Herkesin Düşüncesi Farklı Düşünüyor! En Mutlu Olduğunuz Yaş Hangisi?
Herkesin Düşüncesi Farklı Düşünüyor! En Mutlu Olduğunuz Yaş Hangisi?
Gençler yaşadığı baskıdan şikayet ederken yaşlılar da yaşlanmış olmaktan şikayet ediyor. Peki bilim hayatın en mutlu zamanlarını bize söyleyebilir mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
En mutlu yaşımızı belirlemek isteyen bilim insanları 460.000 katılımcı ile araştırma yaparak, mutluluğun hayat seyri boyunca nasıl değiştiğine baktılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Susanne Bücker yaptığı açıklamada, "Öznel mutluluğun üç temel bileşenindeki değişikliklere odaklandık" dedi.
Bücker, bu çalışma için ekibin "yaşam memnuniyeti, olumlu duygusal durumlar ve olumsuz duygusal durumlar" üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
Bu soruya ilişkin önceki araştırmalar pek çok tartışmaya yol açmıştır. Pek çok kişinin dikkatini çeken teorilerden biri, mutluluğun U şeklini aldığı,
20'li yaşlarda ve yaşlılıkta refahın zirve yaptığı, orta yaşlarda ise önemli bir düşüş yaşandığı teorisidir. Bazıları bunu orta yaş krizleri için bir kanıt olarak kullanırken, diğerleri o kadar emin değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yeni çalışmanın yazarları, öznel refahın birçok yönüne odaklanarak ve farklı ülke ve kültürlerden gelen verileri dahil ederek daha kapsamlı bir genel bakış elde etmeyi umdular.
Verilere göre, yaşam memnuniyeti 9-16 yaşları arasında azalmış, daha sonra 70 yaşına kadar hafifçe artmış ve 96 yaşına kadar tekrar düşmüştür.
İkinci faktör olan olumlu duygusal durumlar için yazarlar, 9 yaşından 94 yaşına kadar tüm yaşam seyri boyunca genel bir düşüş gözlemlemişlerdir.
Son faktör olan olumsuz duygusal durumların ise 9 yaşından 22 yaşına kadar dalgalandığı, yetişkinlik dönemi boyunca düşüş gösterdikten sonra tekrar artmaya başladığı 60 yaşına kadar azaldığı görülmüştür.
Genel olarak, hem olumlu hem de olumsuz duygusal durumlar insan yaşamı boyunca yaşam memnuniyetinden daha fazla değişmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bücker özetle şunları söyledi: "Genel olarak çalışma, yaşam memnuniyeti ve olumsuz duygusal durumlara baktığımızda, geniş bir yaşam dönemi boyunca olumlu bir eğilime işaret ediyor."
Sonuçlar, ortalama bir insan hayatının gidişatı hakkındaki düşüncelerine büyük ölçüde uymaktadır. Ergenlik ve gençlik, değişim ve sosyal baskılarla dolu stresli bir dönemdir,
Dolayısıyla bu dönemde yaşam memnuniyetinin düşmesi mantıklıdır. Aynı şekilde, çok daha yaşlı insanlarda, azalan sağlık ve arkadaşların ve sevilen kişilerin kaybı refahın azalmasına katkıda bulunabilir.
Kısacası, bu makalenin başında sorulan sorunun kolay bir cevabı yok. Bu çalışmanın sonuçları, öznel esenliğe katkıda bulunan farklı etkenlerin yaşam boyu farklı örüntülere sahip olduğunu göstermektedir;
Bu nedenle yazarlar, bunun farklı yaş gruplarında, özellikle de genel eğilimin esenliğin azalması yönünde olduğu 70 yaş üstü grupta, mutluluğu teşvik etme çabalarını daha iyi uyarlamak için kullanılabileceğini ummaktadır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yaşım 34 mutlu bir yaşta değilim, benim mutlu yaşım 7'den 18 yaşına kadar öğrencilik yıllarıydı, ozamanlar umut ve sevinç vardı ama büyüdükçe Takıntılar artt... Devamını Gör
en mutlu olduğumuz yaşlar>Türkiye'de isen hiçbiri son 22 yıl çöp .
2005ten sonrası çöp