"Sen Batan Bir Güneş Ben Yollarda Çilekeş" 13 Adımda Spermin Yolculuğu
Her canlı türü, birbirinden farklı spermatozoitler üretiyor. O canlının içinde bulunduğu çevre koşullarının biçimlendirdiği bu spermatozoitlerin bir tek hedefi var; dişinin yumurtasına ulaşıp, onu döllemek ve yaşamın devamını sağlamak.
Bir insan spermatozoiti, dişinin yumurtasına ulaşmak için tam 6 metrelik bir mesafe katediyor. Boyu yaklaşık milimetrenin yüzde 1'i kadar... Bir erkek, saniyede 3000, normal bir yaşam süresi boyunca da 40 milyar spermatozoit üretiyor. Aynı zaman dilimi içinde, dişinin yumurta üretimi ise sadece 520 kadar. Yani, bir yumurtaya yaklaşık 10 milyar spermatozoit düşüyor.
1. Kaldır Mülayim!
Erbezlerinde günde 300 milyon spermatozoit üretiliyor. Bunlar iki aydan daha kısa bir süre içinde olgunlaşıyor.
2. Start verildi ve koşu başladı
Ejakülasyon (boşalma) sırasında bir milyona yakın sperm hedefe, yani yumurtaya doğru maceralı yolculuğuna başlıyor. Bu yolculuk, onları besleyen ve hareket olanaklarını artıran meni içinde sürüyor. Ancak bu bir milyon spermatozoitten çok azı yumurtaya kadar ulaşabiliyor.
3. Bu büyük taraftar için engelleri aş
Spermatozoitler dölyatağı ağzına ulaştıktan sonra engel ve tehlikelerle dolu yolculuk başlıyor. Spermatozoitlerin büyük bir bölümü bu yolda telef olacak.
4. Sen gel bakayım şöyle kenara
Bazı akyuvarlar spermatozoitleri bekliyorlar. İçlerinde en güçsüz olanları kısa sürede yok edecekler.
5. Bekle beni Safinaz şimdi geliyorum
Bir anlamda enerji santralleri olan mitokondriler, spermatozoite uzun yolcuğu boyunca gerekli enerjiyi sağlayacaklar.
6. Phelps'in yeteneği daha portakalda vitamin olduğu zamanlardan geliyor
Dölyatağına ulaşan spermatozoiti artık daha zor bir yolculuk bekliyor. Çünkü dölyatağını kaplayan tüycüklerin neden olduğu akıntıya karşı yüzmek zorunda.
7. Hepsi 'Sahil Güvenlik' dizisinden birer yıldız gibi
Son araştırmalara göre spermatozoitler yumurtanın yolunu hormonal koku sayesinde buluyor. Döl yolunun kasılmalarından kaynaklanan dalgalanmaların üzerinde bir sörfçü gibi kayarak ilerliyor.
8. Kaleyi fethedebilmek için şehadet şerbetini içtiler
Yola çıkan bir milyon spermatozoitin sadece 100'e yakını yumurtaya ulaşıyor. Şimdi bütün mesele, yumurtanın üç esnek zarını delmek... Yumurta bu işi kolaylaştırmak için genişliyor ve zarını daha gergin ve zayıf bir yapıya getiriyor.
9. Serdengeçmek böyle bir şey
Yumurta zarını delme sırasında, spermatozoit başını kaybediyor. Patlayan başın içinden çıkan enzimler, spermatozoitin yumurta zarını delmesini kolaylaştırıyor.
10. Birden aydınlanma geldi
Spermatozoitlerin yumurtaya yöneliminin başka bir sebebi de (+)(erkek) (-)(dişi) yüklü kutupların birbirini çekmesi olayı. Dönemsel ve çevresel faktörlerden dolayı (+) ya da (-) kutupla yüklenen yumurta zıt kutuplu spermatozoitleri çekiyor ve spermin yumurtayla birleştiği anda yumurtanın etrafında elektriksel bir ışık oluşuyor. Geri kalanlar için sonuç büyük bir aydınlanma.
11. Zafer!
Spermatozoitlerin bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarıyor ve içine doğru giriyor. Bu noktada yarış bitiyor. Diğer spermatozoitlerin yumurta yanına yaklaşmaya artık hakları yok.
12. Kertenkele olsa ancak bu kadar
Spermatozoitin yarısı yumurtanın içinde bulunuyor. Bu noktada, dışarıda kalan kamçı bölümünden kurtuluyor. O ana kadar kendisine motor görevi gören bu parçasına artık ihtiyacı yok. Spermatozoitin dışarıda kalan bu kamçı bölümü, daha sonra akyuvarlar tarafından daha başka hücreler üretmek için kullanılıyor.
13. Ve ilk adım!
Kromozomları taşıyan kromatin sıvısı yumurtanın içine yayılıyor. İnsanın genetik mirası olan kromozomlar yumurta hücresinin çekirdeğiyle birleşiyor. Yeni bir canlının ilk adımı atılıyor.
Yorum Yazın
sen o kadar sperm arasında 1. gel sonrada yaşadığın şu hayata bak
Sene 94 yine bi yarışta birinciyim.. :D
demekki kazananlar aslında kaybedenlermiş :( hayat zor..