Overlok Makinesi Ayağınıza Geldi! Hazır Evdeyken Yeni Bir Beceri Kazanmak İsteyenlere Kestirme Yol: 20 Saat Kuralı
Herhangi bir beceriyi ne kadar sürede öğreniriz? Bu soruya pek çok cevap verildi. Önemli nokta ise 'ne kadar' öğrenmekten bahsettiğimiz. İlk 20 Saat kitabının yazarı Josh Kaufman da bu soruya cevap arayanlardan.
10.000 saat kuralını duymayan kalmadı.
Bu bilgi zamanla, bir şeyde uzmanlaşmak için değil bir şeyleri öğrenmek için gerekli olan süreye dönüştü.
Josh Kaufman bu yanlışı düzeltiyor. Bir beceriyi öğrenmek yani yeterli düzeyde bilmek için pratik yapmamız gereken sürenin 20 saat olduğunu iddia ediyor.
Enstrüman çalmak, programlama dili veya yabancı dil öğrenmek, rüzgar sörfü yapmak için 20 saat kuralını uygulayabilirsiniz.
Öğrenmenin ilk aşamasında beyin bilgiyi daha çabuk özümsüyor ve gelişim daha hızlı oluyor.
Alman filozof ve psikolog Hermann Ebbinghaus'a göre zamanla insanın öğrenmesi yavaşlıyor ve gelişim göstermek için daha fazla pratiğe ihtiyaç duyuyoruz.
Kaufman'a göre öğrenmenin önündeki en büyük engel zihinsel değil duygusal.
Her becerinin küçük becerilerin birleşiminden oluştuğunu ve gözümüzü korkutmadan bir plan ve pratikle bunu yapabileceğimizi anlatıyor.
Kaufman öğrenmeyi 4 aşamalı olarak tanımlıyor.
1.Beceriyi analiz edin.
Ne yapmak istediğinize karar vermek ilk adım. Sonrasında öğrenmek istediğiniz şeyi küçük parçalara ve daha küçük parçalara bölün. Bu aynı zamanda öncelik belirlemenize de yardımcı olacak.
Küçük parçalarla başladığınız için kendinizdeki ilerlemeyi daha rahat görecek daha fazla çalışmak için motivasyonunuzu koruyabileceksiniz.
2.Araştırma yapın.
Öğrenmek istediğiniz beceriyle ilgili 3-5 kaynak edinin. Kitap, online eğitim vb. her şey olabilir. Fakat araştırma süreniz başlamanızı erteleyecek bir araca dönüşmesin.
Kaufman konuşmasında 20 kitap alıp bu kitaplar bittiği zaman programlamayı öğrenmiş olacağım demenin aslında ertelemeye örnek olduğunu anlatıyor. Amacınız pratik yapmadan önce temel bir bilgiye ulaşmak sadece.
3. Odaklanın.
Çalışmanızı engelleyecek araçlardan kurtulun. Burada iradenizi biraz fazla kullanmanız gerekebilir.
4. En az 20 saat pratik yapın.
Bir beceriyi öğrenmeye başladığımızda çok kötüyüzdür ve bu bizi aptal gibi hissettirir. Aptal gibi hissetmek de çalışma isteğimizi yok eder. Kendinize 20 saat pratik yapacağınızın sözünü vermek 'yılgınlık bariyeri'ni geçip emeklerinizin karşılığını görmenizi sağlar.
Önemli noktalardan birisi de, oturup bir günde 20 saat çalışarak sağlam bir temel oluşturmanızın mümkün olmaması. Çalışmanın parça parça ve sürekli olması gerekiyor.
Günde 40 dk pratik yaparsanız 1 ay içerisinde 20 saati tamamlıyorsunuz.
Bu yöntemle her ay başka bir beceri öğrenmek mümkün. 20 saati tamamladıktan sonra başka bir beceriye geçmek veya o beceride daha fazla çalışmak tamamen size kalmış.
Denemeye değmez mi?
20 saat kuralını deneyip bir beceri edindiyseniz yorumlara yazın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
gençler bu gerçek nasıl diyeceksiniz ben saçma gelecek biliyorum çoğunuza ama oyun oynarken denedim bunu ps de call of duty ile başladım dedimki ben bu oyunu... Devamını Gör
Doğru metodla çlaışmak faydalıdır. Ancak 20 saat çok kısa bir süre. Örneğin bir müzik enstrümanında basitçe bir şeyler yapabilirsiniz. Fakat virtiöz seviyesi... Devamını Gör
hocam anlatmak istediği o zaten. 20 saat dediği herhangi bir şeyi beynin yeterince kavraması ve alışması. ama asıl geçerli olan yani ustalaşmanı gerektiren 1... Devamını Gör
Herry: Ayağım çok acıyor! Arkadaşı: ne oldu ayağına? Herry: Overlok makinesi ayağıma geldi kjasdhkajshdkasjhdkajsd