Kısalan Mesailer Hangi Ülkelerde Nasıl Sonuçlar Verdi? Çalışma Saatlerini Kısaltanlar Ne Kadar Tasarruf Etti?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kısalan Mesailer Hangi Ülkelerde Nasıl Sonuçlar Verdi? Çalışma Saatlerini Kısaltanlar Ne Kadar Tasarruf Etti?
Dünyada özellikle pandemiyle hızla değişen çalışma şekilleri, diğer yandan kapitalizmin de bunu kullanmasıyla, uzaktan çalışma yaygınlaşırken yükü de artıyor. Uzaktan çalışma bir yandan da mobiliteyi artıyor. Başka ülkede ya da şehirlerden çalışanlarla, özellikle büyük şehirlerde artan kiraların şehir dışına ittiği beyaz yakalı kesim daha uzak bölgelerden veya memleketinden, yazlığından çalışmaya devam ediyor. İnsanların kurması gereken iş-yaşam dengesine de katkı sağlayan bu durum sonrası yavaş yavaş iş saatlerinde kısalma ve verim de tartışılmaya başlandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bazı şirketlerde tamamen hayata geçirilen uygulamalarla ofise gitmeden dilediği yerden çalışma seçeneğine sahip olanların dışında, çalışma biçimlerinde bir değişim de çalışma gün ve saatlerinin kısaltılması yönünde oluyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyada bir süredir çalışma saatlerinin azaltılmasına yönelik araştırmalar yapılıyor.
Uygulamaya geçen ilk ülkelerden biri İspanya.
Belçika'da da çalışanlara haftada 4 gün çalışma ve kazanç kaybı yaşamama hakkı verildi.
İzlanda'da 2021 yılında yapılan araştırmada, dünyada şimdiye kadarki geniş kapsamlı haftada 4 gün mesai denemesi başarıyla sonuçlanmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İngiltere'de de yaz başında 6 ay sürecek 3 binden fazla çalışanın katıldığı 4 günlük mesaide pilot uygulama başlatıldı.
OECD verilerine göre, Hollanda haftada ortalama 29 saat ile en kısa çalışma süresine sahip olan ülkelerden olurken, 90'ların başında yaşanan durgunlukta kamu tasarruf tedbirlerine kadar dayanan bir tecrübeden kaynaklı.
Avrupa'da kısa çalışma denemeleri genelde olumlu sonuçlar verirken, pandemi öncesi bu her ülkede görülmedi.
Almanya, Avrupa'da az çalışma saatleri olan ancak daha da azaltmayı planlayan ülkelerden oldu.
Danimarka, Avrupa'da en verimli ve üretken çalışanlara sahip olurken, biri olsa da iş-yaşam dengesini de asla göz ardı etmiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya çalışma saatlerini önemli ölçüde azaltan ülkelerden olurken, genç Başbakan Sanna Marin, Ağustos 2019'da bunu Twitter paylaşımıyla gündeme getirse de henüz yürürlüğe girmedi.
Japonya'da ülke refahı, aile hayatından fedakarlık, tükenmişlik sendromundan çöken işkolik çalışanların sırtında yükseliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2022'de seçenek olarak 4,5 günlük haftalık mesai uygulayan ülkelerden oldu.
ABD'deki bir araştırmaya göre, çalışanların yüzde 92'si daha fazla saat çalışmaya karşılılık haftada 4 gün mesaiye sıcak bakıyor.
Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk uygulamada yıllık 590 bin 516 TL tasarruf edilirken, bu para 295 mikro girişimciye 2 bin TL tutarında mikro kredi olarak dağıtıldı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın