İşsiz Gazeteciler Ülkesi Türkiye
Birleşmiş Milletler, haber alma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunun geniş kesimlerce anlaşılmasını sağlamak amacıyla 1993 yılından bu yana 3 Mayıs’ı 'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' olarak kutluyor. Freedom House tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, basın özgürlüğünde Avrupa'nın en kötü sicile sahip ülkesi. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. İktidara yakın olmayan medyanın kara listede olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne göre 'açlık sınırının altında maaşlarla çalıştırılan gazeteciler, işsizlik korkusuyla habercilik yapıyor.'
Türkiye, son yıllarda basın özgürlüğünün çokça tartışıldığı bir ülke konumunda. Merkezi Washington’da bulunan Freedom House (Özgürlük Evi) daha geçen hafta yayınladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nda Türkiye’yi 199 ülke arasında 156. sırada gösterdi. Rapora göre, Türkiye basın özgürlüğünde Avrupa’nın en kötü sicile sahip ülkesi.
Amerika'nın Sesi'nden Hilmi Hacaloğlu'nun haberine göre Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasında, “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye alındı” denildi.
'Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı'
TGC, iktidarın baskısıyla, kamudan ve özel sektörden reklam almaları engellenen, kayyumlar aracılığıyla zarara uğratılarak iflas ettirilen yayın kuruluşları nedeniyle Türkiye’de yılda ortalama 500-1000 gazetecinin işsiz bırakıldığını belirtti:
'Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. Avrupa’da %25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de %3,5 ile sınırlı kaldı. Türkiye’deki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü sorunu yalnız ulusal basını etkileyen bir sorun olmaktan çıkıp yabancı gazeteciler için de bir sorun haline dönüştü. İktidarın hoşuna gitmeyen haberler yaptıkları için sınır kapılarında bekletilen, gözaltına alınan gazetecilerin sayısı hızla arttı.'
'Gazeteciler terörist ve casus diye nitelenerek TCK ve TMK ile gözaltına alınma ve tutuklanma baskısı altında'
TGC Yönetim Kurulu, son yıllarda gazetecilerin ‘terörist’ ve ‘casus’ diye nitelenerek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile sürekli gözaltına alınma ve tutuklanma baskısı altında tutulduğunu ifade etti.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli’ye göre, gazetecilerin en temel sorunu “gazeteciliği suç haline getirmek isteyen baskıcı otoriter bir rejim.”
Kuleli, “Bugün Türkiye’de haber yazmak, görüntü almak, tweet atmak suç olabiliyor. Çok gürültü koparmayan olağan haberlerle dahi gazeteciler gözaltına alınıyor. Açlık sınırının altında maaşlarla çalıştırılan gazeteciler, işsizlik korkusuyla habercilik yapıyor,” dedi.
Yorum Yazın
Geçenlerde Nusaybin'de polisle çatışmaya giren DİHA muhabiri öldürdü.Yakalanıp hapse atılsa gazeteci olacaktı.
Bence sorunu kabul etme sorunumuz var. 10 yorumdan 9'u boyle.
Sadece gazeteciler mi ? Bütün alanlar da işsizlik çığ gibi büyüyor.