Görüş Bildir
Haberler
Kılıçdaroğlu Yeniden Genel Başkan

etiket Kılıçdaroğlu Yeniden Genel Başkan

Deniz Gök
16.01.2016 - 10:46 Son Güncelleme: 17.01.2016 - 01:32

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 35. Olağan Kurultayı, Ankara Arena Spor Salonu'nda bugün başladı. Kurultayın ilk gününde yapılan Genel Başkanlık seçiminde tek aday olan Kemal Kılıçdaroğlu, 990 geçerli oy ile yeniden Genel Başkan oldu. 248 oy geçersiz sayıldı. Kurultay'da yarın Parti Meclisi (PM) üyeleri seçilecek. Yaptığı konuşmada AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğanterör olayları üzerinde eleştiren CHP lideri patronlu başkanlık sistemine de karşı olduklarını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balbay aday olamadı

Kurultayda Kılıçdaroğlu'nun rakibi olan Mustafa Balbay, yeterli imzayı toplayamayınca Genel Başkan adayı olamadı. Balbay, 'Çekilmem söz konusu değil ancak 94 imzada kaldık. Aynı anlayışla görüşlerimi savunmaya devam edeceğim' dedi.

Balbay delegelerden 120 imza toplayabilirse genel başkanlık için yarışabilecekti.

Dündar, Gül ve Türkan Elçi'nin mesajı okundu

Divan başkanlığına Murat Karayalçın önerildi ve oy birliği ile divan başkanı seçildi. Karayalçın konuşmasında 'yüzde 25'e saplanıp kalamayız' dedi. Karayalçın, tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mesajını okuduğunda salonda güçlü bir alkış yükseldi ve gazetecilere destek verildi. 

Kurultay'da ayrıca öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin mesajı da okundu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

Bizim görevimiz bu ülkeye özgürlüğü getirmektir, bizim görevimiz kardeşliği getirmektir, bizim görevimiz birinci sınıf demokrasiyi getirmektir.

Toplumda karamsar hava varsa, o yönetimden kaynaklanıyor. Birlik olursak emin olun Türkiye’yi aydınlığa çıkarırız.

'Teröre karşı durmak insanlık görevidir'

Vatandaşlar benim can güvenliğim var mı diye düşünüyor. Biz CHP’liler olarak olarak, terör nereden gelirse, nasıl gelirse gelirse gelsin, hangi amaçla olursa olsun karşıyız. Nokta. Terör bir insanlık suçudur, teröristler affedilmemelidir. Teröre karşı durmak insanlık görevidir. Kandan beslenen terör örgütleridir. Terörle mücadele akılla, bilimle yapılır.

"Terör örgütüyle masaya oturdular"

"Terör örgütüyle masaya oturdular"

En sağlıklı terörle mücadeleyi Bülent Ecevit yapmıştır. AK Parti göreve geldiğinde terör olayları yoktu. Terör örgütü bugün büyüdü, palazlandı. Terör örgütüyle masaya oturdular.

Türkiye’nin doğusundaki fotoğraflara bakın; Suriye’deki, Lübnan’daki fotoğraflardan ne farkı var? Silah bırakmayan bir örgütle nasıl anlaşacaksın, nasıl barışı sağlayacaksın? Terör örgütü silahları depoladı. Eğitimini yaptılar. AKP sadece seyretti. Kimse bunlara dokunmayacak dedi. Mahkemeler kurdular, vergi daireleri kurdular sesleri çıkmadı.

78 milyon insanımın vicdanına sesleniyorum. Köyler, şehirler silah deposu haline gelirken iktidarda kim vardı? Bu işin sorumlusu bu ülkeyi yönetenler. Neyin bedelini ödüyor Türkiye?

Hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Kimlik siyaseti yapmadık. Kürt kimliğinle gurur duyabilirsin, hiç kimse seni sorgulayamayacak. Seninle birlikte bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi getireceğiz. 

Darbe döneminde çıkarılan yasalar topluma dar geliyor. Darbe hukuku ortadan kaldırılmalı, Türkiye’ye özgürlükçü bir demokrasi gelmeli.

'Patronlu başkanlığa izin vermeyeceğiz'

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanına çağrıda bulunuyorum. Özgürlükçü demokrasi istiyorsanız, darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Gelin darbeci ruhu değiştirelim. Onların niyeti darbe hukukunu tahkim etmek. Onların istediği başkanlık sistemi. Onlar patronlu başkanlık sistemi istiyorlar. Herkes bilsin buna asla izin vermeyeceğiz. Osmanlı diyorlar. Osmanlı’da da parlamenter sistem vardı. Niye reddediyorsun? Patronlu başkanlığa izin vermeyeceğiz. Bunu Mısır’daki sağır sultan da kaçak saraydaki zat da duysun. 

Milletin vekilini millet seçsin. Bu mümkün mü? Mümkün. Biz niye yapmıyoruz?

'Bir diktatör bozuntusunun talimatıyla...'

Düşünceyi açıklayan kendi düşüncelerini açıklayan akademisyenler tek tek gözaltına alındı. Bir diktatör bozuntusunun talimatıyla tek tek gözaltına alınıyor. 

Bu ülkenin aydınları düşüncelerini açıkladılar diye mahkeme çıkarılıyor. İçeriğine katılmayabilirsin, desteklemeyebilirsin. İnsanlar düşüncelerini özgürce dile getirebilmelidir.

'Bu kara leke senin alnındadır'

Devletin ekmeğini yiyip, aile boyu devletin imkanını kullanıp devleti soyarken acaba neyi düşünüyorlardı. Oturduğun yer devleti soyma makamı değildir. Bu kara leke senin alnındadır ve hiç silinmeyecektir. Bu düzeni biz mübarek ellerimizle değiştireceğiz. Kuruşun hesabını vermiyorlar. Nereden buldun bu serveti, bunun hesabını sormak durumundayız.

"İlk 4 madde kırmızı çizgimiz"

"İlk 4 madde kırmızı çizgimiz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasanın ilk maddesi... Bu maddeler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş maddeleridir. Bizim kırmızı çizgimizdir. Kalkmışsın ‘Ben değiştireceğim’ diyorsun, değiştiremezsin.

Türkiye en derin krizlerinden birini yaşıyor. Yeni bir sayfa açmamız, yeni bir hamle yapmalıyız.

Bunların dostlarını arkadan hançerlemek gibi bir geleneği var.

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ödül ile birlikte 250 bin dolar verildi. 250 bin doları hangi hayır kurumuna bağışladın? Açıkla bunu ama açıklayabilir mi?

Avrupa Birliği’yle ilgili yasalara itiraz etmedik, destek verdik.

Arap bölgesinde bir kabile bile Türkiye’ye kafa tutabiliyor. Bu benim ağırıma gidiyor.

70 ilden militan Suriye ve Irak’a gitti. IŞİD, 70 ilden nasıl taban buldu? Bu ülkeyi kim yönetiyor? Diyanet İşleri Başkanlığı, IŞİD’in yaptığının müslümanlıkla ilgili olmadığını neden anlatmıyor? Mustafa Kemal’in ‘Yurtta sulh, dünyada sulh’ lafı sizin neyinize yetmiyor?

CHP bu konuda ne diyor diye düşünüyorsan, bana yaz kardeşim. 

'Bu ülkeye demokrasiyi ölümüne getireceğiz'

Bedeli ne olursa olsun, bu ülkeyi özgürlükçü demokrasiyi getireceğiz. Bizi gözaltına alabilir, tutuklayabilirler. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkeye demokrasiyi ölümüne getireceğiz.

Sayın Davutoğlu, darbe hukukunun arkasına saklanma, darbe hukukunun arkasına saklanan darbe zihniyetini kafasından atmayan adamdır. Açık ve net; bütün darbelere karşıyız.

CHP dine karşı’ diyenler dine inanmıyorlar. Müslüman değiller. Biz siyasetimizi Allah için yaparız, siyaset için yapmayız. Biz inançları siyasete alet etmeyiz.

Diktatör bozuntusu olan olan adam. Senin için şeref ve namus ne anlama geliyor? Oturacaksın bunun hesabını vereceksin. Ya tarafsızlığını korursun, saygı görürsün. Ya da sana her gün namus ve şeref kavramını hatırlatırım. Sen bu yemin niye ettin? Tarafsızlığını korumazsan bu lafları ağırlaştırarak devam ettireceğim. Bir de dindar geçiniyorsun. Ona göre sadece o dindar. İnançlı adamda namus ve şeref önemlidir. Sayın Davutoğlu beni eleştirebilir, ben de cevabını veririm.'

Kurultay'dan notlar

Kurultay Ankara Arena Spor Salonu’nda 'Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik Kurultayı' sloganıyla yapılıyor. Salona CHP örgütlerince asılan 'Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver' pankartı dikkati çekti.

Yönetimin belirlediği pankartların dışındakiler kaldırıldı

Yönetimin belirlediği pankartların dışındakiler kaldırıldı

Olağan Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Spor Salonu'na davetliler gelmeye başladı. Kurultayı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alındı. Kurultayın gerçekleştirileceği salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı.

Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu. Salona, 'Özgür basın varsa, özgür toplum vardır', 'Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek', 'Savaşın değil, barışın partisiyiz', 'Türkiye bizimle özgürleşecek', 'Barışı birlikte inşa edeceğiz', 'Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz' ve 'Ey özgürlük' yazılı pankartlar asıldı. Salonda, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözü de pankart olarak yer aldı.

CHP yönetiminin belirlediği ve onayladığı tüm pankart ve dövizler dışında kalan pankartların kaldırılması için anons yapıldı. Bu pankartlardan birisi Bağcılar İlçe Teşkilatı tarafından asılan Kürtçe, 'Aşiti peace barış. Bu sese kulak ver barışa ses ver' pankartıydı.

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da bulunuyor.

Orta bölümü basın mensuplarına ayrılan salona, dev bir ekran kuruldu. Kurultaya 30 bin davetli ile bin 275 kurultay delegesinin katılması bekleniyor.

Salona CHP örgütlerince asılan 'Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver' pankartı dikkati çekti.

Kurultayı takip eden çok sayıda mensubu da kendilerine ayrılan masalarda yerlerini aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asıl yarış PM'de olacak

Asıl yarış PM'de olacak

Kurultayın ilk gününde 3 maddelik tüzük değişikliği ile Genel Başkanlık seçimi yapıldı. Kurultayda liderlik mücadelesinde bir sürpriz olmadı. Yarışın parti meclisi (PM) listelerinde olacağı tahmin ediliyor.

Partinin en yetkili karar organı olan Parti Meclisi bu kurultayda buyük oranda yenilecek. CHP'de yeni gelenlerden ziyade, gidecek olanlar konuşuluyor. Zira Kılıçdaroğlu'nun yakın çalışma arkadaşları dahil A takımında pek çok tanınmış ismin parti meclisi'ne giremeyeceği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu'ndan kurultay mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi twitter hesabından, 'CHP 35. Olağan Kurultayı'nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur.' açıklamasında bulundu.

CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
249
124
37
23
21
14
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Heisenberg

CHP'den Kılıçdaroğlu, MHP'den Bahçeli gitmediği müddetçe bu iki parti iflah olmaz!

şşşşşş

BOYLELİKLE AKP ÖNÜMÜZDEKİ 3-4 SEÇİMİ DAHA KAZANMAYI GARANTİLEMİŞ OLDU

Slark

AKP 2019'u garantiledi bu konuşmayla, %52 oy alan bi adama diktatör diye her hakareti ediyor sonra bu %52 oy alan adamın seçmenin den oy istiyor iktidar için... Devamını Gör

don quijote

Slark profilindeki terörist örgütle ilgilen sen pis yobaz.