Otomatik Katılım Yönetmeliği Değişti: BES'ten Ayrılanlar 3 Yıl İçinde Tekrar Sisteme Dahil Edilecek
Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelik değişti. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) cayma ve ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dahil edilecek. Bakanlık söz konusu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek ve 5 yıla kadar artırabilecek.
Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.
Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre, çalışan sayısı 5-9 arası olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20'nci maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olarak çalışanların, en geç 1 Ocak 2019'dan sonraki ilk ücret ödemesinden işverenleri tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilmesi gerekecek.
Ayrıca sistemde birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı.
TSB Yönetim Kurulu Üyesi Erkan, BES'teki mevzuat değişikliğine dair, "1 Ocak 2017'de sisteme dahil olup cayma veya ayrılma hakkını kullanan herkes topluca 2019 bitmeden sisteme dahil edilecek" dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Hayat Emeklilik AŞ Genel Müdürü Mehmet Uğur Erkan şunları kaydetti:
'Mevzuat değişikliği ile bu süre 3 yıla kadar çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 5 yıla kadar uzatılabileceğine dair esneklik de sağladı. 2017 yılında sisteme girmiş, cayma veya ayrılma hakkını kullanmışsanız, hala aynı iş yerinde çalışıyorsanız ve 2018 yıl sonu itibarıyla 45 yaşını doldurmamışsanız, bunların listesi belirlenecekti. Biz de sigorta şirketleri olarak bu çalışanları nisan ayında dahil edecektik. Mevzuat değişikliğindeki 3 yıl içinde bir defalığına sisteme dönülmesinden kasıt, 1 Ocak 2017'de sisteme dahil olup, cayma veya ayrılma hakkını kullanan herkes topluca 2019 bitmeden sisteme dahil edilecek. Bu temmuzda da, eylülde de veya aralıkta da yapılabilir. Bununla ilgili bir mevzuat açıklanacaktır.'
Eski mevzuattaki iki yıl uygulamasının üç yıla dönüştürülmesinin katılımcı açısından olumlu olduğunu söyleyen Erkan, 'Bu sayede biraz daha zaman kazanılmış oldu. Bir süre daha düşünme şansı olacak dolayısıyla katılımcı açısından olumlu. Ayrıca düzenlemede üç yılın sonunda değil, üç yılın içinde deniyor dolayısıyla illa yılsonunu beklemesi gerekmeyecek' dedi.
Yorum Yazın
verdiğin maaş yetse kendi besimi kendim yaparım önce çalışanlarının karnını doyur kendi yandaşlarının cebini doldurana kadar. devlet dediğin halkına .ike .ik... Devamını Gör
Zerre kadar güvenim yok. Yarın öbürgün birikimleri alıp gitmeyeceklerinin garantisi de yok. Battı derler üzerine bir bardakta su içersin. Dava açmaya kalksan... Devamını Gör
Devlet diyor ki tecavüz kacinilmazsa zevk almaya bak. Bu iğrenç tabiri kullandim ama bu 'zorla' yapilan şeyi başka tabir açıklayamazdi. Bir de gss konusu var... Devamını Gör