onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kahve Bağımlılarına Kötü Haber: Aşırı Kafein Tüketiminin Zararları Saymakla Bitmiyor

Kahve Bağımlılarına Kötü Haber: Aşırı Kafein Tüketiminin Zararları Saymakla Bitmiyor

11.10.2021 - 07:00

Doğru miktarda tüketildiğinde birçok faydası bulunan kafein; aşırı tüketim sonucunda sadece geceleri uykunuzu kaçırmakla kalmıyor, vücudunuzda birçok olumsuz etki de yaratıyor. Kafein, en fazla kahvede bulunduğu için kahveyle özdeşleştiriliyor. Ancak kafein çay, kola ve kakao gibi gıdaların içerisinde de bulunuyor. Son günlerde giderek popülerliği artan kahve; ofis çalışanlarının, gece gündüz sınava hazırlanan öğrencilerin, antrenman yapan sporcuların ve hatta yolda yürüyen insanların bile vazgeçilmez bir motivasyon kaynağı haline dönüştü. Ülkemizdeki çay tüketimini de eklersek bir hayli kafein tükettiğimiz su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Kahvaltıda çay, yemekte kola ve yemekten sonra kahve derken fazlasıyla kafein almış oluyoruz. Peki kafeinde aşırıya kaçmanın zararları neler? İşte kafeini kontrolsüzce tüketmenin zararlı sonuçları...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kaygı bozukluğu

Kaygı bozukluğu

Kafein, yorgun hissetmenize neden olan adenozin adlı beyin kimyasalıyla savaşır ve onun etkilerini önler. Aynı zamanda adrenalin salınımını da sağlar. Yüksek dozda kafein tüketiminde ise bu etkiler artar. Bu yüzden kendinizi anlam veremediğiniz bir gerginlik ve kaygı içerisinde bulursunuz. Günde 1000 mg'dan fazla kafein tüketimi, insanlarda asabilik ve titreme gibi istenmeyen davranışlara sebep olur. Kafeine duyarlı insanlarda ise daha az tüketmek bile benzer etkileri yaratır. Kafein orta dozda tüketildiğinde hızlı nefes alıp vermeye neden olurken, bu dozu tek seferde almak stres seviyesinin artmasına sebep olur. Kendinizi sürekli stres altında hissediyorsanız kafein kullanma durumunuzu gözden geçirmek faydalı olabilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk

Birçok kişi kafeini uykusunu açmak için kullansa da, kafeini fazla tüketmek vücudunuzun dinlenebilmesi için gerekli olan uykuyu almasına engel olur. Araştırmalar kafeinin vücutta kalma süresinin yaklaşık beş saat olduğunu gösteriyor. Bu sebeple geç saatlerde kafein tüketmek uyumanıza çok ciddi bir biçimde engel olabilir. Vücudunuzun ihtiyacı olan uykuyu alabilmesi için kafein aldığınız saatlere ve kafein miktarına dikkat etmelisiniz.

Sindirim sorunları

Sindirim sorunları

Birçoğunuz kahvenin bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olduğunu fark etmiş olmalısınız. Kafein sindirimi kolaylaştıran bir kas hareketi olan peristalsise yardımcı olarak bağırsağı harekete geçirir. Ancak kafeinin dozunu kaçırdığınız takdirde müshil etkisi yapar ve ishal olmanıza neden olabilir.

Kas yıkımı

Kas yıkımı

Kas yıkımı, zarar görmüş kas liflerinin kana karışmasıyla böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu probleme sebebiyet veren şeyler genellikle uyuşturucu kullanımı, travma, zehirli bir hayvanın ısırığı, enfeksiyon ve kas gerginliği gibi durumlar. Ancak düşük bir ihtimalle de olsa aşırı kafein tüketimi de bu soruna yol açabilir. Bu duruma örnek bir olayda, kısa sürede 1 litre kahve içen bir kadın mide bulantısı ve koyu renkli idrar şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Günlük kafein tüketim miktarınızı 250 mg ile sınırlamalısınız.

Bağımlılık

Bağımlılık

Kafeinin bağımlılık yarattığı da herkes tarafından kabul edilir. Kafeinin yüksek dozlarda tüketilmesi psikolojik ve fiziksel bağımlılığa yol açabilir. Bir deneyde düzenli olarak kafein kullanan bir grup insan 16 saat boyunca kafeinsiz bırakıldı. Deney sonunda bu kişiler baş ağrısı, yorgunluk ve diğer yoksunluk şikayetlerini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yüksek tansiyon

Yüksek tansiyon

Çeşitli çalışmalar sonucunda kafeinin kan basıncını arttırdığı ortaya çıktı. Özellikle kafeini nadiren tüketen insanların, kafein tükettiğinde kan basıncının arttığı ve tansiyonunun arttığı gözlemlendi. Yüksek tansiyon ise kalp rahatsızlıklarına ve felce yol açıyor. Yüksek kafein alımının birçok sağlıklı insanda ve kan basıncı yükselmeye meyilli olan insanlarda egzersiz yaparken kan basıncını arttırdığı görüldü. Eğer yüksek tansiyon şikayetiniz varsa, mutlaka ama mutlaka kafein alımınıza dikkat etmeli ve normal bir insanın alabileceği kafein miktarından daha azını almalısınız.

Kalp çarpıntısı

Kalp çarpıntısı

Aşırı kafein tüketimi, uyarıcıları alarma geçirir ve bu da kalbinizin daha hızlı artmasına sebep olabilir. Aynı zamanda aşırı derecede kafein içeren enerji içeceği tüketmek, gençlerde de görülen kalp ritmi bozukluğuna sebebiyet verebilir. Örneğin; intihar girişiminde bulunan bir kadın ciddi miktarda kafein tozu ve tableti kullandı ve bu durum çok hızlanmış kalp ritmi ve böbrek yetmezliği gibi birçok ciddi rahatsızlığa sebep oldu. Diğer bir çalışmada ise kalp rahatsızlığı olan birçok hastaya belirli aralıklarla 100 mg kafein verildi ve hastaların kalp ritimlerinde hiçbir bozukluk meydana gelmedi. Bu durumlar göz önüne alındığında kalp rahatsızlığınız olduğu için kafeinden uzak durmanıza gerek olmadığı ancak kafein alırken daha dikkatli olmanız ve gerektiğinde miktarını azaltmanız gerektiği ortaya çıkıyor.

Yorgunluk

Yorgunluk

Kafeinin insana enerji verdiği bir gerçek ancak kafein vücudu terk ettiğinde büyük bir yorgunluk da baş gösterir. Yapılan bir araştırmaya göre, kafein kullanan kişilerin uykuları açıldı ve birkaç saatliğine ruh halleri iyileşti. Ancak bu kişilerin ertesi sabah normalde olduğundan daha yorgun bir şekilde uyandıkları tespit edildi. Kafein sonrası gelen yorgunluk etkisinden uzaklaşmak için kafeini yüksek düzeyde değil, orta düzeyde kullanabilirsiniz.

Sık sık idrarın gelmesi

Sık sık idrarın gelmesi

Kafein mesane üzerinde uyarıcı etkilere sahip olduğundan, kafein tüketimi sıkça tuvaletinizin gelmesine neden olur. Yapılan bir deneyde, aktif mesane şikayeti olan gençlere ve orta yaşlı insanlara günde yaklaşık olarak 300 mg kafein verildi. Bu deney sonucunda ise bu kişilerin tuvalete çıkma sayılarında büyük bir artış görüldü. Ek olarak, yüksek derecede kafein tüketimi, sağlıklı mesaneye sahip kişilerde de tuvalet ihtiyacını arttırabiliyor. Olması gerekenden fazla tuvalet ihtiyacı hissediyorsanız, kafein kullanımınızı gözden geçirmelisiniz.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
3
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın