Görüş Bildir
Haberler
Piyasalar Yoğun Haftaya Başlarken: Borsa'da Erken Kapanış! Dolar Fed'i Bekliyor!

Piyasalar Yoğun Haftaya Başlarken: Borsa'da Erken Kapanış! Dolar Fed'i Bekliyor!

Dünya çapında merkez bankalarının para politikalarında daha hızlı sıkılaşma beklentileri risk algısını olumsuz etkilerken, Asya başta olmak üzere Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları da dikkat çekiyor. Rusya ile ABD'nin artan Ukrayna gerilimi borsalarda oynaklık ve satış tarafında etkili oluyor.

Yeni haftaya başlarken, Fed'in çarşamba günkü yılın ilk toplantısı piyasaların yönü üzerinde ana etken olacak. Powell'ın toplantı kararının açıklanmasının ardından yapacağı konuşma dikkatle izlenecek. 

Yoğun verilerin olduğu haftada, yurt içinde TCMB'nin yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısı ve şirketlerin açıklamaya başlayacağı bilançolar fiyatlamalar üzerinde etkili olacak.

Hazine Bakanı Nebati, Dolar ve Euro tarafında bu hafta tüzel kişi DTH'larda çözülme beklendiğini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BİST 100 endeksinde satışlar hızlandı!

BİST 100 endeksinde satışlar hızlandı!

Yurt içinde Borsa İstanbul'da geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,15 değer kaybederek 2.011,16 puandan kapandı. Endeks, haftalık bazda ise yüzde 2,98 değer kaybetti. 

Analistler, bu hafta jeopolitik riskler ve enflasyon endişelerinin pay piyasalarına yön veren temel faktör olmaya devam etmesinin beklendiğini belirterek, Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların temkinli bir duruş sergileyebileceğini ve yön arayışının öne çıkabileceğini söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.070 seviyesinin direnç, 1.970 ve 1.950 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.Borsa İstanbul'da BIST100 endeksi güne yüzde 0,31 oranında 6,29 puan düşüşle 2.004,87 puandan başladı.

Gün ortasında satışların hızlandığı Borsa İstanbul'da düşüş yüzde 4'e varırken, sanayi endeksinde kayıp yüzde 4'ü, bankacılık endeksindeki ise yüzde 2'yi aştı. BIST 30 endeksinde de yüzde 4'e ulaşan kayıp ile en sert düşüş enerji krizinin yaşanmasının da desteğiyle yüzde 6'ya yakın olarak Tüpraş ve Erdemir'de görüldü.

Gün sonunda Borsa İstanbul erken kapanış yaptı. Endeks günü yüzde 5,02 oranında 100,88 puan düşüşle 1.910,29 puandan tamamlarken, bankacılık endeksi yüzde 5,41, sanayi endeksi yüzde 3,83 oranında düşüşle günü tamamladı. 

Devre kesici detayları burda!

Dünya borsalarında durum ne?

Dünya borsalarında durum ne?

Haftanın ilk işlem gününde, Asya borsalarının karışık, Avrupa ve ABD endeks vadeli kontratlarının ise alıcılı bir seyirle başlaması dikkati çekerken gerilimlerin etkisiyle satışlar hızlandı. Avrupa hisse senedi piyasalarında satışlar yeni haftanın ilk gününde endeksleri son 1 ayın en düşük seviyelerine taşıdı. 

Rus rublesi haftanın ilk gününde dolar ve euro karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Moskova Borsası (MICEX) endeksi yüzde 7'ye yakın düşüş yaşadı. 

ABD'de borsalar güne düşüşle başlarken, açılış sonrası düşüş arttı, S&P 500 yüzde 2 oranında geriledi.

Geçen hafta ABD'de açıklanan şirket bilançolarının ve ekonomik verilerin karışık bir görünüm ortaya koymasıyla New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

Avrupa tarafında geçen hafta Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin yanı sıra enerji fiyatlarındaki gelişmeler ve enflasyona dair para politikası yapıcılarının açıklamaları takip edildi. Küresel çapta risk iştahının azalmasıyla borsalarda da sert düşüşler yaşandı.

Asya tarafında geçen hafta Çin Merkez Bankası kredi piyasasına yönelik gevşeme adımlarına devam ederek bazı faiz oranlarında indirime giderken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde ve para politikasında bir değişikliğe gitmemesine karşın daha önce 'aşağı yönlü' olarak belirttiği fiyatlara yönelik risk değerlendirmesini 2014'ten bu yana ilk kez 'dengeli' olarak belirledi. Vaka sayılarının yüksek seyretmesiyle salgın tedbirlerinin de uygulandığı Asya tarafında, geçen hafta karışık bir seyir izlenen borsalar yeni haftaya düşüşle başladı.

Dolar ve Euro'da gerileme

Dolar ve Euro'da gerileme

Dolar/TL, geçen hafta yüzde 0,4 değer kaybederek 13,4612'den kapanmasının ardından bankalararası piyasanın açılışında yeni haftaya 13,4490 seviyelerinden başladı.

Geçen hafta yüzde 1,90 ile 2 yılın en yüksek seviyesini test etmesinin ardından yüzde 1,73'ten kapanan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yeni haftaya yüzde 1,78 seviyelerinden başladı. Dolar endeksi ise geçen haftayı yüzde 0,5 artışla 95,6 seviyelerinden tamamlamasının ardından bugün yatay seyrediyor.

Euro/dolar paritesi geçen hafta yüzde 0,6 azalışla 1,1342'den kapanmasının ardından bugün yüzde 0,1 düşüşle 1,1325 seviyelerinde hareket etti.09.30 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,23 oranında yükselişle 13,5027, euro/TL ise yüzde 0,08 oranında yükselişle 15,2836 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar ise 1,13156 seviyesinden karşılık buldu.

Dolar ve Euro gün ortasında yatay hafif ekside seyrini sürdürürken, gün içinde en düşük dolar/TL 13,3398, euro/TL 15,1097 seviyesinden işlem gördü. 

18.10 itibarıyla TL karşısında gün boyu düşüşle seyreden kurlar yükselişe geçerek dolar yüzde 0,45 oranında yükselişle 13,5320, euro da 0,14 oranında yükselişle 15,2928 seviyesinden, euro/dolar paritesi de 1,12961 seviyesinden karşılık buldu.

Altın fiyatlarında gözler Fed'de

Altın fiyatlarında gözler Fed'de

Yatırımcıların gözlerini para politikasının sıkılaştırılma hızı konusunda daha fazla işaret verilmesi beklenen FOMC toplantısına çevirdikleri piyasalarda altın dar bir aralıkta yatar seyrini devam ettiriyor.

Spot altın fiyatı yeni haftanın ilk gününde Cuma gününe göre yüzde 0,37 artış gösterse de 1.831-1.849 dolar/ons bandının dışına çıkacak bir hareket yaşanmıyor. 

1.849 dolar/ons seviyesinin bu hafta yeniden test edilebileceğini dile getiren analistler, buranın aşılması halinde 1.872 dolar/ons seviyesine kadar sürebilecek bir hareket bekliyorlar. 1.831 dolar/ons desteğinin kırılması halinde ise 1.812 dolar/ons hedeflenebilir.

Ons altın sabah saatlerinde 1.839 dolardan, gram altın ise ons altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenerek 09.30 itibarıyla 798 seviyesinden karşılık buldu.

Ons Altın 18.10 itibarıyla 1.831 dolardan, gram altın da 796 liradan karşılık buldu.

Petrolde yükseliş sürecek mi?

Petrolde yükseliş sürecek mi?

Artan jeopolitik gerilimler, zaten dar olan arz görünümüne dair endişeleri artırırken, haftanın başında Asya’da petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

Piyasadaki daralma endişeleri ile petrol yıl başından bu yana yüzde 10’dan fazla değer kazandı. 

Brent petrol varili yüzde 0,83 oranında artışla 87,80 dolara yükselirken, WTI yüzde 0,81 oranında artarak 85,83 dolara ulaştı. 

Japonya Petrol Birliği (PAJ) Başkanı, petrol fiyatlarının Rusya-Ukrayna krizini ortaya çıkardığı jeopolitik riskleri hali nazırda iskonto ettiğini, ancak gerçek bir çatışmanın ortaya çıkması halinde petrol fiyatlarının yükseleceğini bildirdi.

PAJ Başkanı, OPEC+'nın üretimi kademeli olarak artırma politikasını Şubat toplantısında devam ettirmesini beklediklerini de vurguladı. 

Arz tarafında OPEC+, her ay günlük 400.000 varil üretim artışına ulaşmak konusunda zorluk yaşamaya devam ediyor. 

ABD’de petrol stokları geçtiğimiz ay düşmeye devam ederken bu hafta enerji firmaları, 13 hafta içinde ilk kez petrol kuyularını azalttı. 

09.30 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 0,62 oranında yükselişle 87,62 dolardan işlem gördü. 

Brent petrol varili 18.10 itibarıyla yüzde 2,77 oranında düşüşle 84,67 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın