Görüş Bildir
Haberler
PLT: Platelets Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

PLT: Platelets Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
29.09.2021 - 09:15

Vücutta dolaşan kanın ortalama olarak %60 su, protein, vitamin ve tuzlardan oluşan kan plazmasıdır. Geriye kalan kısımda ise her biri farklı görevlerde olan kan hücreleri bulunur. Kırmızı kan hücreleri ( alyuvarlar) , beyaz kan hücreleri (lökositler ve akyuvarlar) ve trombositler ( kan pulcukları) kan hücrelerini meydana getirirler. Trombositler çekirdeksiz hücrelerdir. Kemik iliği hücrelerinden ayrılan parçalardan oluşurlar. Kanda bulunan trombositlerin miktarı karaciğer tarafından kontrol edilir. Eğer kan dolaşımına dahil olurlarsa hücrelerin ömürleri 8 ila 10 gün arasında değişir. Görevini tamamladıktan sonra ise dalak tarafından parçalanır, ayrıştırılır ve vücuttan dışarı atılır. Peki, platelest (PLT) nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Platelets adı verilen trombositler, kemik iliği tarafından üretilen hücre parçalarıdır. Kan damarları zarar gördüğü zaman, kanda pıhtılaşmayı başlatarak kanamayı durdururlar. Kanda bulunan trombositlerin miktarı farklı etkenlere göre düşebilir ya da yükselebilir. Platelets miktarının olması gerekenden düşük veya yüksek olması birtakım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Özellikle kalp krizi, bazı kanser türleri, beyin kanaması ve felç trombosit dengesizliğinden kaynaklanır. Bu değerler tam kan sayımı da denilen hemogram testi ile ortaya çıkar. Değerlerdeki  dengesizliklere neden olan hastalıklar mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan plalelets değerleri ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Platelets Nedir?

Platelets Nedir?

Platelets, vücutta kanamayı durdurmak için pıhtı oluşmasını sağlar. Eğer kan damarlarından biri hasar görürse, trombositler hasar yerine ulaşır ve pıhtı oluşturarak iyileştirmeye çalışır. Bu hücreler tarafından hasarlı kan damarı yüzeyine kanamayı durdurmak için adhezyon adı verilen yayılma işlemi yapılır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Eğer platelets sayısı 400.000'in üzerindeyse, yüksek trombosit anlamına gelmektedir. Bu durumda kişinin vücudunda çok sayıda trombosit üretimi yapılır. Demir eksikliğinden kaynaklı anemi, iltihaplı bazı hastalıklar, vücutta alerjik tepkiler, bazı ameliyatların yan etkileri, kanser türleri ve tedavileri, kullanılan bazı ilaçlar, kemik iliği hastalığı, dalak aldırma ameliyatı gibi durumlar bu değerleri yükselten faktörlerdir. Değerlerin yükselmesi şeker hastalığı, tansiyonda dengesizlik, iç organların işlevlerinde bozukluk ve felce neden olabilir. Yüksek platelets belirtileri ise şunlardır:

  • Geçici görme bozuklukları

  • Ani baş dönmeleri

  • Halsizlik ve yorgunluk

  • Gut hastalığı

  • El ve ayaklarda hissizlik

Herhangi bir sebepten dolayı PLT değerleri, normalin altına düşebilir. Bu durum trombositpeni olarak adlandırılır. Trombositpeni rahatsızlığı kronik olabileceği gibi bazı ilaçların kullanılmasından kaynaklanır. Anemi türleri, lösemi, hepatit C ve HIV virüsü, kemoterapi ilaçları, fazla alkol tüketimi bu değerleri düşürebilmektedir. Bu değerlerin düşmesi hamilelerde erken doğuma sebep olabilmektedir. Platelets düşüklüğünün belirtileri ise şunlardır:

  • Vücutta aşırı morarma

  • Özellikle bacakların alt kısmındaki deride görülen kırmızı noktalar

  • Küçük kesiklerde bile fazla kanama oluşması

  • Diş etlerinin ve burnun sık sık kanaması

  • Dışkı ya da idrarda kan görülmesi

  • Normal olmayan regl kanamaları

  • Dalak büyümesi

  • Yorgunluk

  • Sarılık

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlıklı bir insanda normal olarak kabul edilen platelets değerleri, bir mikrolitrede 150- 450 bin arasıdır. Eğer kanda 450 binden fazla bulunuyorsa trombositoz adı verilmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın