelie, yalnızlığının farkına vardığı an kendi mutluluğu için de çabalamaya başlayacak mıdır?

2. Şeytanın Tangosu (1994) Sátántangó

2. Şeytanın Tangosu (1994) Sátántangó

IMDb: 8.5

1980'lerin kominizm sonrası Macaristan'ının tahrip olmuş küçük bir köyünde, hayat fiili olarak durmuştur. Güz yağmurları başlamıştır. O akşamüstü köylüler büyük bir ödeme beklemektedirler, sonrasında da, bazıları hakkettiğinden fazlasını alma planlarıyla oradan ayrılmayı düşünmektedirler.  Fakat o sırada iki yıl önce öldüğünü düşündükleri karizmatik Irimias'ın konuşmasını duyarlar. Geri gelmiştir. Onlar da topluluğun devamlılığını koruma amacıyla Irimias'ın çevireceği tantanalı planla paralarını alacağı düşüncesiyle korkmuşlardır. 

Film Irimias'ın köye dönüşünün etkisi ve sonuçları üzerinedir. Filmin yönetmeni Tarr'ın bölünmeden seyredilmesini tavsiye ettiği film, başyapıt olarak kabul görmektedir.

1. Sıkı Dostlar (1990) Goodfellas

1. Sıkı Dostlar (1990) Goodfellas

IMDb: 8.7

'Sıkı Dostlar'da, Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarıda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda bir şeyler yapması gerekmektedir.

BONUS: Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) Mia Aioniotita Kai Mia Mera

BONUS: Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) Mia Aioniotita Kai Mia Mera

IMDb: 7.9

Alexander, edebiyat çevrelerince tanınan, bilinen ve sevilen usta bir yazardır. Aniden yakalandığı kurtuluşu olmayan bir hastalık, tüm hayatını gözden geçirmesine sebebiyet verecektir. Artık Alexander içine gömüldüğü bu sahil kenarındaki evi bir kenara bırakarak yeniden hayata atılmak durumundadır. Edindiği ve ediniyor olduğu tecrübelerin iç içe geçeceği bir serüvene atılır. Geçmişi hatırladıkça kendini yeniler ve kimliğini hatırlamaya başlar. Alexander, kendi ölümünün döşeğinde, yeni bir kimlik kazanmaktadır. Yunanistan'ın çıkardığı en büyük yönetmenlerden biri olan Theodoros Angelopoulos'un bol ödüllü filmi 'Sonsuzluk ve Bir Gün', yarıştığı sene Altın Palmiye ödülünü de kucaklamayı başarmıştı. Filmin halen karşımıza çıkan müzikleri de sinema tarihinde iz bırakmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
24
6
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?