onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Saab 9-3'ün Fikri Mülkiyet Haklarını Aldık'

'Saab 9-3'ün Fikri Mülkiyet Haklarını Aldık'

Batuhan
15.10.2015 - 16:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobille ilgili, 'Saab 9-3'ün isim hakkını değil, fikri mülkiyet haklarını satın aldık' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Işık, TRT Haber'de katıldığı programda, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Yerli otomobil için iki yolun bulunduğuna işaret eden Işık, bunlardan birinin her şeyin Türkiye tarafından yapılıp, ortaya bir prototip çıkarmak olduğunu söyledi. Böyle bir çalışmanın 3-5 yıl zaman alacağını ve 1 milyar dolarlık da maliyet gerektirdiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

“SAAB 9-3'ÜN FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINI SATIN ALDIK'

İşte bahsedilen platform

BAKAN Işık’ın satın alındığını açıkladığı Saab 9-3 platformunun ismi ‘Epsilon’. Platform ilk olarak 2002 yılında Opel Vectra C ve hemen arkasından 2003 model ikinci nesil Saab 9-3 ile sunuldu. Aynı platformun uzatılmış versiyonları ise Opel Vectra C’nin station wagon modeli olan Vectra C Caravan ve Opel Signum’un yanı sıra Fiat Croma gibi başka araçlarda da kullanıldı. Bu araçlara ilerleyen yıllarda Cadillac BLS, Chevrolet Malibu ve Pontiac G6 gibi modellerde katıldı. 2008’de sunulan Epsilon 2 platformuna kadar Epsilon platformunda Avrupa’da üretim devam etti. Epsilon 2’den sonra bu platformla Rusya’da Cadillac BLS üretimi 2010 yılına kadar devam etti. GM, küresel kriz sonrası Saab’taki tüm hisselerini satarken elindeki yeni platformları vermedi. Bir tek Epsilon platformu Bakan Işık’ın açıklamasından da anladığımız kadarıyla Saab’ı satın alan ve Çinlilerin sahip olduğu National Electric Vehicle Sweden’a (NEVS) bıraklmış. NEVS geçen yıl Saab 9-3 modeli üzerinde elektrikli 9-3 EV prototipini de üretmişti. Şimdi bu prototipin de Bakan Işık’ın açıklamalarından anladığımız yerli otonun çatısını oluşturacağı söyleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bunun üzerine yoğun bir çalışma yapıldığını ve Saab 9-3'ün isim hakkını değil, fikri mülkiyet haklarını satın aldıklarını belirten Işık, bu satın alma sürecinin dahi 6 ay sürdüğünü bildirdi.

Bakan Işık, Cadillac BLS platformunu satın aldıklarını açıkladı

Bakan Fikri Işık, bunun sonucunda Türkiye'nin elinde artık geliştirmeye hazır bir araç bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Bu, Türkiye'ye en az 3 ila 5 yıl arasında zaman kazandırdı ve şu anda ticari bir şey olduğu için rakam veremiyorum ama bunu çok çok uygun bir maliyetle Türkiye'ye kazandırmış olduk ama şu an işin 'A' noktasındayız. Türkiye'nin asıl ilerlemek istediği alan menzili uzatılmış elektrikli araç. Bunun için bu bir platform olacak ve bu platformu biz geliştirmeye başladık. TÜBİTAK burada önemli bir liderlik üstlenecek ama bunu satın aldığımız Saab 9-3'ü geliştiren Nevs firmasıyla bu alanda işbirliğimizi sürdüreceğiz.'

Kuru milliyetçilikle hareket etmediklerini vurgulayan Işık, 'Burada çalışan herkes Türk olacak, her şeyi biz geliştireceğiz' gibi bir arzularının olmadığını, zaten dünyada da artık böyle bir şeyin olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili Türkiye'nin tüm birikimini kullanacaklarını ve dünyanın en iyileriyle çalışacaklarını vurgulayan Işık, 2020 yılında herkesin gurur duyacağı bir otomobili yollara çıkaracaklarını söyledi.

NEDEN SAAB TERCİH EDİLDİ?

Saab'ı neden tercih ettiklerini de açıklayan Işık, 'Saab'ın gerçekten iyi bir teknolojisi var. Çok kaliteli, konforlu ve sağlam araçlarıyla tanınıyor. Dolayısıyla böyle bir araçla başlangıç yapmanın, Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşündük' dedi.

Şu anda alınan platformun tüm fikri mülkiyet haklarının Türkiye'de olduğunu dile getiren Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Burada yarın, 'şurası benimdi, burasını yapamazsınız' gibi bir tartışmaya düşmek istemedik ve net bir çalışma ortaya koyduk. Ayrıca, marka Türk markası olacak, Saab olmayacak. İspatlamak durumunda kalacağımız bir süreç olmayacak. Saab'ın birikimini ve güvenini arkamıza alacağız ama markamız Türk markası olacak ve teknolojiyi kesinlikle Türkiye'de geliştireceğiz. Aracın dizaynından tasarımına, diğer tüm unsurlarına kadar merkez Türkiye olacak. Şu anda kendi geliştirdiğimiz batarya teknolojisi var, elektrikli tahrik sistemleri var, TÜBİTAK'ın ve özel sektörün yaptığı çalışmalar var. Bu birikimden faydalanmayı arzu ediyoruz ve önemli nokta da şu , bu araç inşallah seri üretime geçtiğinde hedefimiz minimum yüzde 85 parçasının Türkiye'de üretilmesi.'

Son günlerdeki yerli otomobil tartışmalarından memnun olduğunu dile getiren Işık, 'Beni üzen sadece şu, 1961'deki gibi kategorik karşıtlar. Yani 'Türk aklı otomobil yapamaz', niye yapamasın? Yeter ki siyasi irade olsun ve toplum da bu iradenin arkasında dursun.' ifadelerini kullandı. Işık, toplumda buna büyük bir arzu olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
23
13
7
7
6
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Core I

Saab güzel bir platform ama akp'ye oy vermezseniz arabayı geliştirmeyiz gibi santaj yapmaları çok yanlış. Oy için değil, ekonomi ve istihdam için yapın bunu.... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

ali hazırda Tofaş, Toyota, Ford fabrikalarında araba üretiyoruz zaten. Aslolan yerli tasarımla, daha önemlisi yerli motorla üretmek belli ki <alanen ortad... Devamını Gör

hecaitomix_

SAABından satılık! Ulan millet uyanmasa kaktıracaklar bize yerli tasarım diye.