onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Herkes Z Kuşağını Konuşurken Unutulan, Dünyanın Geleceğini Belirleyecek Olan Kuşak: Y Kuşağı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Herkes Z Kuşağını Konuşurken Unutulan, Dünyanın Geleceğini Belirleyecek Olan Kuşak: Y Kuşağı

28.11.2021 - 07:00

Son yıllarda oldukça popüler olan, özellikle siyasilerin dilinden düşmeyen bir kavram var: Z kuşağı. 1997-2012 arası doğan Z kuşağını anlamak; dünyanın geleceğini, siyasi seçimleri ve daha birçok şeyi anlamak gibi lanse ediliyor. Ancak dünya üzerinde nüfusu en kalabalık olan ve hala genç sayılabilecek bir kuşak var: Y kuşağı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Y kuşağının oldukça şanssız bir nesil olduğunu söyleyebiliriz.

Y kuşağının oldukça şanssız bir nesil olduğunu söyleyebiliriz.

1980 - 1995 arasında dünyaya gelen güzel insanlardan oluşan Y kuşağı genç olduğunda pek kimse 'Y kuşağını anlamak', 'Y kuşağının ihtiyaçları' gibi konularla ilgilenmedi. Belki sosyal medya bu denli yaygın olmadığı için Z kuşağı kadar popüler olamadılar. Tamamen bir önceki nesillerin şekillendirdiği dünyada yaşamak zorunda kaldılar. 'Anlaşılamamak' Y kuşağına ait insanların her zaman en büyük sorunu oldu.

Bir önceki kuşakların öğretilerini tamamen reddeden ilk kuşaktır.

Bir önceki kuşakların öğretilerini tamamen reddeden ilk kuşaktır.

Y kuşağından önceki kuşaklar birbirlerinden ufak tefek farklarla ayrılırken, Y kuşağı önceki nesillerin öğretilerini tamamen reddetti. Bu anlamda diğer kuşaklardan keskin bir çizgiyle ayrılıyorlar. Z kuşağı ise özünde Y kuşağıyla oldukça benzerlik gösteriyor. Bu anlamda Z kuşağını anlamak isteyenlerin de ilk önce anlaması gereken kuşak Y kuşağıdır diyebiliriz.

Nedir ki farkı Y kuşağının?

Nedir ki farkı Y kuşağının?

Sosyal bilimcilere göre Y kuşağının en büyük farkı 'otoriteye karşı en saldırgan olan kuşak' olması. İş hayatı ve sosyal hayattaki gelenekselliğe karşılar. Z kuşağının da bu konuda onları takip ettiklerini söyleyebiliriz.

Çalışmak için yaşamıyorlar. İş, onlar için sadece maddi kaynak. Haliyle 'ben senin yaşındayken x saat çalışıyordum' lafları bir Y kuşağını motive etmez.

Ayrıca yetişkinlik dönemleri rekabetin oldukça yüksek olduğu bir döneme denk geldi. Bu yüzden ruhları daha özgür olmasına rağmen iyi bir kariyer ve maddi kazanımlar için önceki nesillere nazaran daha çok çalışmak zorunda kaldılar. Belki de isyankar yapıları bu yüzdendir kim bilir?

"Baby Boomers" tarafından şekillenen bir dünyada yaşamaktan memnun değiller.

"Baby Boomers" tarafından şekillenen bir dünyada yaşamaktan memnun değiller.

1946-1964 arası doğan, II. Dünya Savaşı sonrası dünyanın nispeten daha huzurlu olduğu, bolluğun artmaya başladığı dönemde gençliğini yaşayan Baby Boomers 5 sene öncesine kadar dünyadaki en kalabalık nesildi. Yıllarca bu denli 'baskın' olan bu neslin modern dünyayı şekillendirdiğini söylemek yanlış olmaz.

Baby Boomers'tan sonra gelen X kuşağı, onların şekillendirdiği dünyada yaşamaktan çok fazla şikayet etmedi. Ancak nüfusu Baby Boomers'a yakın olan Y kuşağı, Boomers ile sürekli çatıştı. Şımarıklıkla, kendini beğenmişlikle suçlandılar. 'Kuşak çatışması'ndan dolayı psikolojik olarak oldukça hırpalandılar.

Baby Boomers yavaş yavaş vefat etmeye, yaşlanıp önemli alanlardan çekilmeye başlayınca çoğunluk oldular. En genci 25, en yaşlısı 41 yaşında. Gayet genç bir çoğunluklar aslında.

Türkiye'de durum nedir?

Türkiye'de durum nedir?

Türkiye'de de durum dünya genelinden pek farklı değil. Baby Boomers, uzunca bir süredir Türkiye'deki en kalabalık kuşaktı ama artık Y kuşağı daha kalabalık. Bu iki kuşak sürekli birbiriyle çatışıyor. Y kuşağı ekonomik sıkıntılar içinde hayat kurmaya çalışırken Baby Boomers'ın çoğunun 'telefonunu çıkar' seviyesinde olduğunu biliyoruz.

Y kuşağı yaşı itibariyle 'Eski Türkiye'yi de çok iyi biliyor. Büyüdükleri evlerde genellikle babalarının tek maaşıyla geçindiler, üstelik muhtemelen 1 veya 2 kardeşleri de vardı. Şu an bir ailenin tek bir maaşla geçinemeyeceğini bildikleri için hayal kırıklığı içindeler.

Çocukluklarından bu yana, sıkıca çalışıp iyi okullar okudukları takdirde iyi meslekler elde ediceklerini düşündüler. Ancak büyüyünce durumun böyle olmadığını fark ettiklerinden beri kızgınlıkları had safhada!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Neden Z kuşağını değil de Y kuşağını konuşuyoruz?

Neden Z kuşağını değil de Y kuşağını konuşuyoruz?

Elbette Z kuşağını bir kenara bırakamayız. Ancak nüfusları itibariyle hem dünyada hem Türkiye'de Y kuşağı esas belirleyici kuşak olacak. Sonraki nesillerin de nüfus olarak onları geçme ihtimali çok yok. Çünkü Y kuşağının ebeveynleri ortalama 2-3 çocuk yaparken yeni nesil ebeveynler tek çocuk sahibi olmayı tercih ediyor.

Zamanında Baby Boomers'ın yaptığı gibi birkaç yıl sonrasını Y kuşağı şekillendirecek ve onlardan sonra gelen 1-2 kuşak da onların şekillendirdiği bir dünyada yaşayacaklar.

Peki Y kuşağı ne istiyor?

Peki Y kuşağı ne istiyor?

2025 yılında Türkiye'de iş hayatının neredeyse %70'ini Y kuşağı oluşturacak. Ekonomiyi onlar sırtlayacak diyebiliriz. Haliyle siyasilerin de bu kuşağın ne istediğini bilmesi gerekiyor. 

Y kuşağının ne istediğini de kısaca açıklayalım:

  • Fikirlerini özgürce dile getirebilmek

  • Yurt dışındaki yaşıtlarıyla aynı standartlarda yaşamak

  • İş ve sosyal hayat dengesini koruyabilmek

  • Gelecek kaygısı olmadan yaşamak

  • Şükretmek değil üretmek

  • Dünyayı keşfetmek, yeni tecrübeler edinmek

  • Hesap veren bir yönetim anlayışı

Siz ne düşünüyorsunuz, Y kuşağı Türkiye'nin geleceğini belirlemede etkili olacak mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
147
37
10
4
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayşe Fatiha

Ne demek y kuşağı genç olduğunda ? Yaşlı mıyım ben dingil.

feyk

dunyayii yoneten hierarsinin en tepesindeki yas grubu 40-60 yas arasi. nadiren cok basarili yada sansli bireyler 30lu yaslarda en tepeye ulasirlar, bunun dis... Devamını Gör

Fatih Kütük

Y kuşağının kalbi 1990dan yazıyorum. Şu an içimde biryerde saklı ama ortaya çıkması gereken bir yazı okudum. Aynı düşünen ben değilmişim hissini bir çok Y hi... Devamını Gör