Israrla Her Şeye Söylemeyin! Bebeklerde ve Çocuklarda Sağlıklı "Hayır" Kullanımı Nasıl Olmalı?
Israrla Her Şeye Söylemeyin! Bebeklerde ve Çocuklarda Sağlıklı "Hayır" Kullanımı Nasıl Olmalı?
Günlük hayatımızda en çok kullandığımız kelimelerden biri de 'hayır'dır. Ancak bir bireyin gelişimi sırasında sıklıkla kullandığımız bu kelime ve olumsuz yönergeler, sandığımızdan daha önemli sonuçlar doğurabiliyor. Bir ebeveyn olarak bebeğinizin sağlıklı gelişimi için öncelikli olan sınır koymak değil, güvenli bağlanma ve güvenli ayrılmadır. Peki ama hiç mi hayır demeyeceksiniz? Bebeğinize ya da çocuğunuza nasıl sağlıklı bir şekilde hayır diyebilirsiniz bir bakalım.
Bebeğiniz ya da çocuğunuz için her şeyin en iyisini düşünürken, günlük dilinizde büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birey gelişiminde en önemli konulardan biri, 0-2 yaş dönemine denk gelen güvenli bağlanmadır. Bunun devamında ise, bebeğin bireyselleşmesi ve özgürlüğünü keşfetmesiyle birlikte 2 ile yaklaşık 3 buçuk yaş aralığında güvenli ayrılma süreci tamamlanır.
Bundan önce yaramazlık olarak görülen her şey, aslında bebeğin gelişimi için gerekli olan bir durumdur ve keşfetmesini sağlar.
Peki ama bu nasıl mümkün olacak? Her şeyi bebeğin keşfi için uygun hale getirerek elbette!
Ee, hiç mi hayır demeyeceğiz?
Onun için hayati risk taşıyan elektrikli aletler, kesici aletler, su dolu kaplar gibi konularda net bir şekilde hayır diyebilirsiniz. Ancak 3 buçuk yaşından önce uzun uzun açıklama yapmanız gereksizdir. Bunun yerine kesin ve sert bir ifadeyle "Hayır, yapma!" demelisiniz.
Ancak onun için risk oluşturacak duruma yöneldiğinde söylemeniz gerekiyor. Örneğin, pencereye ya da balkona doğru ilerlemesi onun için bir tehlike oluşturmaz, ancak tırmanma ya da eğilme gibi davranış göstermeye kalktığı an kararlılıkla hayır demeli ve tavrınızı korumalısınız.
Birlikte güzel keşifler dileriz! 😅❤️
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın