Görüş Bildir
Haberler
Restorasyonda Çağ Atladık! Tarihi Kaleye PVC Cam Takıldı, Burçlar Beyaz Mermerle Onarıldı

etiket Restorasyonda Çağ Atladık! Tarihi Kaleye PVC Cam Takıldı, Burçlar Beyaz Mermerle Onarıldı

Yasin Arslan
14.09.2018 - 15:10 Son Güncelleme: 15.09.2018 - 09:47

Roma döneminden kalan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Mersin Mamure Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarında PVC pencere, beton sıva ve mermerler kullanıldığı iddia edildi. Kalenin içinde bulunan 7 asırlık tarihi caminin de cephesine zarar verilerek klima takıldığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Roma döneminden kalma Mamure Kalesi, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmişti.

Roma döneminden kalma Mamure Kalesi,  2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmişti.

Tarihi doku yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tarihi doku yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Birgün gazetesinden Mutlu Erol Kahya'nın haberine göre, Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olan Mersin’in Anamur ilçesindeki Mamure Kalesi’nde UNESCO geçici listesine girmesinin ardından restorasyon çalışması başlatıldı. 

Başlatılan restorasyon çalışması nedeniyle kalenin tarihi dokusu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu iddia edildi.

Tarihi kaleye PVC pencere takılmış.

Tarihi kaleye PVC pencere takılmış.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete ihale edilerek gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında PVC pencere, beton sıva ve mermerler kullanıldı, kale içindeki camiye klima takıldığı görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyaz mermer kullanılmış.

Beyaz mermer kullanılmış.

39 kulesi ve kaleyi bütünüyle çevreleyen burçları ile ayakta kalmayı başaran ender Ortaçağ kalelerinden biri olan Mamure Kalesi’ndeki restorasyon sırasında çimento kullanılarak sıvalar yapıldı, pencere açıklıklarında PVC pencereler takıldı ve burçlar beyaz mermerler kullanılarak tahkim edildi. 

Habere göre yapının tarihsel ve mimari özelliklerini bozan ve restorasyon adı altında yapılan bu çalışma, Anamurlular’ın tepkisine yol açtı.

'Restorasyonu yapan firmanın ne uzmanları ne de tecrübesi var'

'Restorasyonu yapan firmanın ne uzmanları ne de tecrübesi var'

Anamur Çevre Platformu Avukatı Seyda Afyoncu, restorasyona bu şekilde devam edilecek olursa kalenin UNESCO listesine giremeyeceğini söyleyerek şöyle konuştu:

'Restorasyon ‘keşke yapılmasaydı’ denilecek hale geldi. Eğer restorasyon bu şekilde sürdürülecek olursa Mamure Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi mümkün değil. Restorasyon işlemi bu konuda ehil olan firmalara ihale edilmedi. Restorasyonu yapan firmanın ne uzmanları ne de tecrübesi var.'

'Restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini talep ediyoruz'

'Restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini talep ediyoruz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kale içindeki 700 yıllık caminin cephesine zarar verilerek klima takıldığı bilgisini veren Afyoncu, restorasyonu üstlenen firmanın işten el çektirilmesini talep ettiklerini şu sözlerle aktardı:

'Her ne kadar restorasyonu yürüten şirket aksini iddia etse de Horasan Harcı yerine, beyaz çimento ve yöredeki bir firmadan alınan kirecin ve başka bir yerel firmadan alınan yer seramiğinin kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını; numunelerin tarafsız ve bağımsız bilirkişilerden oluşacak heyete acilen incelettirilmesini, ama öncelikle restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini Anamur Çevre Platformu olarak talep ediyoruz.'

PVC kullanılarak yapılan restorasyon çalışması sosyal medyanın da gündeminde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
844
305
130
65
30
22
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Braunx

Allahını seven tarihi eserleri yurtdışına kaçırsın.

leo fa

MÜTHİŞ!!! BU KADAR ZİHİNSEL ENGELLİNİN DEVLET KURULUŞLARINDA GÖREV ALDIĞI BAŞKA BİR ÜLKE YOKTUR SANIRIM.

Onur Kabil

Sizi kınıyorum, bu insanlar zihinsel engelli diyerek zihinsel engeli olan insanlara hakaret etmiş oluyorsunuz. Lütfen özür dileyiniz.

Erhan Armada Ozsoy

olm bir ülke ancak bu kadar rezil edilebilir becereksiz ahmaklar ya