Görüş Bildir
Haberler
Shakespeare'in Tek El Yazması Metninde Göçmenlere Empati Var

Shakespeare'in Tek El Yazması Metninde Göçmenlere Empati Var

Onedio Medya
23.03.2016 - 21:36

400 yıllık Shakespeare metni aradan geçen onca zamana rağmen dünyada mültecilere, göçmenlere veya yabancılara bakışın fazla değişmediğini gözler önüne seriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birkaç imzanın dışında Shakespeare’in el yazısının olduğu ve bugüne kadar hayatta kalan tek metin 1603’ten kalma, yazarın Sir Thomas More’a İngiltere’deki göçmen karşıtı gruba karşı yaptırmayı hayal ettiği öfkeli konuşma. 

More, yabancılardan -Fransız Protestanlardan- rahatsız olan kalabalığa “Ya bu öfkeye siz maruz kalsaydınız, yabancıların karşılaştığı bu işte: Sizin dağ gibi gaddarlığınız” diye sesleniyor.

El yazması British Library’nin yeni online kaynağı Discovering Literature: Shakespeare’de (Edebiyatı Keşif: Shakespeare) yer alan ozana dair 300 dijitalleştirilmiş belgeden biri. 

More’un konuşmasının orijinali gelecek ay British Library’de gerçekleşecek Shakespeare in Ten Acts’te sergilenecek. 

Metnin alıntılandığı Henry’ye ve evliliklerine karşı olduğu, Katolik Kilisesi’ni desteklediği için idam edilen Thomas More’u anlatan oyunun tek yazarı Shakespeare değil, oyunda More’un yaptığı konuşma “Yabancıları ortadan kaldıracaksınız, öldüreceksiniz, boğazlarını keseceksiniz, evlerine el koyacaksınız, majestelerinin kanunlarını uygulayacaksınız, onu bir tazı gibi salacaksınız' sözleriyle devam ediyor ve şartlar mecbur bıraktığında herkesin bir gün başka bir ülkede yabancı olabileceğini hatırlatıyor.

Sanat Atak & Hyperallergic

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
3
3
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın