Görüş Bildir
Haberler
TV
Roman Havası'na Tepki: 'Bulmuşlar Yeni Rant Kapısı, Adını Koymuşlar Roman Havası'

Roman Havası'na Tepki: 'Bulmuşlar Yeni Rant Kapısı, Adını Koymuşlar Roman Havası'

ATKN
12.12.2014 - 14:16 Son Güncelleme: 12.12.2014 - 15:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Show TV’de yayınlanan Roman Havası dizisine Türkiye’nin her yanında Romanların tepkileri devam ediyor.

Roman Havası dizisinin Show TV’de oynadığı saatlerde yaklaşık 250 Kuştepeli Taksim’deki Show TV ofisinin önüne gelerek siyah çelenk bıraktı. Dün akşam Roman Havası dizisinin Show TV’de oynadığı saatlerde yaklaşık 250 Kuştepeli Taksim’deki Show TV ofisinin önüne gelerek siyah çelenk bıraktı.

'Kültürümüzü çalanlar hırsız'

Dizinin Romanlara yönelik ön yargıları güçlendirdiğini söyleyen Kuştepeliller 'Hırsız değiliz, kültürümüzü çalanlar hırsız', 'Önyargıları tetikleyen bu diziyi istemiyoruz' şeklinde pankart açıp slogan attı.

Polisin bina önünde yoğun olarak güvenlik önlemi aldığı protestoda Kuştepeli gençler Roman havası dizisi için besteledikleri 'Bulmuşlar yeni bir rant kapısı. Adını koymuşlar Roman Havası. Romanları hor görmeyin, Show Tv'yi izlemeyin' sözlerini sık sık tekrarladılar.

Kuştepeli Romanlar adına basın açıklamasını okuyan Metin Salih Şentürk ise dizinin 'Romanlara ön yargı havası' ismini alması gerektiğini Romanları rencide ettiğini, incittiğini ve aşağıladığını belirtti.

Show TV yöneticilerine de  seslenen Şentürk, 'Biz Roman dernekleri, yıllardır bulunduğumuz her şehirde bu ön yargıları kaldırmak için mücadele ediyoruz. Sizler, bizim bu mücadelemizi görmezden gelerek, reyting uğruna Romanları sabah akşam sokakta göbek atan, çekirdek yiyen, komşularıyla kavga eden, parlak giysilerle dolaşan, acayip konuşan, kaygısız, hırsız, ruhsuz insanlar olarak sunarak ırkçılığa malzeme yaptınız. Bizler ifade özgürlüğünün önemine inanıyoruz. Fakat Romanlar hakkındaki bu olumsuz ön yargıları dizinizde yeniden yeniden yayarak, ülkemizde sayıları 4 milyona varan Romanları rencide ettiniz, incittiniz, aşağıladınız, kırdınız.'

Kuştepeliler  dizinin yayından kaldırılmasını ve bu konuda ayrıca suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek protestolarını sonlandırdılar.

Mersin'de de protesto

Bu arada dün yine Mersin'de Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu düzenlediği basın toplantısında Roman Havası dizisini protesto etti.

Federasyon Başkanı Ali Daylam, Mersin'de 12 yıldır eğitim, istihdam ve Roman halkları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, yoksullukla beraber onurlarıyla ayakta durmaya çalışan bir Roman toplumu profili olduğunu ifade etti. Daylam bu tür dizilerin insanların aklına oynayan, göbek atan bir profili ön plana çıkardığını belirterek şunları söyledi:

“Roman Havası' adlı dizi Romanları çok farklı lanse ediyor bu da bizi hakikaten üzüyor ve yıpratıyor. Düşünebiliyor musunuz Roman kadın sokağın ortasında doğum yapıyor. Arsızlığıyla, hırsızlığıyla, çalanıyla çırpanıyla böyle bir şekilde lanse ediliyor. Bütün bu sıkıntılar yeni yetişen gençlerin aklında böyle Roman profili, modeli ortaya çıkaracak.

'Sanki Romanlar görüşülmemesi gereken kişiler gibi, görüşüldüğünde acaba hırsızlık mı yapacak, cebimizdeki parayı mı çalacak gibi algı oluşuyor. Bu şekilde anlatılması ve ifade edilmesi bu televizyon kanalına yakışmadı. Bizleri çok üzen bir çalışma oldu. İnşallah bu dizi kaldırılır. Romanlar bu ülkenin asli unsurlarıdır.'

Balık Ayhan: 'Ağır yaralarımızı paylaştık, senaristler hiç mi ders almadı?'

Balık Ayhan: 'Ağır yaralarımızı paylaştık, senaristler hiç mi ders almadı?'

İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu, Show TV’de gösterime giren “Roman Havası” dizisine tepki göstererek yayından kaldırılmasını talep etti. Birçok Roman derneği, dizinin yayından kaldırılmasını talep ediyor.

'Bizi aşağıladınız, rencide ettiniz'

İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu adına basın açıklamasını okuyan Adnan Demirez, dizide yıllardır yürütülen Roman mücadelesi gözden gelinerek Romanların ırkçılığa malzeme yapıldığını belirtti.

'Bizim Roman havamız sabah akşam mahallede göbek atmaz,  yoksul Romanların ayırımcılık, barınma istihdam, eğitim sorunları ile mücadele eder. Bu dizi bu haliyle 'Roman Havası' değil, 'Romanlara önyargı havası' adını hak ediyor.

'Türkiye'nin dört bir yanından gelen Roman dernekleri temsilcileri olarak her şehirde önyargıları ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Bunu görmezden gelerek Romanları, sabah akşam sokakta göbek atan, çekirdek yiyen, komşularıyla kavga eden, parlak renkli acayip giysilerle dolaşan, acayip konuşan kaygısız, hırsız, ruhsuz insanlar olarak sunarak ırkçılığa malzeme hazırlıyorsunuz.'

Demirez, ifade özgürlüğüne önem verdiklerine dikkat çekti ancak 4 milyona varan Romanların bu diziyle aşağılandığını, rencide olduğunu belirterek 'Niyetiniz gerçek Romanların sesini duyurmaksa diziyi yayından kaldırın' dedi.

Balık Ayhan: 'Ağır roman yaptık, ders almadılar mı?'

Balık Ayhan: Biz, Roman sanatçıları olarak sanatımızı iyi yapmaya çalışıyoruz. Olumsuz bakışı ve önyargıları kaldırmayı başardık. Ağır roman yaptık, Hıdrellez yaptık, ağır yaralarımızı paylaştık. Senarist arkadaşlarımız bundan ders almadılar mı? Bir tanesi tenezzül edip niye bize telefon açmazlar? Niçin böyle replikler yazarlar? Açılımın Romanlara ne faydası oldu? Çingene dediğin an, nefret suçu işlemiş oluyorsun. Buradan bütün senaristlere suç duyurusunda bulunuyorum.”

Kobra Murat: 'Çocuklarımız sokakta doğmuyor'

Kobra Murat: 'Çocuklarımız sokakta doğmuyor'

Kobra Murat: Bizim hiçbir çocuğumuz sokakta doğmuyor, hiçbir çocuğumuzun adı karakolda polisler tarafından koyulmuyor. Bizim adetlerimiz kıldan ince, kılıçtan keskin. Dizinin derhalden yayından kalkmasını diliyorum. Yeni doğan bebeğin altınlarını dayısı çalıyor. Roman camiasında küfür olan kelimeleri bilmeden kullanıyorlar. 8 ay evvel beni diziye çağırdılar, bu dizide kültürümüzü, en güzel bir şekilde sergileyeceğini söyledim. Ondan sonra bize dönüş yapılmadı. Bizi bilmiyorlar, tanımıyorlar. Bundan sonra Türkiye’de Roman dizisi yapılacaksa, sadece Romanlarla ve Roman derneklerinin çatısı altında olmasını istiyorum.'

Hacer Foggo: Potansiyel suçlu gibi bakılıyor

Hacer Foggo: 1934 yasasında, Çingeneler şüpheli şahıs olarak gözüküyordu. Ama şu anda dizide sürekli mahalleye gelen polis sevimli ve komik bir şekilde Romanlara yine potansiyel suçlu gözüyle bakıyor. Biz artık buraları aştık, o kadar mücadele ettik. Bir gecede bu mücadelenin üstü çizilemez.

Üçüncü Roman dizisi

Dizide, Roman mahallesinde birbiriyle kavga eden iki ailenin aşk maceraları anlatılıyor.

Roman Havası'nın yapımcılığını Cennet Mahallesi ve Görgüsüzler ile aynı şirket yapıyor Erler film. Proje tasarımını Türker İnanoğlu, yönetmenliğini Hakan Arslan, senaryosunu Fethi Kantarcı, Barkın Şenüren ve Saygın Delibaş yapıyor.

Dizinin başrol oyuncuları arasında Oya Başar, Levent Ülgen, Günay Karacaoğlu, Petek Dinçöz yer alıyor.

Roman Havası ilk Roman dizisi değil. Daha önce yine aynı senaryoya sahip 'Cennet Mahallesi' 2004-2007 yılları arasında Show Tv'de yayınlanmıştı.

Ardından 2008'de aynı dizi ATV'de 'Görgüsüzler' adıyla devam etmişti. Ancak Roman derneklerinin tepkisi ve RTÜK ile görüşmeleri üzerine yayından kaldırılmıştı.

Kaynak: Refika Kortun, Hacer Foggo, Bianet (2)

CHP'den tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Roman Havası dizisinin yapımcısı ve yayınlayıcılarına çağrıda bulunuyorum... Roman yurttaşların bu diziye yönelik tepkilerini bir an önce dikkate alın. Romanlara yönelik ayrımcılığa, linç girişimlerine ortak olmak istemiyorsanız, onların gerçek sorunlarına odaklanın' ifadesini kullandı.

CHP'li Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Roman vatandaşların, son dönemlerde çeşitli linç girişimlerine maruz kaldıklarını, bu vatandaşlarla ilgili önyargıları besleyen yeni bir TV dizisinin yayınlanmaya başladığını savundu.

Roman Havası dizisinin, gerek Roman yurttaşların gerekse ayrımcılık karşıtı kesimlerin yoğun tepkisini çektiğini ifade eden Tanrıkulu, 'Söz konusu diziye yönelik tepkilerin, dizinin senaryo ekibi ve yapımcı şirketi ile diziyi yayınlayan televizyon kanalı tarafından bir an evvel dikkate alması gerekmektedir. Zaten hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kalan Roman yurttaşları daha da zora sokacak, onlarla ilgili önyargıları besleyecek basmakalıp yargıları yeniden üretmek hiçbir ahlaki değerle örtüşmemektedir' görüşünü savundu.

Tanrıkulu, 2010'da Manisa'nın Selendi ilçesinde, 2013'te Bursa'nın Osmangazi ve İznik ilçelerinde Roman yurttaşların linç girişimleriyle karşılaştığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu saldırılar üzerine bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalan Roman yurttaşların sorunları devam etmektedir. Benzer bir biçimde AKP'nin kentsel dönüşüm politikaları ve diğer ayrımcı politikaları neticesinde Roman yurttaşların sorunları son derece ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu bağlamda, Roman Havası dizisinin yapımcısı ve yayınlayıcılarına çağrıda bulunuyorum: Roman yurttaşların bu diziye yönelik tepkilerini bir an önce dikkate alın. Romanlara yönelik ayrımcılığa, linç girişimlerine ortak olmak istemiyorsanız, onların gerçek sorunlarına odaklanın. Romanlarla ilgili basmakalıp yargıları yeniden üreterek reyting almaya çalışmak, Roman yurttaşların acılarından, sıkıntılarından nemalanmaya çalışmaktır.'

AA

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...

Twitter'dan yorumlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
1
0
0
0