Patronunuzdan Zam İsterken Sizi Kara Kara Düşünmekten Kurtaracak Altın Değerindeki İpuçları
Çok emek veriyorsunuz ama aldığınız maaş bunu karşılamıyor mu? O zaman sizin için patronunuzla bu konuyu konuşmanın vakti gelmiş demektir. Maaşınıza zam talep etmeye karar verdiyseniz geriye nasıl konuşacağınızı planlamak kalıyor.
Hayatı boyunca hiç maaşlarına zam istememiş o kadar çok çalışan var ki... Ya konuşmaya nasıl gireceklerini bilemediklerinden ya bunu isteyemeyeceklerini düşündüklerinden ya da açgözlü gibi anlaşılmaktan korktuklarından.
Aslında zam istemek de bir işe girmek kadar normal bir şey. Tabii aşağıda anlatacağımız adımları takip ederseniz...👇
Zam isterken,
1. Zam istemenin gayet doğal olduğunun bilincinde olun.
Patronunuz sizi haklı bile bulabilir ve önceki deneyimlerine dayanarak maaşınıza zam istemenizin çok doğal olduğunu bilir.
Sırf zam istediniz diye patronunuzun gözünden düşmezsiniz.
Bunu şöyle düşünün: zam, maaşınızın en son belirlendiği zamandan daha yüksek bir performansta çalıştığınızın kabul edilmesidir.
2. Zamanlamanızın doğru olduğundan emin olun!
Maaşınıza yapılan son düzenlemeden beri bir yıldır müthiş bir iş çıkarttıysanız zam istemenin tam zamanı olabilir!
Bazı şirketler işçilerin maaşlarına yıl içindeki performanslarına bağlı olarak her yıl zam yapar. Ama ne yazık ki birçoğu da konunun bahsi geçmeden kendi başlarına zam yapmaz... Bu durumda zammı ne zaman isteyeceğinizi kendinizin bulması gerekir...
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım ama eğer son 12 ay içinde maaşınız zaten çoktan artmışsa, bir yıl dolmadan yeni bir zam beklemek pek de mantıklı değildir. Tabii buna enflasyon gibi durumlar dahil değil arkadaşlar.🥺
Aynı durum henüz o işte çalışmaya başlamanızın üstünden 1 yıl geçmediğinde de geçerlidir. Elbette bazı istisnalar vardır, tıpkı işe girdiğinizde konuşulandan çok daha farklı şartlar altında çalıştırılmanız gibi. Siz yine de çoğu durumda maaşınıza zam istemeden önce son zammın üzerinden bir yıl geçmesini bekleyin...
Tabii yaptığınız işin niteliği de çok önemli.
İşinizde sürekli hatalar yapıp duruyorsanız ve patronunuz sizin çalışmanızdan pek de memnun değil gibi görünüyorsa zam talebinizin olumlu sonuçlanması pek de muhtemel olmaz...
3. Şirketinizin bütçesinden ve zam düzenlemelerinden haberdar olun!
Genellikle yılda bir zam yapan bir şirkette çalışıyorsanız, zamların ne zaman yapıldığına dikkat etmelisiniz. Bu zam bazı şirketlerde sizin işe başlama tarihinizin yıl dönümünde olabilir. Bazı şirketlerde ise herkesin maaşı aynı zamanda artar, Aralık civarları gibi. Tabii bu genellikle işvereninizin mali hesap dönemi ve bütçe sürecine bağlıdır. Ne zaman zam yapıldığını öğrendiğinizde resmi süreç başlamadan 1 veya 2 ay önceden konuşmayı başlatmayı planlayın. Zamlarla ilgili kararlar alınana kadar beklerseniz, üzerinde değişiklik yapılması zor olabilir...
Konuşmaya girişmeden önce nasıl hazırlanmalı?
4. İşinizin ederi nedir internetten araştırın.
Normal olarak işinizin piyasadaki türünü, çalıştığınız ildeki ve ülkedeki ortalamasını bilmeden maaş sorularına gitmemelisiniz. Piyasaya göre düşük maaş aldığınızı öğrenirseniz bu sizin için zam talebi yapmanız için çok güçlü bir dayanak olacaktır. Ya da tam tersi eğer zaten piyasadaki yüksek maaşlardan birini alıyorsanız, ne tür bir zam isteyeceğinizi bunu göz önünde bulundurarak düşünmelisiniz.
Fakat maaş aralıkları hakkında bilgi almak zor olabilir...
Bununla ilgili paylaşımlar yapan maaş siteleri her zaman doğru bilgi gösteremez çünkü şirketten şirkete aynı iş adı altındaki işler farklılık gösterebilir. Bir başlangıç noktası olarak size yardımcı olabilir fakat bunlara körü körüne inanmayın. Size sadece kabaca bir rakam vereceğini aklınızdan çıkarmayın.
Size gerçekten çok yardımcı olacak ve çok iyi bir kaynak olacak şeylerden biri de basitçe sizinle aynı alanda çalışan insanlarla bu konuyu konuşmaktır.
Çoğu insan 'Ne kadar kazanıyorsun?' sorusundan pek haz etmez ancak şu şekilde sorarsanız: ' Y gibi bir şirkette X gibi bir işi yapan işçinin ne kadar kazanmasını gerekir sence?', karşınızdaki kişi memnuniyetle cevaplayacaktır. Ayrıca şirkete çalışan alan sorumlu kişilerden diğer şirketlerin verilerini tutup tutmadıklarını öğrenip, tutuyorlarsa -ki çoğu bunu yapar- onlardan yardım isteyebilirsiniz.
5. Şirketinizin maaş düzenlemelerindeki faktörler de önemli.
6. İşinizin piyasadaki değerini anladıktan sonra yapmanız gereken, şirketinizin maaş yapısını da anlayıp bunu da hesaba katmak olacaktır.
Bazı işverenler çalışanlarının bir seferde ne kadar zam alabileceği ve çok ekstrem durumlarda yüzde 5'ten fazla zam yapabilecekleri hususunda katı politikalara bağlıdır. Bazı şirketler ise katı kurallara bağlı kalmadan çok daha cömert davranabiliyor. Hayal kırıklığına uğramamak için şirketinizin maaş düzenleme politikalarını anlamanız yararınıza olacaktır.
Konuşma sırasında,
7. Zam talep edecekken ne söyleyeceğini iyi planlayın!
İnsanlar genelde neden daha fazla maaş almaları gerektiği hakkında detaylı bir sunum hazırlama ihtiyacı hissederler ama çoğu zaman yapmanız gereken şey zammı kısa ve net şekilde talep etmektir. Neden zam istediğinizi belirtin, mesela işteki sorumluluklarınızın ve işe sağladığınız katkılarınızın arttığından bahsedin. Ama tabii sayfalar dolusu notlar veya PowerPoint sunumlarıyla gitmenize gerek yok. Çoğu zaman şunun gibi şeyler yeterli olacaktır:
"Bana güvenip bu kadar sorumluluk verdiğiniz için ve bana bunları yerine getirebilmem için fırsat tanıdığınız için size gerçekten minnettarım, X ve Y konuları gibi."
'Geçen yıldan beri kendi alanımda birçok ilerleme kaydettim ve planladıklarımızın çok daha fazlasını başardım. Bu yüksek katkılarımı maaşıma yansıtabilmemiz konusunda konuşabilir miyiz?'
"Maaşım hakkında konuşabileceğimizi düşündüm. Maaşımdaki son artış geçen yıl oldu ve o zamandan beri sorumluluklarıma daha fazla sorumluluk eklendi."
'Tüm metin yazarlarımızı ben yönetiyorum ve tasarım ekibiyle uzun soluklu meseleleri de halledebildim. Ki bu da geçen aylarda bize saatlerce süre kazandırdı. Bence her şey gayet iyi görünüyor ve sizden bu yeni işlerimi maaşıma yansıtmanızı istiyorum.'
Eğer zam için aklınızda belli bir rakam varsa uygun bir dille belirtebilirsiniz.
('Maaşıma X kadar zam yaparız diye düşünmüştüm.' gibi.) Patronunuzun ne kadarlık artış beklediğinizi sormasına hazırlıklı olmalısınız ama yine de belli bir rakam belirtmeden konuşmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Ayrıca eğer patronunuz onaylasa bile patronunuzun da üstü tarafından onaylanması gerektiğini biliyorsanız, patronunuza madde madde oluşturduğunuz önemli notların yazdığı bir liste bırakabilirsiniz.
Yine de bunu kısa tutmalısınız, en önemlisi yeni sorumluluklarınızı ve başarılarınızı öne çıkardığınız maddelerden oluşan bir sayfadan uzun olmamalı. Diğer şirketlerin sizin yaptığınız işe verdiği yüksek maaşlar hakkında inandırıcı verileriniz varsa bunları da o sayfaya eklemeniz yararınıza olur.
"Hayır" ya da "Belki olabilir" cevabını alabileceğinizin bilin!
Patronunuz kesin bir evet demediyse ve onun yerine düşünüp size kararını sonradan vereceğini söylediyse, sorun değil sakin olun!
Patronların birçoğu anında evet demez. Ama 'Belki' cevabı aldıysanız bir sonraki adımın ne olduğu konusunda net olduğunuzdan emin olun. 'Ayın 20'sine sizinle tekrar bir görüşme planlayabilir miyiz?' gibi bir şey söylemek iyi olacaktır. Ya da patronunuz işleri takip etme konusunda iyiyse sadece teşekkür edip odadan ayrılabilirsiniz.
Cevabı hayırsa "İleride zam yapmanız için ne gerektiğini düşündüğünü söyler misiniz?" diye sorabilirsiniz.
Eğer patronunuz iyi birisiyse size daha fazla kazanmanız için ne yapmanız gerektiğini açıklayabilmelidir.
8. Patronunuzun çizdiği yolu izlemeyi düşünüp düşünmediğinize karar vermelisiniz.
Ve patronunuz gelecekteki zam planları hakkında size detaylı bilgilendirme yapamıyorsa ve daha fazla para kazanmak istiyorsanız başka bir iş arayışına girmeniz gerekebilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Haydi yorumlara!
Yorum Yazın
Bu konularda benim gördüğüm en güzel öneri, 'düzenli olarak CV nizi güncel tutun'du. Ayrıca iş görüşmeleri de tıpkı yabancı dil pratiği gibi yaptıkça iyi geç... Devamını Gör
Patron sende biraz hükümeti örnek alır mısın ..