Musluklarınızdaki Suyla Beraber Evinize ve Makinenize Giren Kirecin Nelere Sebep Olabileceğini Biliyor musunuz?
Gözümüzle göremediğimiz için kirecin hem makinelerimize hem sağlığımıza hem de cebimize ne kadar zarar verdiğinin farkında değiliz.
Ne yaparsanız yapın canlı ve parlak görünmek yerine sürekli mat ve cansız saçlara sahipseniz, sorun, kullandığınız ürünler değil; yıkandığınız suyun kireçli olması.
Duştaki su basıncı bir türlü istediğiniz kuvvete ulaşmıyorsa, bunun sebebi tesisat içinde birikerek boruları tıkayan kireç olabilir.
Tesisatlarda biriken kireç taşları aynı zamanda maddi kayba da neden olur. Çünkü suyun ısınmasını geciktirir.
Çamaşır ve bulaşık makinesinde biriken kireç ise normalden çok daha fazla deterjan kullanmanıza ve neticede yine maddi kayba uğramanıza neden olur.
Elektrikli aletlerde kireç oluşumunun zararları nedir? Nasıl önlenir?
Çamaşır makinenizi ne kadar sık kullanırsanız içinde o kadar fazla kireç birikir. Bu kireçler sonucu makinenin performansı kötü yönde etkilenebilir; çamaşırlarınız olması gerektiği kadar temiz olmadığı halde elektrik tüketimi artabilir. Isıtma parçaları, hortumlar, tambur ve çeşitli küçük parçalar üzerinde kireç birikimini engellemek için çamaşır makinenizin kireçlerini düzenli olarak temizlemeniz önem taşımaktadır.
Özellikle su sertliğinin yüksek olduğu bölgelerdeki tüketiciler, çamaşır makinelerinde biriken kireçlerin olumsuz etkilerinin ve bu etkilerin en kötüsünün ısıtma elemanları üzerinde biriken kireçler olduğunun farkındadır, çünkü aksi taktirde bu elemanlar suyu ısıtamayacak duruma gelir veya teknisyen tarafından değiştirmek dahi gerekebilir.
Çamaşır makinenizin kireçlerini gidermek için;
Çamaşır makinenizin kireçlerini düzenli olarak temizleyin.
Çamaşır makinesi kireç önleyici kullanın.
Oturduğunuz bölgedeki su sertliğini kontrol edin.
(Kireç giderme sıklığı oturduğunuz bölgedeki su sertliğine ve çamaşır makinesini ne kadar sıklıkta kullandığınıza bağlıdır.)
Daha da kötüsü kireç, makinenizin ömrünü ciddi anlamda kısaltır ve makinenizi bozar.
Çamaşırların iyi ve temiz yıkanabilmesi için tatlı su gerekir. suyun sertliği gittikten sonra sabun köpürmeye başlar. Yani kireçli su ile yıkama yapılırsa çamaşırları temizlemek için kullanılması gereken deterjan ihtiyacı iki kat artar. Bu da ekstra masraf demektir.
Ne yaparsanız yapın bulaşık makineniz doğru düzgün yıkayamıyor neden biliyor musunuz?
Bulaşık makinelerinde yıkanan cam bardak, tabak vb. malzemelerin üstünde beyaz kireç lekeleri gözlemlenir. Bunlar kirecin makinelere verdiği zararın dışında yaptığınız yıkama işleminin ne kadar başarısız olduğunu göstergeleridir.
Ömrü kısalan makinelerimiz sadece bize zarar veriyor sanıyorsanız, yanılıyorsunuz; çünkü çevreye de zarar verir.
Teknolojinin her geçen gün gelişmesi, hayatlarımızı da değiştirmeye yer yer kolaylaştırmaya, yer yer de zorlaştırmaya başladı. Bir yandan evlerimizdeki aletlerin, her gün bir üst modeli piyasaya sürülüyor, bir yandan da bozulan aletlerimizi onarmak yerine yenilerini almayı tercih ediyoruz.
Peki, bu eskiyen aletler nereye gidiyor? Hiç düşündünüz mü?
Artık tüm dünya evsel atıklarını geri dönüştürmenin yanında, elektronik atıklarını da geri dönüştürüyor çünkü bu atıklar, çevreye zarar vermekle kalmıyor bir yandan da ülke ekonomisine inanılmaz zararlar veriyor. Ancak henüz bu konudaki geri dönüşüm bilinci tam olarak oturmadığı için çoğu yok olmasını beklemek için toprağa bırakılıyor ve çok ciddi bir kirliliğe yol açıyor. Çünkü; televizyon, bilgisayar, merkezi işletim sistemleri, kablosuz iletişim araçları, ses ve görüntü kayıt cihazları, cep telefonları, kopyalama ekipmanları, x-ray cihazları, mikrodalga cihazlar, diğer beyaz eşya grubundaki ürünler, küçük ev aletleri, otomatlar gibi birçok türde ürün doğada geri dönüşemeyen maddeler içerebiliyor. Çünkü bunların yok olması, yüzlerce binlerce senelik süreçleri gerektiriyor.
Bu yüzden elektronik atıkların geri dönüşümü de çok önemli ve bu konuda tüm ülkelerin ciddi adımları var ve bizde ülke olarak buna çevre bilinci de oluşturmak için okullardan başlamalıyız.