Kadınlar Dikkat! Hormonal Dengesizliğe Sahip Olabileceğinizi Gösteren 19 Belirti
İnsan vücudu östrojen, testosteron ve progesteron hormonu gibi çeşitli hormanlar salgılamaktadır. Her bir hormon, vücutlarda farklı oranlarda ve seviyelerde olmakla birlikte psikolojik ve fiziksel açıdan sağlıklı olmak için dengede olmaları gerekmektedir. Farklı çevresel etkilerle bu hormonların dengesi bozulabilir ve bu da sağlığınız için problem yaratabilir. İşte hormonal dengesizlik yaşadığınızı gösteren 19 belirti...
1. Düzensiz regl döngüsü
2. Kronik yorgunluk/halsizlik
Uzun bir gün sonunda yorgun hissetmek çok normal ama güzel bir uykudan sonra bile sürekli olarak böyle hissediyorsanız, bu hormonal dengesizliğe işaret ediyor olabilir!
3. Fazla kilolar
İnatçı kilolarınız mı var? Diyet ya da egzersizler kilo vermenize yardımcı olmuyor mu? Hormonlarınızı düzene sokmanın vakti gelmiş olabilir.
4. Sivilceler
Östrojen fazlalığı, sivilce probleminizin nedeni olabilir. Düzgün bir diyet, egzersizler ve hormon tedavisiyle sivilce probleminizi çözebilirsiniz.
5. Vücutta tüylenme
Çenenizin altında, yüzünüzde, vücudunuzda tüylerin arttığını mı hissediyorsunuz? Muhtemelen vücudunuz hormonal dengesizlikle mücadele ediyor...
6. Meme ağrısı
Regl öncesi ve sırasında meme ağrısı çekmeniz çok normal. Ama meme ağrınız, bu listedeki diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, hormon dengenizle ilgili bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.
7. Polikistik over sendromu
Polikistik over sendromu kadınlarda hormonal dengesizlikten kaynaklanan kompleks bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda bu durum; adet düzensizliği, fazla kilolar ve tüylenme gibi problemlerle kendini gösterir. Polikistik over sendromu ciddi bir rahatsızlık olabilir bu nedenle doktora başvurmanız gerekir.
8. Kısırlık
Kısırlık, testosteron hormonunun düşüklüğünden kaynaklanıyor ve en klasik hormonal dengesizlik belirtilerinden biri. Eğer yüzyıllardır korunmadan sevişiyorsanız ve hala bebeğe dair bir işaret yoksa, muhtemelen doktora gitmeniz gerekecek.
9. Düşük libido
Östrojen seviyesinin yüksek ya da testosteron seviyesinin düşük olması durumunda seks hayatınıza durgunluk gelebilir. Ama korkmayın! Hormon tedavisiyle düzelebilecek bir durum.
10. Baş ağrısı/migren
Düzensiz hormonlar bazen migreni tetikleyebiliyor.
11. Duygu değişimleri
Bu duygu değişimleri, regl öncesi ve sonrasında yaşanılan ruh hali değişikliklerinden daha acımasızdır. Eğer duygularınız hiçbir sebep olmadığı halde çok hızlı bir şekilde değişiyorsa, doktora gitmenizde fayda var!
12. Ani ateş basması ve gece terlemesi
Ani ateş basmaları ve gece terlemeleri, östrojen baskınlığının etkilerindendir. Bu durumlar çok rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir. Ama yine doktor kontrolünde yapılan hormon tedavisinin çözemeyeceği bir durum değildir!
13. Karbonhidrat ve tatlı krizleri
Aniden gelen tatlı ve karbonhidrat krizleriniz varsa hormonlarınızın size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Doktordan randevu almanın tam zamanı!
14. Kabızlık
Sindirim sistemiyle alakalı problemlerin çoğu hormonal dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Kabızlık kadar karın ağrıları da çekilmez olabilir. Küçük bir doktor ziyareti size iyi gelebilir!
15. Artan stres ve anksiyete
16. Unutkanlık
Unutkanlık bir yere kadar tatlı olabilir ama günlük hayatınızı etkileyecek kadar unutkanlık yaşıyorsanız, bu hormonal dengesizliğin işaretidir. Doğru doktora!
17. Uykusuzluk
Uykusuzluğa neden olabilecek unsurlar arasında hormonal dengesizlikte yer almaktadır.
18. Vajinal kuruluk
Vajinal kuruluk, vücuttaki östrojen seviyesiyle doğrudan alakalıdır. Hormonal denge kurulması sorununuzu çözecektir.
19. Konsantrasyon ve odaklanma sorunları
Eğer çoğu zaman dikkatiniz dağılmış hissediyorsanız, çok büyük ihtimalle östrojen hormonu seviyeniz buna sebep oluyordur.
Yorum Yazın