İkinci İntifada'nın 15. Yıldönümü | 26 Adım ile Filistin Direnişi: İntifada
İkinci İntifada'nın 15. Yıldönümü | 26 Adım ile Filistin Direnişi: İntifada
Geçtiğimiz günlerde İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa içine girmesi sonrasında yaşanan gerilim, uluslararası camiada 3. intifadanın ayak sesleri diye yorumlandı. Fransa ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, 'Yaşanan hadiseler çok tehlikeli, üçüncü bir intifada başlayabilir.' diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Birçok insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Birinci ve İkinci İntifada, bir türlü çözüme kavuşmayan ve kavuşacak gibi de durmayan Filistin sorununda önemli bir yere sahip.
İşte 3. İntifada beklentileri altında, intifada...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Arapça kelime anlamı 'ayaklanma' olan intifada, ufak çaplı ayaklanmalardan ziyade büyük çaplı ayaklanmalar için kullanılmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Kademeli bir şekilde Filistin topraklarındaki yerleşim yerlerini arttıran İsrail, Filistin halkı üzerindeki baskısını arttırmak suretiyle kontrolünü kaybetmemek istiyordu.
3. 4 Aralık 1986, Birzeit Üniversitesi'nin kampüsünde iki Filistinli genç İsrail askerleri tarafından vuruldu.
4. Gösteriler artarken, Han Yunus şehrinde yaşayan Filistinli küçük bir çocuk İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.
5. Birinci İntifada'nın ayak sesleri Ortadoğu'da duyulmaya başlamışken, Arap Zirvesi Filistin meselesini tam anlamıyla geri plana atmış ve İran-Irak savaşı gündemiyle toplanmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Tarihler 8 Aralık 1987'yi gösterdiğinde ise Cebaliye Mülteci Kampı'nda başlayan gerginlik, İsrail Ordusu'na ait aracın Filistinlileri taşıyan araca çarpmasıyla tırmandı. Ve Birinci İntifada'nın başlangıç tarihi belli oldu.
7. İşten çıkıp evlerine dönen Filistinlilerin şahit olduğu olay, bir anda kitlesel gösterilere dönüşmüştü. Hayatlarını kaybeden Filistinlilerin cenazeleri 10.000'i aşkın Filistinli tarafından sloganlar eşliğinde taşındı.
8. Genel grev, İsrail kurumlarına taş ve molotof kokteylleriyle saldırı, İsrail mallarının boykotu ve mahallelere barikatlar kurmak gibi eylemler yapıldı.
9. İsrail, isyanı bastırmak için 80.000 askerini isyan bölgelerine kaydırdı.
10. İsrail askerlerinin isyan bölgelerine kaydırılması Filistin halkının daha çok öfkelenmesi demekti. Hemen hemen her sokakta İsrail askerleri ile Filistin halkı arasında çatışmalar yaşanıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Bu çatışmalar sırasında İsrail tanklarına taş atan çocukların fotoğrafları ise uluslararası kamuoyunun hafızalarına kazındı.
12. Aralık 87'de başlayan Birinci İntifada, Eylül 93'te FKÖ lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı İzak Rabin'in Oslo Anlaşması'nı imzalamasıyla sona erdi.
13. 6 yıl süren Birinci İntifada'da İsrail askerleri 1087 Filistinliyi öldürdü. 120.000'den fazla Filistinli de tutuklandı.
14. İsrail askerlerinin yanı sıra ayaklanmaya katılan bazı Filistinliler, İsrail ile işbirliği yaptığını iddia ettikleri 1000 Filistinliyi öldürmüştü.
15. İsrail tarafında ise 60 İsrail askerinin yanı sıra, 100 İsrailli sivil hayatını kaybetti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. 6 yıllık kanlı dönem Oslo Anlaşması'nın imzalanmasını hızlandırdı ve uluslararası kamuoyunun Filistin sorununun farkına varmasını sağladı.
17. Teorik olarak iyi bir anlaşma gibi görünse de, pratikte anlaşmayı takip eden 5 yılda 405 Filistinli ve 256 İsrailli çatışmalarda hayatlarını kaybetti.
18. 2000 yılına girildiğinde Likud Partisi lideri ve Başbakan adayı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa ziyareti tansiyonu yeniden yükseltti. 1000 korumayla Mescid-i Aksa ziyaretini gerçekleştiren Şaron, İkinci İntifada'nın başlamasına sebebiyet verdi.
19. Ziyaretin ertesi günü, Cuma namazı çıkışında Tapınak Dağı'nda Yahudilere taş atan Filistinlilere İsrail polisi kauçukla kaplanmış çelik mermilerle karşılık verdi.
20. Çatışmaların ikinci gününde yaşanan ve 12 yaşındaki masum çocuk Muhammed el Durra'nın ölümüyle sonuçlanan acı olay ise isyanın simgesi olmuştu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21. Çatışmaların devam ettiği ilk 5 günde 47 Filistinli hayatını kaybederken, 2000'e yakın Filistinli ise yaralanmıştı.
22. Uluslararası Af Örgütü'ne göre ayaklanmanın ilk günlerinde İsrail polisi ve ordusunun kullandığı mermi sayısı 1.3 milyondu.
23. 28 Eylül 2000, Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa ziyareti sonrasında başlayan İkinci İntifada, 11 Kasım 2004 tarihinde FKÖ lideri Yaser Arafat'ın hayatını kaybetmesiyle gerileme dönemine girdi.
24. Birinci İntifada'dan farksız, hatta daha şiddetli yaşanan İkinci İntifada'da da 5103 Filistinli ve 1031 İsrailli hayatını kaybetti.
25. 8 Temmuz 2014 tarihinde ise İsrail'in Gazze'ye yönelik 'Koruyucu Hat Operasyonu' adını verdiği saldırıları nedeniyle Hamas tarafından Üçüncü İntifada çağrıları yapıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
26. Yaşanan tüm bu acıların ardından geçtiğimiz günlerde 'Roş Aşana' tatili nedeniyle yaşanan gerilim, Üçüncü İntifada'nın ayak sesleri diye yorumlandı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!