Roman Havası'na Tepki: 'Bulmuşlar Yeni Rant Kapısı, Adını Koymuşlar Roman Havası'
Show TV’de yayınlanan Roman Havası dizisine Türkiye’nin her yanında Romanların tepkileri devam ediyor.
Roman Havası dizisinin Show TV’de oynadığı saatlerde yaklaşık 250 Kuştepeli Taksim’deki Show TV ofisinin önüne gelerek siyah çelenk bıraktı. Dün akşam Roman Havası dizisinin Show TV’de oynadığı saatlerde yaklaşık 250 Kuştepeli Taksim’deki Show TV ofisinin önüne gelerek siyah çelenk bıraktı.
'Kültürümüzü çalanlar hırsız'
Dizinin Romanlara yönelik ön yargıları güçlendirdiğini söyleyen Kuştepeliller 'Hırsız değiliz, kültürümüzü çalanlar hırsız', 'Önyargıları tetikleyen bu diziyi istemiyoruz' şeklinde pankart açıp slogan attı.
Polisin bina önünde yoğun olarak güvenlik önlemi aldığı protestoda Kuştepeli gençler Roman havası dizisi için besteledikleri 'Bulmuşlar yeni bir rant kapısı. Adını koymuşlar Roman Havası. Romanları hor görmeyin, Show Tv'yi izlemeyin' sözlerini sık sık tekrarladılar.
Kuştepeli Romanlar adına basın açıklamasını okuyan Metin Salih Şentürk ise dizinin 'Romanlara ön yargı havası' ismini alması gerektiğini Romanları rencide ettiğini, incittiğini ve aşağıladığını belirtti.
Show TV yöneticilerine de seslenen Şentürk, 'Biz Roman dernekleri, yıllardır bulunduğumuz her şehirde bu ön yargıları kaldırmak için mücadele ediyoruz. Sizler, bizim bu mücadelemizi görmezden gelerek, reyting uğruna Romanları sabah akşam sokakta göbek atan, çekirdek yiyen, komşularıyla kavga eden, parlak giysilerle dolaşan, acayip konuşan, kaygısız, hırsız, ruhsuz insanlar olarak sunarak ırkçılığa malzeme yaptınız. Bizler ifade özgürlüğünün önemine inanıyoruz. Fakat Romanlar hakkındaki bu olumsuz ön yargıları dizinizde yeniden yeniden yayarak, ülkemizde sayıları 4 milyona varan Romanları rencide ettiniz, incittiniz, aşağıladınız, kırdınız.'
Kuştepeliler dizinin yayından kaldırılmasını ve bu konuda ayrıca suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek protestolarını sonlandırdılar.
Bu arada dün yine Mersin'de Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu düzenlediği basın toplantısında Roman Havası dizisini protesto etti.
Federasyon Başkanı Ali Daylam, Mersin'de 12 yıldır eğitim, istihdam ve Roman halkları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, yoksullukla beraber onurlarıyla ayakta durmaya çalışan bir Roman toplumu profili olduğunu ifade etti. Daylam bu tür dizilerin insanların aklına oynayan, göbek atan bir profili ön plana çıkardığını belirterek şunları söyledi:
“Roman Havası' adlı dizi Romanları çok farklı lanse ediyor bu da bizi hakikaten üzüyor ve yıpratıyor. Düşünebiliyor musunuz Roman kadın sokağın ortasında doğum yapıyor. Arsızlığıyla, hırsızlığıyla, çalanıyla çırpanıyla böyle bir şekilde lanse ediliyor. Bütün bu sıkıntılar yeni yetişen gençlerin aklında böyle Roman profili, modeli ortaya çıkaracak.
'Sanki Romanlar görüşülmemesi gereken kişiler gibi, görüşüldüğünde acaba hırsızlık mı yapacak, cebimizdeki parayı mı çalacak gibi algı oluşuyor. Bu şekilde anlatılması ve ifade edilmesi bu televizyon kanalına yakışmadı. Bizleri çok üzen bir çalışma oldu. İnşallah bu dizi kaldırılır. Romanlar bu ülkenin asli unsurlarıdır.'
Balık Ayhan: 'Ağır yaralarımızı paylaştık, senaristler hiç mi ders almadı?'
Kobra Murat: 'Çocuklarımız sokakta doğmuyor'
CHP'den tepki
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Roman Havası dizisinin yapımcısı ve yayınlayıcılarına çağrıda bulunuyorum... Roman yurttaşların bu diziye yönelik tepkilerini bir an önce dikkate alın. Romanlara yönelik ayrımcılığa, linç girişimlerine ortak olmak istemiyorsanız, onların gerçek sorunlarına odaklanın' ifadesini kullandı.
CHP'li Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Roman vatandaşların, son dönemlerde çeşitli linç girişimlerine maruz kaldıklarını, bu vatandaşlarla ilgili önyargıları besleyen yeni bir TV dizisinin yayınlanmaya başladığını savundu.
Roman Havası dizisinin, gerek Roman yurttaşların gerekse ayrımcılık karşıtı kesimlerin yoğun tepkisini çektiğini ifade eden Tanrıkulu, 'Söz konusu diziye yönelik tepkilerin, dizinin senaryo ekibi ve yapımcı şirketi ile diziyi yayınlayan televizyon kanalı tarafından bir an evvel dikkate alması gerekmektedir. Zaten hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kalan Roman yurttaşları daha da zora sokacak, onlarla ilgili önyargıları besleyecek basmakalıp yargıları yeniden üretmek hiçbir ahlaki değerle örtüşmemektedir' görüşünü savundu.
Tanrıkulu, 2010'da Manisa'nın Selendi ilçesinde, 2013'te Bursa'nın Osmangazi ve İznik ilçelerinde Roman yurttaşların linç girişimleriyle karşılaştığını belirterek, şunları kaydetti:
'Bu saldırılar üzerine bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalan Roman yurttaşların sorunları devam etmektedir. Benzer bir biçimde AKP'nin kentsel dönüşüm politikaları ve diğer ayrımcı politikaları neticesinde Roman yurttaşların sorunları son derece ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu bağlamda, Roman Havası dizisinin yapımcısı ve yayınlayıcılarına çağrıda bulunuyorum: Roman yurttaşların bu diziye yönelik tepkilerini bir an önce dikkate alın. Romanlara yönelik ayrımcılığa, linç girişimlerine ortak olmak istemiyorsanız, onların gerçek sorunlarına odaklanın. Romanlarla ilgili basmakalıp yargıları yeniden üreterek reyting almaya çalışmak, Roman yurttaşların acılarından, sıkıntılarından nemalanmaya çalışmaktır.'
AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!