Görüş Bildir
Haberler
Hazine Bakanı Nebati Dolar İçin Tarih Verdi: Merkez Bankası İçin Ne Dedi?

Hazine Bakanı Nebati Dolar İçin Tarih Verdi: Merkez Bankası İçin Ne Dedi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün ekonomist ve akademisyenlerle bir toplantı yaptı. 

Ekonominin kitabını yazan uzmanlara Onedio olarak görüşlerini sorduk. Uzmanların hemfikir olduğu konu 'bizi zor ve volatil bir yıl beklediği' oldu. Ayrıca Nebati'nin kur için de tarih verdiğini açıkladılar. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomistlere ne sorduk?

Ekonomistlere ne sorduk?

Toplantıya katılan uzmanlardan bir kısmı isim vermek istemezken, Nebati'nin sunumu ve slaytlarını beğendiklerini iletti. 

Ana başlıklarda uzmanlara ekonomik modelleri, enflasyonda hedefleri, sunum ve planların ikna ediciliğini ve kurda hedefleme ile bunu Kur Korumalı Mevduat etkilerini sorduk.

Merkez Bankası Başkanı toplantıya katılmadı!

Merkez Bankası Başkanı toplantıya katılmadı!

İsmini vermek istenmeyen iki kaynak, bakanın 'krizin fırsata çevrilmesi' söyleminde bulunduğunu belirtirken, faizlerde yapılan indirimlerin zamansız olup olmadığının sorulması üzerine bu değerlendirmenin yapıldığını iletti. 

Ekonomistlere önümüzdeki dönemde yapılacak olan Londra ziyaretinden bahsedildiği öğrenilirken, uzmanlar genel olarak bu ziyaretin de sonuçlarının çok parlak olmayacağı görüşünde birleşiyor. 

Kur korumalı mevduatın Hazine yükü konusunda da uzmanlar ne kadar kötümserse bakanın bir o kadar iyimser olduğunu belirttiler.

En can alıcı noktanın ise bakanın ekonomistlere yönelik 'her önerinize açığız ama Merkez Bankası kesinlikle faiz artışı yapmayacak! çözüm önerileriniz bunun dışında olsun' demesi oldu. 

Merkez Bankası Başkanı'nın katılmadığı öğrenilen toplantıda bakanın 'politika faizini gündemden çıkarmalarını' bir başarı olarak sunduğu öğrenildi.

Enflasyonda yüzde 5 hedefi değişecek mi?

Enflasyonda yüzde 5 hedefi değişecek mi?

Virtus Global Consulting Yönetici Ortağı Dr. İnanç Sözer, Onedio'ya yaptığı açıklamada, Türkiye’de resmî enflasyon hedefinin halen %5 olduğunu ve bunun tutmaması halinde Merkez Bankası'nın Bakanlığa hesap vermesi gerektiğini hatırlatarak, 'neden hedefin tutturulabilir bir seviyeye revize edilmediği' yönündeki sorusuna; bakanın hesap verdiklerini ve hesap vermeyi önemsediklerini ilettiğini belirtti. Ayrıca Bakanlığın enflasyonda bu yıl çift hane olsa da orta ve uzun vadede bu hedefin gerçekleşmesini beklediklerini söylediğini iletti.

Nebati, enflasyon için ne dedi?

Nebati, enflasyon için ne dedi?

Nişantaşı Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğberk Çitilci de sorularımızı yanıtlarken, bakanın her soruya yanıt verdiğini özellikle Kur Korumalı Mevduat'tan umutlu olduklarını, henüz istenilen noktada olmadığını ve mevduatta ortalama vadenin bu ürünle uzamasının da önemli olduğunu düşündüklerini iletti. 

Çitilci ayrıca, enflasyonda yüzde 50-55 oranlarının değil ama yüzde 40'ın biraz üzerinin görülmesinin beklendiğini iletti.

Nebati dolar için tarih verdi!

Nebati dolar için tarih verdi!

Nureddin Nebati, ekonomistlere bu modellerden dönülmeyeceğini, sabır ve yardım beklediklerini iletirken, kur için de tarih verdi.

Genel olarak soru cevap kısmının önerilerle geçtiği, özellikle yastık altı altınlar için kuyumcularla görüşmelerin genişleyeceği, KDV düzenlemesinden umutlu olunduğu belirtildi. 

Genç işsizlikle ilgili çalışmaların olduğu ve kredi düzenlemelerinin özellikle istihdamla ilgili alanlara yönelik olduğunu açıklayan bakan, vergi denetimlerinin de önümüzdeki dönemlerde artacağını iletti.   

Nebati, özellikle dolar/TL'de önümüzde haftaların dikkatlice izlenmesini kurda keskin bir düşüş görüleceğini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
15
10
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caps

Faiz hariç her öneriye açığız demişsiniz de peki akademisyenlerin ya da ekonomi uzmanlarının verebileceği diğer önerileri uygulayacak mısınız? Eminim vardı o... Devamını Gör

Ukela

"Ekonominin kitabını yazan uzmanlara Onedio olarak görüşlerini sorduk" Melebaaaa ben Adam Smith... Mal arıyordum adres nere...