Norveç Elverişsiz İklimiyle Nasıl Dünyanın En Zengin ve Yaşanılası Ülkesi Haline Geldi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Norveç Elverişsiz İklimiyle Nasıl Dünyanın En Zengin ve Yaşanılası Ülkesi Haline Geldi?
Doğal güzelliği ve yaşam standartlarıyla Norveç herkesin yaşamak isteyeceği bir ülke. Peki Norveç nasıl bu kadar zengin bir ülke haline geldi? Buyurun detaylara birlikte bakalım...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Doğal güzelliği ve yaşam standartlarıyla Norveç herkesin yaşamak isteyeceği bir ülke.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
18. yüzyılın sonlarında, iktisatçı Thomas Malthus, iklimi sert olan Danimarka kontrolündeki Norveç'i gezdi. Orada yaşayan küçük nüfus, küçük çiftliklerinden ve kışları denizde yakalayabildikleri şeylerden geçinerek yetersiz bir yaşam sürüyordu.
Ülke yılın yarısı boyunca neredeyse karanlığa gömülüydü. Tarıma uygun arazi miktarı azdı ve bu dağlık ülkede verimli seyahat neredeyse imkansızdı. Kasabalar uzak ve izoleydi. Yaşayanların eğitim düzeyi düşüktü.
Savaşlar, ablukalar ve ambargolarla boğuşan Norveç ekonomisi harabeye dönmüştü. Ülke geneline yayılan kıtlıklar vardı.
Petrol Norveç'in büyümesinde etkili olabilir ancak birçok petrol kaynaklarına sahip ülkeler ekonomik ve sosyal problemlerle mücadele ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Serbest uluslararası ticaretin öncüsü olan Norveç, dünyanın dördüncü en büyük ticari filosunu inşa etti. Denizcilik ticareti ve teknolojisinde değerli bir uzmanlık kazandı ve önemli bir döviz kaynağı haline geldi. Norveç aynı zamanda güçlü bir parlamenter sistem de oluşturdu.
Norveç'te, bağımsızlık mücadeleleri sırasında genel oy hakkı, işçi hakları ve güçlü sosyal reformlar ortaya çıktı. Siyasi gücün, kontrol ve dengelerin geniş dağılımı, coğrafyalarının gelecekteki refahı için güçlü bir omurga görevi gördü.
Hidroelektrik enerjinin neredeyse yüzde 75'i yabancı şirketlerin mülkiyetindeydi. Yeni hükümet bunu bir risk olarak gördü ve Norveç'in kaynaklarının kendilerine ait olması gerektiğine inandı ve Norveçliler adına, bu tür yabancı mülkiyeti sınırlayan ve girişime kısıtlamalar getiren bir yasa tasarısı kabul edildi.
Hızlı ekonomik büyümeyi ve sanayileşmeyi başlattı ancak Norveç'in farklılaştığı yönlerden biri, eğitim ve onlara daha sonra hizmet edecek olan kamu endüstrisi ile olan çok güçlü bağlarıydı.
Norveç, 1945'ten 1975'e kadar özel rekabetin doğasında olan ekonomik faydalarının gelişmesine izin verirken, aynı zamanda kamu sektörüne ve merkezi planlamaya büyük önem vererek katı bir sosyal demokrat kural kurmaya çalıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Norveç'in siyasi gücü tek bir kişinin elinde değildi. Geniş bir alana dağılmıştı ve bu da tek bir kişinin veya grubun toplum pahasına kendi çıkarlarını elde etmesini imkansız hale getiriyordu.
Norveç, petrol lanetinin dünya çapında gerçekleşmesini izlemişti. Petrolde şansın kalıcı şans anlamına gelmediğini biliyordu. Tıpkı bağımsızlığın hemen ardından hidro şirketleriyle yaptığı savaşlar gibi, petrol konusunda da aynı yaklaşımı benimsedi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
akilli basli insanlarin mantikli söylemlerini takip ederek o hale geldiler. bizlik birşey yok yani. biz mehtere devam.
İyi hoş güzel demişsinizde neden yalan bilgi veriyorsunuz veya olayları çarpıtıyorsunuz? Mesela budara türkiyedeki tem adam rejimine yüklenmek adına sürekli ... Devamını Gör
En azından orada kralın onayı gerekli (dediğini doğru varsayarsak)... Türkiye'de kanunları kralın kendisi yapıyor. Kimsenin onaylamasına gerek yok.