Görüş Bildir
Haberler
KOSGEB Nedir ?

KOSGEB Nedir ?

ZeKK
17.05.2016 - 22:42

KOSGEB iş hayatına atılmak isteyen, ticaret ile uğraşmak ve kendisine bir gelir kapısı açarak iş dünyasında var olmak isteyenler, devlet desteği ile bu isteklerine kavuşabilmektedir. Devlet desteğinin alınabilmesi için, belirli şartların yerine getirilmesi gerekmekte olup, öncelik ticaret yapılacak sektörün belirlenmesi, bu sektör doğrultusunda açılan kurslara katılımın sağlanması,, kursların başarı ile bitirilmesi ve gerekli olan sertifikanın elde edilmesidir. Sertifika elde edildikten sonra ise, istenilen iş planlarının tanzim edilmesi ve kredi için başvurulması gerekmektedir.

Devlet destek vermek maksadı ile belirli branşları belirlemiş olup, özellik ile bu branşlar altında kurslar açılmakta ve ülke sanayinde ihtiyaç duyulan alanların geliştirilerek, genişletilmesini hedeflemektedir. Bu sektörlerde yer almak isteyen ya da bu sektörlerde bulunan mevcut iş yerlerini geliştirmek isteyenler, şartları yerine getirerek kredi alabilmekte ve sermayelerini yani maddi boyutlarını, devlet tarafından verilen krediler ile sağlamaktadır.

Bahsedilen aşamada devreye giren KOSGEB, aslen küçük ve orta ölçekli sanayiyi geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığıdır. 1990 yılında kurulmuş olan KOSGEB, bilim sanayi teknoloji bakanlığına bağlı bir idaredir. Asıl kuruluş amacı, küçük ölçekli işletmelerin ülkemiz sanayisindeki yerini güçlendirmek ve sanayi sektöründeki payını arttırmaktır. Var olan işletmelerin rekabet güçlerinin arttırılması, arge çalışmalarının geliştirilmesi ve küçük işletmelerin ihracat yapabilecek duruma getirilmesidir. Aynı başkanlık ayrıca, girişimcilik ruhunun desteklenmesi ve arttırılması maksadı ile de faaliyetlerde bulunmaktadır. Temel hedef, ülke ekonomisini canlandırmak, iş sahibi olmak isteyenlere destek sağlamak ve küçük ölçekli işletme sayısını arttırarak, istihdam sorununa çözüm bulmaktır.

KOSGEB Ne İçin Kurulmuştur?

1990 yılından beri var olan KOSGEB’in kuruluşunun temel amacı, küçük ölçekli işletme sayısını arttırmaktır. Sanayi sektöründe yer almak, kendi iş yerini kurmak ve istihdam yaratmak isteyenlere destek vermek ilkeleri üzerine çalışmaktadır. Yeni girişimcilerin önünün açılması ilkesinin haricinde, mevcut küçük işletmelerinde kendilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Bu maksat ile verilen çeşitli destekler bulunmakta olup, bu destekleri başlıkları halinde toplamak mümkündür. Kredi faiz desteği, arge genel destek programı, KOBİ destek programı, iş birliği güç destek programı, tematik proje destek programı, bahsedilen destek türleri arasında bulunmaktadır. En önemli desteği ise, KOSGEB girişimci kredisi ya da desteği olarak bilinmektedir.

KOSGEB Girişimci Kredisi Nedir?

KOSGEB girişimci kredisi, en kısa tabiri ile iş hayatında yer almak, yani kendi işletmesini kurmak isteyenlere kredi verilmesi anlamına gelmektedir. Herkes, kendisine ait bir iş yeri kurmak ve kendi kazancı ile hayatını sürdürmek istemektedir. Hayalini gerçekleştirmek ve kendi iş yerinin kapısını açmak isteyenler için sağlanan KOSGEB kredisi, girişimci ruhunu ön plana çıkarmayı hedeflemekte olup, işletmelerin açılmasına vatandaşları teşvik etmektedir. İfade olarak kolay görülse de, krediyi alabilmek için, belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Başvuru aracılığı ile alınan KOSGEB girişimcilik kredileri için, yapılması gereken işlemlerin ilk sırasında, düzenlenen girişimcilik eğitimlerine katılımın sağlanması, eğitimin tamamlanması ve sertifika alınması bulunmaktadır.

Sertifika alındıktan sonra, bir şirket kurma işleminin yapılması gerekmektedir. Verilen destek oranı kadın girişimciler için, %70, erkek girişimciler için ise, %60’dır. Şirket kurum aşamasında yapılan tüm harcamalar belgelendirilmeli ve muhafaza edilmelidir. KOSGEB girişimcilere destek kredisi verir iken, vermiş olduğu destek oranını bu belgeler üzerinden hesaplamaktadır. Daha basit bir şekilde anlatılacak olunur ise, sertifika alanların cebinden harcama yaparak şirketi kurması ve yaptığı harcama belgelerini KOSGEB’e sunması gerekmektedir.

KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanmaktadır?

KOSGEB desteğinden faydalanabilecekler, kurum tarafından açılmış olan eğitim programına katılan, programı tamamlayan ve program sonunda sertifika almaya hak kazananlardır. Bu sınıfta bulunanların haricinde, üniversitelerin girişimci geliştirme programına katılanlar ve mezun olanlarda KOSGEB desteklerinden faydalanmaktadır. KOSGEB kredilerinde bay ya da bayan şeklinde bir ayrım bulunmamakta olup, şartları sağlayan herkesin destek kredisi alma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, İŞGEM kapsamında bulunanlar, 1 yıl içinde işletme kurmuşlar ise, KOSGEB desteğinden faydalanabilmektedir.

KOSGEB Başvuru Aşamaları

KOSGEB başvuru aşamaları, kurum veri tabanına kayıt olunması, KOBİ beyannamesinin verilmesi, beyanname kontrolünün yapılması ve desteklere başvuru sağlanması şeklinde başlıklar ile ifade edilmektedir. Bireyler, tüm işlemleri bireysel olarak takip edebilecekleri gibi, piyasada bu konuda hizmet veren özel teşebbüslerden de profesyonel yardım alma hakkına sahiptir.

Kaynak: http://www.kosgeb.gov.tr/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın