Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Şahsiyet'teki Performansıyla Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu Seçilen Haluk Bilginer Oyunculuk Tarihine Adını Altın Harflerle Yazdırıyor!
1. Dönemin Güzin ablasını yansıtan Gülşen Abi (Abidin), sinirli ama bir o kadar tatlı İhsan Yıldırım, emekli komiser Cevdet…
2. Attığı tirat ile filmin önüne geçen Bekir, borç batağındaki prodüktör Hayri, su gibi akan diyaloglarıyla emekli tiyatro sanatçısı Aydın…
3. Usta oyunculuğuyla saydığımız bütün karakterleri hayatımıza sokan, klasik oyunlarda ortaya koyduğu performanslarla kendisine hayran bırakan, Hollywood’da yer aldığı projelerle göğsümüzü kabartan Haluk Bilginer eğitimli ve donanımlı bir oyuncu.
4. İngiltere’de yaşadığı 1980-1993 yılları arasında birçok tiyatro oyununda, müzikalde, televizyon dizisinde ve filmde rol aldı.
5. İngiltere’deki muazzam kariyerinin yanı sıra 1987’de Gecenin Öteki Yüzü filmi için İstanbul’a döndü ve bu filmin setinde 1992 yılında evleneceği Zuhal Olcay ile karşılaştı.
6. Bekir rolüyle destan yazdığı Masumiyet filminde adeta döktürdü ve Altın Koza, SİYAD, Ankara gibi pek çok film festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü.
7. Televizyonda Gülşen Abi, Eyvah Babam, Tatlı Hayat, Karanlıkta Koşanlar, Ezel gibi kült yapımlarda başrolde yer alan ve bir platform dizisi olan Masum’da Ali Atay’la efsaneleşen Haluk Bilginer özellikle 2000’li yıllarda beyazperdede hayat verdiği karakterlerle büyük başarılara imza attı.
Fasulye, Filler ve Çimen, Neredesin Firuze, Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?, Polis, Güneşin Oğlu, Devrim Arabaları, New York’ta Beş Minare ve Kış Uykusu filmlerinde kendisi kadar usta olan oyuncu ve yönetmenlerle çalıştı ve başarılı oyunculuk kariyerinde farklı karakterlere hayat verdi.
8. Akıllara kazınan ve izleyiciye büyük bir seyir keyfi yaşatan rolleriyle en prestijli festivallerden ve törenlerden ödülle döndü; 47. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu seçilerek tarihe adını altın harflerle yazdırdı.
İşte ödüllerinden bazıları:
2019 - 47. Uluslararası Emmy Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Şahsiyet)
2015 - 47. SİYAD Türk Sineması Ödülleri - En iyi Erkek Oyuncu (Kış Uykusu)
2010 - 37. Altın Kelebek Tv Yıldızları Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Komedi) (Cuma'ya Kalsa)
2007 - 18. Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Polis)
2006 - 17. Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?)
2004 - 9. Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Neredesin Firuze)
1998 - 20. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1998 - 10. Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1998 - 10. Angers Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1997 - 11. Adana Altın Koza Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1997 - 34. Antalya Film Şenliği - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Masumiyet)
9. Tiyatro, sinema, televizyonda canlandırdığı ve herkesi kendine hayran bırakan rollerinin yanı sıra beyazperdede pek çok karaktere karizmatik sesiyle hayat verdi; belgesel ve reklamlardaki vurgulu tonuyla akıllara kazındı.
Seslendirmesini yaptığı filmlerdeki karakterleriyle adeta özdeşleşti; öyle ki Buz Devri (Ice Age) filmini onsuz düşünmek mümkün değil… Kurtalan Ekspresi’nin Göğe Selam 2 albümünde yeniden yorumladığı ‘Nem Kaldı?’ türküsü de sesinin ne kadar iyi olduğunun kanıtı!
10. Hollywood ve Avrupa’da rol aldığı pek çok filmde devleşirken Clive Owen, Naomi Watts, Morgan Freeman ve Gael Garcia Bernal gibi ünlü oyuncularla çalıştı; hayat verdiği karakterlerle herkesi kendine hayran bıraktı.
Lisede girdiği tiyatro kolundan Hollywood yapımlarına varan oyunculuk kariyerinde pek çok başarıya imza attı. İşini severek ve kendisini vererek yaptığı her halinden belli elbette…
11. Kendisiyle yapılan bir röportajda televizyon ve tiyatro oyunculuğu arasındaki farkları değerlendirirken, nasıl bu kadar başarılı ve iyi bir oyuncu olduğunu da anlattı:
“Oyuncunun er meydanı tiyatro sahnesidir. Tiyatro sahnesinde arada hiçbir aracı olmadan seyirciyle baş başa kaldığı yerde aktör, aktör müdür değil midir anlaşılır. Dizilerde oynarsınız ama oyuncu olamazsınız.'
12. Gençliğinde hamallık, tezgahtarlık, garsonluk gibi birçok işte çalışan usta oyuncu çocukken doktor, kimya mühendisi ya da oyuncu olmayı hayal ettiğini söylüyor: “Alakasız gibi görünse de üçünün de ortak noktası ‘merak.’ Doktor olsaydım, kanserin tedavisini bulmak için çalışırdım.”
Çocukluğunda masal kitaplarının değil, ansiklopedilerin içinde büyüdüğünü ve en sevdiğini oyuncağının mikroskop olduğunu dile getiriyor: “Oyuncu oldum dersem bittim demektir, geçmiş olsun. Ölene kadar en iyisini yapamayacağım ki... En iyisini yapamadan öleceğim bir gün, bunu biliyor musun?”
13. 2004 yılında Zuhal Olcay’la boşandıktan sonra 2006 yılında sanatçı Aşkın Nur Yengi ile evlendi ve aynı yıl kızları Nazlı dünyaya geldi. 2012 yılında ayrılan ünlü çift, geçtiğimiz yıl yeniden bir araya geldi.
Zerrin Tekindor’la olan efsane birlikteliğini de atlamamak lazım elbette… Hem sahnede devleşen hem de mütevazı hayatlarıyla herkese örnek olan çiftin ayrılığı büyük hayal kırıklığına yol açsa da Haluk Bilginer’in Aşkın Nur Yengi ile yeniden bir araya gelmesi sevindirdi.
14. Haluk Bilginer doğayı çok seviyor ve şehir yaşantısından uzakta kalmayı tercih ediyor: “Balkon veya bahçem varsa çiçeklerim böceklerim, köpeklerim, kuşlarımla vakit geçiriyorum. Şehri çok sevmiyorum. Toprağı ve ona bağlı yaşayanları seviyorum. Onlar sahici ve samimi, diğerleri değil.”
En çok senaryo ve oyun okuduğunu belirtiyor ve çok sevse de roman okumaya vakit bulamıyor; güzel bestelenmiş ve ruhunu harekete geçiren her müziği de beğeniyor. Özellikle Türk müziği ve arabesk…
15. Babalığın kendisini çok değiştirdiğini de söylemekten çekinmeyen Haluk Bilginer, kızının babasız kalmasından korkuyor…
“Kendinizi tehlikeye atacağınız bir an, kendinizden çok çocuğunuzu düşünüyorsunuz. Nazlı doğduğunda Ankara’ya turneye gittik. Dönerken araba buzda kaydı ve 360 derece döndük. O sırada aklımdan tek geçen şey, ‘Nazlı babasız kalacak’ oldu.”
16. Geçtiğimiz yıl, 1999 yılında Zuhal Olcay’la birlikte kurduğu Oyun Atölyesi’nde Pencere oyununu sahneledi ve Şahsiyet’te Agah karakterine hayat verdi.
Pencere oyununda birlikte rol aldığı Esra Bezen Bilgin’le muazzam bir iş çıkaran ve kapalı gişe oynayan Haluk Bilginer aynı zamanda Şahsiyet dizisinde Agah karakterini canlandırdı ve olağanüstü bir performansa imza attı.
17. Müjde Ar, Şebnem Bozoklu ve Cansu Dere gibi usta isimlerle çalışan Haluk Bilginer televizyonun geleceğinin artık internette olduğunu söylüyor ve ekliyor: “170 dakika dizi mi olur? O kadar uzun süreli olunca, kaliteye önem veremiyorsunuz. Hayat gibi, az ve öz olacak.”
Seri katili canlandıran usta oyuncu Şahsiyet dizisinin gösterimi sonrası söyledikleriyle kendisine bir kez daha hayran bırakıyor: “Role hazırlık yapmadım. Sadece senaryoyu okudum. Her insan seri katildir, sadece ortaya çıkarmaz.”
Yorum Yazın
1 - şener şen 2 - haluk bilginer yaşarken kıymetlerini bilmek lazım
adamin dibi dibi 👍👍👍
Fırsat bulursanız sahnede izlemenizi tavsiye ederim. "Er meydanı" derken ne kastettiğini anlarsınız.