Görüş Bildir
Haberler
Okul Öncesi Eğitimde de Eşitlik Yok: Türkiye 41 Ülke Arasında Sonuncu

Okul Öncesi Eğitimde de Eşitlik Yok: Türkiye 41 Ülke Arasında Sonuncu

Emre Ordu
31.10.2018 - 19:33 Son Güncelleme: 01.11.2018 - 17:25

UNICEF, sanayileşmiş 41 ülkedeki eğitim eşitliğine ilişkin bir rapor yayımladı. Okul öncesi eğitimde Türkiye son sırada yer aldı. Türkiye'nin, üstünde yer alan ülkeler ile arasındaki makas da bir hayli açık. Türkiye'de okul öncesi eğitime katılım 68,6 iken, Türkiye'nin hemen üstünde yer alan ABD'de bu oran yüzde 86,8...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından sanayileşmiş ülkeleri kapsayan  “Adil olmayan bir başlangıç” başlıklı bir rapor yayımlandı. Araştırmada 41 ülke değerlendirme kapsamında yer aldı. 

UNICEF’e bağlı araştırma merkezi Innocenti tarafından hazırlanan rapor kapsamında, Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) verileri değerlendirildi. Araştırma raporunda, ülkeler arasında çocuklara okul öncesi dönemde verilen destek ile ilkokul ve ortaokulda sunulan imkanlar karşılaştırıldı. Bunun yanı sıra ebeveynlerin eğitim durumu, göçmen kökenli olmak, cinsiyet, okul türü gibi etkenlerden hangilerinin eğitimde eşitsizliğe yol açtığı incelendi.

Yoksul ailelerin çocukları eğitimden daha az yararlanıyor

Yoksul ailelerin çocukları eğitimden daha az yararlanıyor

Araştırma kapsamında incelenen bütün ülkelerde, ebeveynlerin eğitim ve sosyal durumunun çocukların eğitimdeki başarısını etkilediği görüldü. Araştırmanın yapıldığı 16 ülkede, yoksul ailelerinin çocuklarının ekonomik durumu iyi olan ailelere kıyasla okul öncesi eğitimden daha az yararlandığı belirlendi.

Türkiye yüzde 68 ile son sırada yer alırken, bir üst basamaktaki ABD'de okul öncesi eğitim oranı yüzde 86

Türkiye yüzde 68 ile son sırada yer alırken, bir üst basamaktaki ABD'de okul öncesi eğitim oranı yüzde 86
İçeriğin Devamı Aşağıda

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre, okul öncesi eğitimde eşitlik açısından Litvanya, İzlanda ve Fransa en üst sıralarda yer alıyor. Türkiye ise araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında bu bakımdan son sırada yer alıyor.

Raporda, 2015 yılı verilerine göre Türkiye'de her üç çocuktan ikisinin zorunlu eğitim öncesi anaokuluna gittiği belirtildi. Buna göre, Türkiye’deki çocukların 68,6’sı ilkokula başlamadan önce haftada en az bir saat okul öncesi eğitim imkânından yararlanıyor. Bu oranla 41 ülke arasında sonuncu olan Türkiye'nin bir üst basamağında yüzde 86,8 ile ABD var.

Türkiye yeterli veri olmadığı için ilk ve ortaöğretim değerlendirmesinde yer almadı

Türkiye yeterli veri olmadığı için ilk ve ortaöğretim değerlendirmesinde yer almadı

Raporda, OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2015 araştırmasında Türkiye hakkında yeterli veri olmadığı belirtildi. Bu nedenle Türkiye, ilk ve ortaöğretim seviyesindeki eğitim eşitsizliği açısından yapılan karşılaştırmalarda yer almadı.

İlkokula giden çocuklar arasında yapılan karşılaştırma, Hollanda, Letonya ve Finlandiya'da eğitim eşitliğinin sağlandığını ortaya koydu. Bu yaş grubundaki çocuklar arasında eğitim eşitsizliğinin en çok görüldüğü ülkelerin Malta, İsrail ve Yeni Zelanda olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, 15 yaş grubu çocuklar arasında eğitim eşitliğinin en fazla olduğu ülkeler ise Letonya, İrlanda ve İspanya. Buna karşılık, Malta, Bulgaristan ve İsrail'de bu yaş grubundaki çocuklar eğitimde aynı imkânlardan yararlanamıyor.

Göçmen kökenli olmak dezavantaj

Göçmen kökenli olmak dezavantaj

Araştırmada göçmen kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı 25 ülkeden 21'inde 15 yaşındaki birinci kuşak göçmen çocukların, göçmen kökenli olmayan yaşıtlarına kıyasla daha düşük okuma performansı gösterdiği saptandı. 15 ülkede ise göçmen kökenli olan ve olmayanlar arasındaki farkın ikinci kuşakta da sürdüğü belirlendi. Avustralya ve Kanada'da ise ikinci kuşak göçmen çocukların, göçmen kökenli olmayanlara kıyasla daha başarılı olduğu kaydedildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
46
30
15
10
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Türkiye'de hiçbir şey eşit değil anlayın artık.

sue

ŞAŞIRDIK MI

Karelahana

okul oncesi egitime annesi ilgilenmiyor basindan atiyor dusuncesiyle yaklasiliyor hala. onun da etkisi var. sonra da cocuga yemek yedirmek icin kasikla koval... Devamını Gör