IV. Murad'a İkram Edilmişti! Püryan Olarak da Bilinen Büryan Kebabının Tarihini İrdeliyoruz
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
IV. Murad'a İkram Edilmişti! Püryan Olarak da Bilinen Büryan Kebabının Tarihini İrdeliyoruz
İlk kez Evliya Çelebi'nin kitabında yer alan ve Padişah IV. Murad'a ikram edilen büryan kebabı, ülkemizin yöresel lezzetleri arasında tartışmasız bir lezzete sahip. Peki, büryan kebabının tarihi nerelere kadar dayanıyor?
Bitlis'in vazgeçilmez lezzetlerinden olan büryan kebabı, hiç şüphesiz Anadolu'nun en kendine has yemeklerinden biri.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Büryan, püryan ya da biran olarak da bilinen bu yemek, Türkiye'nin hemen her yerinde benzer şekillerde yapılıp sunulsa da asıl memleketi Siirt ve Bitlis!
Türkçeye Farsça biryani sözcüğünden gelen ve anlamı pişirilmeden önce kızartılmış olan bu isim yemekle gerçekten büyük ölçüde özdeşleşiyor.
Seyahatname isimli eserinde 1647 yılında yaptığı Bitlis gezisinde bu yemekten bahseden Evliya Çelebi, burada kendisine ikram edilen yemeğin büryan kebabı ve zerde büryan pilavı olduğunu yazıyor.
Belgelere göre 1647 yılından beri Bitlis'te aktif olarak yapılan büryan kebabının buraya ait olduğu bu açıdan rahatlıkla söylenebilir.
Yalnızca Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'yle özdeşleşmeyen büryan kebabı, aynı zamanda rivayete göre IV. Murad'ın Revan Seferi sırasında uğradığı Bitlis'te yediği bir yemekti.
IV. Murad' Bitlis halkı tarafından bizzat ikram edilen yüzlerce yıllık büryan kebabının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, sizi şöyle alalım...
Siz yüzlerce yıllık tarihe sahip bu yemeği yediniz mi?
Çocukluğumdan beri televizyonun başından kalkmamak o dönem ebeveynlerim tarafından azar işitmeme neden olsa da mesleğimin ilk adımlarını böyle attım. 2015 yılından beri editörlük yapıyorum. Kariyerimi 2024'ten itibaren Onedio bünyesinde yer alan TV kategorisiyle taçlandırdım. Burada dizilerin ve gündüz kuşağının nabzını tutmaktan ve kendi yorumlarımı okuyucuyla buluşturmaktan çok zevk alıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın