Nerede Kalmıştık? Bir Ercüment Çözer Hikayesi "Saygı"yı İzlemeniz İçin 15 Neden
Ercüment Çözer'i Behzat Ç. izleyenler bilirler. Bilmeyenlerse Saygı'dan öğrenebilirler. 😎
Son zamanların en çok beklenen dizisi Saygı sonunda yayınlandı. İşte biz de diziyi izlemeniz için nedenleri bu içerikte sizler için sıraladık.
Saygılar... 😌😌
1. Saygı’da, Behzat Ç.’nin anti-kahramanı olan Ercüment Çözer’i bu kez kendi şehrinde, İstanbul'da izliyoruz.
2. Ercüment Çözer'i bir miktar Behzat Ç. izlemiş olanlar bilir. En çok önem verdiği şey saygıdır.
Saygı'da da kendi yöntemleriyle adalet sağlayışına tanıklık ediyoruz. Hatta şu repliği Ercüment Çözer'in adalete bakışını ve dizinin ana fikrini özetliyor.
“Şiddet nokta atışı olmalı, cezalandırılan neden cezalandırıldığını anlamalı!”
3. Ercüment Çözer’i canlandıran Nejat İşler’e başrollerde Miray Daner, Boran Kuzum, Rojda Demirel ve Erkan Can eşlik ediyor.
4. Dizinin senaristliğini Behçat Ç.’nin de senaryosunu yazan Ercan Mehmet Erdem yapıyor.
Yönetmen koltuğunda ise Hokkabaz, A.R.O.G gibi filmleri ve Atiye’nin 2. Sezon ilk 3 bölümünü yöneten Ali Taner Baltacı oturuyor.
5. Miray Daner’in bu dizi için yaptığı imaj değişikliğini görmüşsünüzdür. Rol aldığı önceki yapımların aksine bambaşka bir karaktere bürünen Miray Daner farklı saçları ve dövmeleri olan Helen karakterini canlandırıyor.
Bizce aşırı çekici olmuş… Ayrıca Boran Kuzum'la uyumları da şahane! Keşke tüm dizilerde hep ikisi birlikte rol alsa. 💙💙
6. Uyum demişken, Erkan Can ile Nejat İşler de uzun zamandan sonra yeniden bu projede bir araya gelmişler.
Vallahi sinemanın ve televizyon dünyasının iki usta ismini bir arada izlemek de insana ayrı keyif veriyor. 😎
7. Dizi toplumdaki saygı kavramını, kadına şiddeti, hayvanlara yapılan eziyeti ve toplum içinde yaşama kurallarını iddialı bir anlatım tarzıyla gündeme taşıyor.
Vendetta, Jigsaw ve Who I Am filmlerindeki maskeler gibi bu maske de yakın zamanda popüler olabilir. Bizden söylemesi. 🎭
Dizinin geneli hakkında bilgilendirmeler böyle. Gelelim Saygı’nın ilk bölümlündeki detaylara:
Not: İçeriğin bundan sonrası bir miktar spoiler içerebilir ama size fragmanda gördüğünüz detaylardan çok fazlasını vermemeye çalışacağız. ✌️🤗
8. Dizi Ercüment Çözer’in, yılın iş adamı ödülünü almasıyla başlıyor.
Bir kısa teşekkür ediyor ve ödülü veren başkanın elini bile sıkmadan törenden ayrılıyor.
Burada ödülü çöpe atarken; Behzat Ç’nin ödül töreninde “Tabak güzelmiş çekinizin …” demesine gönderme yapılmış olabilir. 🤔
Ödül törenine katılanlardan ödülü takdim eden kişiye kadar tüm karakterler de yaşadığımız dünyanın karakterleriyle birebir örtüşüyor gibi. 😉
9. İlerleyen dakikalarda Ercüment'i kale gibi bir eve girerken görüyoruz.
Ercüment Çözer'in ne denli bir psikopat olduğunu Behzat Ç. izleyenler bilir demiştik. Sıkı durun. Burayı gördüğünüzde daha hiçbir şey bilmiyormuşuz diyebilirsiniz.
Neden mi? Ercüment Çözer, devletin ceza vermediği veya 'yeterli' cezayı vermediği, ona göre 'suçlu' olan insanların cezalarını çekebilmeleri için bir rehabilitasyon merkezi/hapishane inşa ettirmiş.
Eee saygıya ve adalete bu kadar takıntılı bir insan olduğunu biliyorduk ama bu kadarını da beklemezdik ne yalan söyleyeyim. 😅
10. Miray Daner'in canlandırdığı "Helen" karakteri üniversitede fizik okuyor aynı zamanda "Fırtına" adındaki bir tiyatro oyununda da başroldeki Miranda adlı karaktere hayat veriyor.
Babasıyla arası, onu ve annesini 2 yaşındayken bırakıp yurt dışına gittiği için kötü. Sonradan görüşmeye başlasalar da yıldızları bir türlü barışmıyor.
11. Boran Kuzum yani Savaş üniversitenin arşivinde çalışıyor. Liseyi bitirmemiş. Instagram hesabı yok. Kitap kurdu. Sessiz sakin yağız bir delikanlı. Ailesiyle birlikte yaşıyor.
Sürekli babasının senden adam olmaz tarzı söylenmelerine maruz kalıyor. Helen’in oynadığı Fırtına oyununa gidiyor sürekli. Oyunu 8 kez izlemiş. 😁😁
12. Tiyatro oyunundan bahsetmişken; Dizideki sahne geçişleri de resmen harika olmuş.
Mesela Savaş'ın kütüphaneden tiyatroya geçtiği şu sahne, izlerken seyir zevkini bir hayli yükseltiyor. 🤩
13. Boran Kuzum'la Miray Daner'in uyumundan bahsetmiştik değil mi? Dizide kullanılan renk paleti de en az onlar kadar uyumlu.
Dizinin genelinde karanlık tonlar hakim olsa da renklerin birbiriyle uyumu güzel dengelenmiş. 🎨
14. Dizide birçok metaforik imgeleme de var.
Örneğin Ercüment Çözer ve Yavuz adalet hakkında konuşurken karşılıklı taşlar olmadan satranç oynuyorlar.
Ya da Boran Kuzum, adalete teslim olmak için ifade mektubu yazarken, salonda avcısını bekleyen küçük masum bir ceylan görüyor. 🤔
15. Dizinin ana teması adalet ve saygı kavramlarının sorgulanması demiştik ya. İşte "Saygı" bunu çok güzel bir şekilde bizi bize anlatarak yapıyor.
Kadın cinayetlerine, hayvan haklarına, aile ilişkilerine, kurumlardaki siyasi kadrolaşmaya çok güzel göndermelerde bulunuyor.
Bununla da kalmıyor; gündüz kuşağı televizyon programlarındaki cinayet dosyalarına, saygı sınırını aşan taksicilere, çalışanına mobing uygulayan ve asılan öğretim görevlisine, otobüste karşısına oturan kadından tahrik olup laf söyleyen amcaya kadar toplumun birçok güncel sorununa değiniyor.
Yorum Yazın
<Şu miray daner hiç yakışmamış diziye, çocuk gibi , bok etmiş diziyi
Ben seviyorum tatlı kız ama sert karakter gitmiyor pek hep böyle ponçik duruyor
dizi ultra uydurma ultra saçma olmuş. Nejat işler ve arkadaşları resmen kendilerini bitirmişler.
İlk sezonu izledim, ikinci sezon 3. bölümde artık dayanamayıp son bölüme geçtim. Yazıdakilere katılıyorum, ama bu şiddet beni aştı.