IŞİD'e Karşı Yöntem Üzerinde Çalışılacak
Başbakan Davutoğlu, yabancı savaşçı trafiğinin engellenmesini görüşmek üzere Ankara'yı ziyaret eden İngiltere Başbakanı Cameron'la görüştü. Davutoğlu, 'IŞİD üyelerine karşı tespit ve iradelerinin ortak olduğunu; mücadele yöntemi üzerinde ise çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Ankara'yı ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron'un gündeminde IŞİD ile mücadele ve yabancı savaşçıların İngiltere’ye dönüşü vardı.
Başbaşa görüşen ev sahibi Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cameron görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Her iki lidere de hem İngiliz hem de Türk basınından 'yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a geçişinin engellenmesi konusunda iki ülkenin nasıl bir işbirliği yapacağı' soruldu.
Davutoğlu, İngiltere ve Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla mücadele konusunda tespiti ve iradesinin ortak olduğunu söyledi. Davutoğlu, bu mücadelenin üçüncü aşaması olarak ise yöntem üzerinde çalışılacağını dile getirdi.
Davutoğlu İngiltere ile istihbarat paylaşımı konusunda işbirliğinin devam edeceğini belirterek şunları söyledi:
'Yabancı savaşçılar bölge ve komşu ülkeler için tehdittir. Türkiye ne bunların geçişine ne de varlıklarına müsamaha gösterir. Bu savaşçıları Suriye halkının haklı davasına gölge düşürmüştür. Hiçbir ülke Türkiye kadar bu tehdidi yakından hissedemez. Türkiye bu konuda her türlü işbirliğine hazırdır. Sayın Başbakana çok açık söyledim. Kimin elinde ne belge varsa bunu değerlendirmeye hazırız. Türkiye’ye girenler konusunda da, Türkiye’den çıkanlar konusunda her türlü işbirliğine hazırız. Ankara’dan bu konuda bütün dünyaya sesleniyorum.'
IŞİD’e katılanların dönüşünü engellemek için işbirliği arayışı
İngiltere, 500’den fazla vatandaşının Suriye ve Irak’ta IŞİD’e katıldığını, bir kısmının geri döndüğünü tahmin ediyor. Asıl korkusu da, geri dönenler. Cameron daha önce ‘IŞİD savaşçıları, İngiltere tarihinin karşılaştığı en büyük ulusal güvenlik tehdidi’ demişti. Ardından IŞİD savaşçılarının geri dönüşünü engellemek için bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıya göre, IŞİD saflarında savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el konulacak. Tasarı, pasaportlarının iptali, gümrük polisine yeni yetkiler verilmesi ve havayollarının yolcu listelerini paylaşması gibi önlemleri içeriyor.
İngiltere Başbakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Cameron Ankara’da, özellikle İngiltere'ye uçan yolcu listelerinin tamamının paylaşımı için işbirliği arayacak. Çoğu Türkiye üzerinden IŞİD’e katılan ve geri dönen savaşçıların önüne geçmek için ‘sınırdaki kontrollerin ve geçişlerin sıklaştırılması’ gibi çözüm önerilerini görüşecek.
Daha önce Suriye'de başı kesilerek öldürülen ABD ve İngiliz vatandaşlarının IŞİD üyesi olan katilinin İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıkmıştı.
‘Türkiye daha etkili bir uyarı sistemi geliştirmeli’
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cameron Erdoğan ve Davutoğlu’na, Türkiye ile Birleşik Krallık’ın aynı tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, Türkiye’den İngiltere’ye uçan her havayolu şirketinin eksiksiz yolcu listesini paylaşması için talepte bulunacak:
“Ülkemizde vatandaşlarımızı korumak için yaptığımız yatırımların devamı olarak, ortaklık ruhuyla Türkiye’ye gidiyoruz. IŞİD ile mücadelede Türkiye kilit rolde bir müttefik. Türkiye, Suriye’deki krizin esas yükünü çekiyor. Bu bir ‘halkımızı korumak için nasıl birlikte çalışabiliriz’ ziyareti.”
Aynı kaynaklar, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile uçuş manifestolarını paylaştığını, ancak yolcularla ilgili daha kaliteli ve detaylı bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tüm havayollarından tüm isimlerin eksiksiz olarak verilmemesi sebebiyle, güvenliği sağlamak için ihtiyacının yeterince karşılanmadığını belirtti.
NATO ve AB’de destek için işbirliği şartı
Ziyaret, İngiliz parlamentosundaki ‘Türkiye IŞİD savaşçılarını durdurmak için daha fazlasını yapmadıkça, NATO ülkeleri Türkiye’yi korumak için bu kadar çaba harcamamalı’ sözlerinin üzerine gerçekleşiyor.
İstihbarat ve güvenlik Komitesi üyesi milletvekili Menzies Campbell, “Cameron Erdoğan’a, eğer hâlâ AB’ye girme istekleri varsa, daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söylemeli” diye konuştu.
NATO zirvesinde de yabancı savaşçılar görüşüldü
Birleşik Krallık’ın Galler bölgesinde 4-5 Eylül’de düzenlenen NATO zirvesinde de bir araya gelen Erdoğan ve Cameron, 'Türkiye sınırı konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Türkiye, sınırındaki güvenliği daha da artırmak için halihazırda birçok adım attı ve yardım etmemiz için bizimle askeri, istihbarat ve güvenlik konularında işbirliği yapmak istiyor' demişti.
IŞİD ile mücadelede farklı politika
İngiltere IŞİD ile mücadele için ABD’nin öncülüğünde oluşturulan koalisyon ülkeleriyle birlikte, Irak’taki IŞİD mevzilerine havadan operasyon düzenliyor. Aynı zamanda peşmerge birliklerine de silah yardımı yapıyor. Irak askerlerinin ve peşmergenin eğitimini destekliyor.
Türkiye ise, hava operasyonlarının yeterli olmayacağını söylüyor. Aynı zamanda uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge olmadan, Esed rejimi gitmeden, yani kapsamlı bir mücadele planı olmadan eğit-donat projesinin de yetersiz kalacağı görüşünde. Cameron’un ziyaretinde Davutoğlu ve Erdoğan’ın bu konuları da gündeme getirmesi bekleniyor.
Cameron 28 Eylül'de 'IŞİD'i sadece havadan yenilgiye uğratmaya çalışmıyoruz. Irak'ta askerlerin bulunması gerektiğini ancak bunların Irak askerleri, Kürt askerleri olması gerektiğine inanıyoruz' diyerek yabancı ülkelerin kara operasyonuna katılmasını arzu etmediklerini belirtmişti.
İngiliz basınında ise, Cameron’un Erdoğan’a IŞİD’le mücadelede önceliğin Esed’in gidişi olmadığını söyleyeceği haberleri de yer alıyor.
- Kaynak: Al Jazeera, Reuters
İngiltere Başbakanı David Cameron 9- 10 Aralık tarihlerinde Türkiye'de gerçekleştireceği çalışma ziyaretleri kapsamında Ankara'ya geldi. Cameron'ı, Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlık konutu önünde karşıladı.
Başbakanlık basın merkezi tarafından Cameron'ın ziyaretine ilişkin, 'Türkiye'ye ziyaretinin gündeminde IŞİD'le mücadele ve Suriye krizi ilk maddeler arasında. Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve AB'ye katılım müzakerelerine ilişkin hususların yanı sıra, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülmektedir' denildi.
DHA