Senin Sözel-Dilsel Zekân Ne Kadar İyi?
Dilsel zeka, anadil veya başka bir dili kullanma kapasitesi ve düşüncelerini başkalarının anlayabileceği şekilde ifade edebilme yeteneğidir. Peki senin dilsel zekân ne kadar iyi? Bunu öğrenmenin tek bir yolu var!
1. İlk soru! Zekâ kelimesinin kökeni ne ola ki?
2. Topluluk önünde konuşurken ne kadar gergin olduğunu puanla!
3. Hangi kelime, farklı bir kökten çekimlenmiştir?
4. "Aysar" kelimesinin ne anlama geldiğini biliyor musun?
5. Hangisinin yazımı doğrudur?
6. Hangi sözcük Türkçe kökenlidir?
7. "Test" kelimesinin kökeni hangi dil ola ki?
8. İnsanları konuşmanla etkileyebiliyor musun?
9. "Bir önceki sorunun şıklarında yazım yanlışları var."
10. Son soru! Hangi dil Türkçe ile aynı dil ailesinde yer alır?
Sen dil hakimisin!
Hakim derken yargıç anlamındaki 'hâkim'i değil, 'her şeyi bilen, bilge' anlamındaki 'hakim'i kastettiğimizi hemen anlamışsındır. Sen noktalama ve yazım kurallarına elinden geldiğince uyan; çevrendekilerin bilmediği bir sürü kelimeyi bilen bir şahsiyetsin. Herhangi bir kelimenin kökenine zahmetsizce inebiliyorsun. Ayrıca hitabet yeteneğin de arşa ermiş durumda, söylev verdiğin camiayı birkaç kelimenle tesir altında bırakabiliyorsun. Fazla kelama gerek yok, sen dil alanında 'ehlivukuf'sun!
Sen dil vasatısın!
Pek çok insan bihaber olsa da sen vasat kelimesinin 'kötü' değil 'orta' anlamına sahip olduğunu biliyorsun. Senin dil bilgin fevkaladenin fevkinde olmayabilir ancak harikulade bir zekân var. Dil ilminde mükemmel bir kabiliyetin var, biraz çabalarsan kusursuz bir dil âlimi olup insanları kelimelerinle etkilemen işten bile değil!
Sen dil ihmalkârısın :(
Sen dünyanın en gamsız insanısın. 'Zeki ama çalışmıyor' sözü tam da senin için söylenmiş! Ehemmiyetsiz olduğunu düşündüğün meselelere ilgi göstermiyorsun. Dil de senin için önemsiz olan meselelerden. 'Aman işte karşılıklı anlaşıyoruz ne gerek var bu kadar' diyorsun ve kendince haklısın da!