Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Muhtemelen Sıkça Kullandığınız Bu İlaç Sizi Mide Kanseri Yapabilir!
Kötü beslenme alışkanlıklarımız sebebiyle zaman zaman mide rahatsızlıklarıyla karşılaşabiliyoruz, bu hastalıkların tedavisi için de çeşitli ilaçlar kullanıyoruz.
Peki kullandığımız ilaçlar gerçekte ne kadar faydalı?
Yeni bir araştırmaya göre reflüyü ve mide yanmasını tedavi etmekte kullanılan bir ilaç grubunun mide kanseri riskini iki kattan daha fazla arttırdığı ortaya çıktı.
Ayrıntılar içeriğimizde.
Dünyada en çok satılan ilaçlardan proton pompası inhibitörleri (PPIs) mide asidinin üretimini bastırmak için kullanılıyor.
Bir araştırma, Helicobacter pylori enfeksiyonu taşıyan kişilerin PPI kullandıklarında mide kanserinin habercisi olan atrofik gastrit hastalığına yakalanma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğunu göstermişti.
Buna sebep olan mekanizma henüz bilinmezken, uzun bir süre boyunca PPI alınmadan önce enfeksiyonun ortadan kaldırılmasının kanser riskini azaltabileceği düşünüldü.
Ancak yeni bir araştırma, durumun bu olmayabileceğini gösterdi.
University College London'dan Ian Wong:
Proton pompası inhibitörlerinin Helicobacter pylori enfeksiyonunu tedavi etmede önemli bir rolü var ve kısa süreli kullanımı herhangi bir risk oluşturmuyor. Ancak; gereksiz uzun süreli kullanımdan kaçınmak gerekiyor.
Wong ve ekip arkadaşları. Hong Kong'da yaşayan 63,397 yetişkinin sağlık kayıtlarını incelediler.
Helicobacter pylori enfeksiyonu taşıyan bu insanlar, PPI ve iki antibiyotikle tedavi edilmişlerdi.
Tedavi tamamlandıktan sonra söz konusu bireyler yaklaşık 7,5 yıl boyunca gözlemlendi. 3,271 kişi ortalama 3 yıl daha PPI kullanmaya devam ederken, 21,729 kişi alternatif bir ilaç olan H₂-reseptör antagonistini kullandı.
63,397 kişiden 153 kişi mide kanserine yakalandı.
H₂-reseptör antagonisti kullanımının bu riski arttırmadığı görülürken PPI kullanmaya devam eden hastaların kansere yakalanma olasılığının 2,44 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Dahası, PPI'ın sık ve uzun süreli kullanımı, kanserin daha kolay ilerlemesine neden oluyor.
Günlük PPI kullanımı kanser riskini 4.55 kat, 3 yıldan fazla kullanım ise 8 kat arttırıyor.
Araştırmacılar bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu belirtiyorlar.
Yani şu anki verilerle PPI'ın kansere sebep olduğunu söyleyemeyiz. Ancak sonuçlar, bilim insanlarının şimdiye dek yayımladıkları çalışmalardan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor.
Riskin artması ne kadar önemli olsa da toplam riskin hala düşük olduğu göz önünde bulundurulmalı.
PPI'ın uzun süreli kullanımının etkilerinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapmak gerekiyor; ancak bu süre içerisinde hastalar için bu ilacın uzun süreli kullanımının sorun yaratabileceği de unutulmamalı.
Yorum Yazın
Bir şeyin ucu da kansere çıkmasın arkadaş yaa!
Ppi grubu yıllardır her sabah kullandığım bir ilaç. Lansor isminde olanını kullanıyorum. İlacın tedavi edici etkisi olduğu söylenip iki ay kullanılması yeter... Devamını Gör
aynen katılıyorum..1 gün içmesem ogün ölüyorum sanki
oha ya, resmen hayatımın ilaçları bunlar. en iyisi ameliyat ile gastrit reflü vs ortadan kaldırmak aslında.