Görüş Bildir
Haberler
Özet Geçiyoruz: Yeni Başlayanlar İçin 17 Maddeyle Borsa Nedir, Nasıl Para Kazandırır?

Özet Geçiyoruz: Yeni Başlayanlar İçin 17 Maddeyle Borsa Nedir, Nasıl Para Kazandırır?

Borsada para kazanmak nasıl mümkün? Borsa neye göre yükselir ve düşer? Hangi hisse senedi para kazandırır? Ve hangi hataları yaparsam kaybederim? Yeni başlayanların ve merak edip henüz başlamayanların aklındaki temel soruları yanıtladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tüm yeni başlayanların aklındaki soruyla başlayalım: Borsa hakikaten para kazandırır mı?

Evet elbette kazandırır; ama bu gerçekten de sabır, deneyim ve biraz da içgörü gerektiren; spekülatörlerin tuzaklarıyla dolu bir süreçtir.

2. Borsaya girmek ne demek?

Borsa için kısaca, hisse senetlerinin ve finansal ürünlerin işlem gördüğü organize bir organizasyon diyelim. Buraya girmeniz demek, herhangi bir finansal şirkette kendi adınıza bir hesap açmanız demektir. Bunu açınca artık borsaya girmiş oluyorsunuz. Sonrasında bir miktar para koyup, bir şeyler alıp satma hakkını kazanmış oluyorsunuz.

3. Hesap açmak derken?

3. Hesap açmak derken?

Hesap açmak işin kolay kısmı. Koyacağınız paranın miktarının da hiç bir önemi yok. Önemli olan neyi alıp neyi sattığınız, bundan nasıl bir gelir elde edeceğiniz; ya da ne kadar zarar edeceğiniz.

4. Borsa neye göre yükselir?

Büyüyen ve yatırıma müsait bir ülkede, tüketim de üretim de artış seyrindeyse, borsa yükselir. Aslında şöyle; bu ortamda borsa içerisindeki şirketler değer kazanır. Haliyle bu da borsaya olumlu yansır.

5. Peki neye göre düşer?

5. Peki neye göre düşer?

Ülkenin geliri ile gideri arasında negatif bir denge söz konusuysa, ülke kazandığından çok harcamaktaysa, borçlanması yüksekse, üretim azsa; bunların sonucunda ülkenin değeri düşmüş olur. Bu durum şirketlerin de değerine yansır ve borsa düşer. 

Yani özetle, tamamen yaşadığımız ülkenin ekonomik gücüyle alakalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Borsaya girmek için ne kadar para gerekir?

Bunun hiçbir alakası yok aslında. Herhangi bir aracı kurum veya banka, sizin 5 liranızı da alır, 100 liranızı da. Mühim olan, yatırdığınız para ile hangi ürünlerde alım satım yapacağınız ve nasıl bir gelir sağlayacağınız.

7. Hangi hisse senetleri para kazandırır?

7. Hangi hisse senetleri para kazandırır?

Tabii ki bunun net bir cevabı olamaz. 'Kesin kazandıracak bir hisse senedi' diye bir yatırım modeli dünya üzerinde yok. 

Aslında hisse senedi demek, bir şirkete ortak olmanız demek. Yani hangi hisse senedi para kazandırır sorusuna cevap olarak, o şirketin ne yaptığına bakmak gerek. 

İşi bilenler şöyle der: Ne yiyor, ne içiyor ve ne kullanıyorsam onların hisse senetlerini alıyorum. Dolayısıyla günlük hayata bakarsanız zaten güzel ipuçları alırsınız.

8. Peki hangilerinden özellikle uzak durmalıyız?

8. Peki hangilerinden özellikle uzak durmalıyız?

Eğer ki hisse senedini aldığınız şirkete dair hiçbir bilginiz yoksa, ne yaptığını bilmiyorsanız, birileri bu hisseler uçacak kaçacak diyorsa, net uzak durun. Çünkü ne yaptığını bilmediğiniz, nasıl para kazandığına dair fikrinizin olmadığı bir şirketin yükselen seyir gösteren hisse senetlerinde yüksek ihtimalle sıkıntı var demektir.

9. Borsada sadece hisse senetleri mi var?

9. Borsada sadece hisse senetleri mi var?

Hayır. Genel olarak hisse senetleri ile birlikte anıyor olsak da, borsada işlem gören birçok yatırım aracı bulunuyor: Dövizler, emtialar, tahvil, bono vb. 

Aynı zamanda 'türev araçlar' denilen ve vadeli işlemlerin de yapılmasını mümkün kılan futures, forward ve opsiyon sözleşmeleri de var. Biraz bakalım.

10. Hisse senedi işlemleri

Genel olarak ‘kağıt’ olarak adlandırılır. Borsada hisse senetleri, yüksek likiditesi nedeniyle en yüksek kazancı getiren yatırım araçları olarak görülür. Ama yüksek getirili hisse senetleri genellikle yüksek risk de içerdikleri için, iyi bir deneyim gerektirirler. 

Hisse senedi işlemlerinde kazancı ya temettüden, ya da senedin değer kazanmasından elde edersiniz. İleride kazanç getirecek bir hisse senedini seçebilmek için de, öncelikle sektörleri ve şirketleri araştırın. Bir hisse senedi işlemi yapıyorsanız, uzun vadeli yatırım yapın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Döviz işlemleri

Döviz borsaları üzerinden yapılır. 

Piyasalarda işlem gören 7 majör para birimi bulunuyor. Bu para birimleri Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni, Kanada doları, Avustralya doları ve İsviçre frangı. Türkiye'nin bir 'döviz borsası' yok; biz kendisini Tahtakale piyasası olarak biliriz. (Orayı takip edin.)

12. Emtia işlemleri

12. Emtia işlemleri

Emtia kelimesi 'ticari mal' anlamına geliyor. Altın, petrol, pamuk, buğday gibi yüksek işlem hacmine sahip olan emtialar, kendi özel ürün borsalarını kurmuştur. İstanbul Altın Borsası da bunun en güzel örneklerinden birisidir.

Emtialar genellikle güvenli yatırım araçları oldukları için yatırımcılar tarafından tercih edilir. Uzun vadeli yatırımlarında güvenli ve yüksek kazanç getiren emtialar, günümüzde internetten gerçekleştirilen borsa işlemleri sayesinde çok daha iyi olanaklarda işlem görüyor.

13. Vadeli işlemler

13. Vadeli işlemler

Vadeli işlemler borsada genellikle, riskten korunmak, arbitraj ve yatırım araçlarıyla yapılır. Vadeli işlem yapabilmek için, herhangi bir yatırım aracının spot piyasada bir fiyatı olması gerekiyor. Yani spot piyasada işlem görmeyen bir yatırım aracı ile vadeli işlem yapılamıyor.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) bizde bu görevi yapmakta. Vadeli işlem sonucunda vade günü, sözleşme büyüklüğü, teminat oranları ve fiyat adımları gibi kriterler bu borsada belirlenir.

14. Peki borsada para kaybetme riski yüksek midir?

Yine tamamen borsada ne yaptığınızla alakalı.. Borsa İstanbul'da yeni yeni ürünler, 'kaldıraçlı' ürünler var. 1.000 liranızı 100 bin lira gibi kullanabilirsiniz; ama ertesi gün sıfır liranızın olmasına hazırlıklı olmalısınız.

15. O halde nelere dikkat etmeliyim?

Çok para kazanıp zengin olma hayali ile borsaya direkt giriş yapan kişiler spekülatörlerden mutlaka nasibini alır ve tonla para kaybeder. Her şeyden önce spekülatörlere dikkat edin. 

Unutmayın, borsada işlem yapan herkes para kazanmak için işlem yapıyor. Söz konusu para olduğunda, kimse kimseye para kazanması için yardımcı olmaz ve yol göstermez. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Biraz deneyim fena olmazdı aslında?

Günümüzde birçok sanal borsa oyunları mevcut. Biraz buralarda vakit geçirerek ortama ısınabilirsiniz. En basitinden, piyasanın nasıl 'işlediğini' daha kolay anlarsınız.

17. Sonuç olarak,

17. Sonuç olarak,

Eğer bu işe girecekseniz, piyasa bilgisine sahip olun. Piyasanın nasıl işlediğini, yatırım araçlarının nasıl işlem gördüğünü anlamadan kalkışmayın deriz. Ve Warren Buffett’ın dediği gibi, buradan para kazanmak istiyorsanız, sabırlı olun.

Borsa terimleri ve forex borsası hakkındaki galerilerimizle de karşınızda olacağız 👍

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
402
41
33
15
15
15
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?