Her Gün Konuşuyoruz, Ne Biliyoruz? Feminizm Hakkında Ufkumuzu Genişletecek 20 İlginç Bilgi
Feminizm hakkında her gün birileri bir şeyler söylüyor. Bu insanlardan çok azı gerçekten feminizmin ne olduğunu biliyor. Bu her gün konuşulup, bir sürü soru işareti uyandıran konu ile ilgili bilmeniz gereken şeylerden bazılarını sizler için Fact Retriever'dan derledik.
1. "Feminizm" kelimesi İngilizce'de 1890'lı yıllarda yer almaya başlasa da, kadınların ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe karşı bilinçli mücadelesi çok daha eskiye dayanıyor.
2. Dünya üzerindeki bütün kadınların üçte biri dövülüyor veya tecavüze uğruyor.
3. Kadın cinayetlerinin yaklaşık olarak %38'i, en yakınlarındaki erkekler tarafından işleniyor.
4. Yapılan son bir araştırmaya göre, Amerikalıların yalnızca %20'si kendisini feminist olarak görüyor.
Yaklaşık olarak %8'i feminizm karşıtı, %63'ü de tarafsız kalıyor bu durumda. Katılımcıların %82'si kadınların ve erkeklerin eşit olması gerektiğini savunuyorken, %9'u eşit olmamaları gerektiğini dile getirdi.
5. Nobel Barış Ödülü'nü alan ilk kadın olan Jane Addams (1860-1935), aynı zamanda Amerika'da sosyal hizmet mesleğinin de kurucusu olarak görülür.
6. Birleşmiş Milletler'e göre Mısır'daki kadınların ve küçük kızların %99.3'ü cinsel istismara uğruyor.
7. 10 ülkede kadınlar eşlerine yasal olarak boyun eğmek zorundalar. Yalnızca 76 ülke aile içi şiddete yönelik yasal yaptırıma sahip. Bunların arasından yine yalnızca 57 tanesi cinsel istismara yönelik düzenlemeyi de içeriyor.
8. Dünya üzerindeki kadınların sadece %24'ü üst düzey yönetimde görev alıyor.
9. Şimdiye kadar dünya üzerindeki kaydedilmiş en yüksek ilk iki IQ puanı kadınlara ait.
10. Dünya üzerindeki isimlendirilmiş alanların yalnızca %1'inin sahibi kadınlar.
11. Yaklaşık olarak 1.2 milyon çocuk, insan kaçakçılığının kurbanı oluyor. Bunlardan %80'i ise kız çocuğu.
12. İlk roman "The Tale of the Genji", 11. yüzyılın başlarında Murasaki Shiikibu adlı bir kadın tarafından yayımlandı.
13. Lise diplomasına sahip olan kadın sayısı, erkeklere oranla daha fazla.
14. Yeni Zelanda, 1893 yılında kadınlara oy kullanma hakkı vererek bir ilke imza atmıştır.
15. 2014 yılında dünya çapında yaklaşık olarak 14 milyon kız çocuğu evlendirildi. Bunların arasında 8 yaşında olan bile var.
16. Vatikan'da kadınların oy kullanma hakkı yok.
17. 19. yüzyılın başlarında Avrupa'da ve Amerika'da evli kadınların eşlerinden ayrı yasal bir kimlikleri yoktu.
Bu durumda, kadınlar eşlerinden ayrı herhangi bir davada görev alamazlar, jüride oturamazlar, eğer dul iseler herhangi bir mülk sahibi olamazlar veya vasiyet yazamazlardı. Velayet ise genellikle çocuğun babasına verilirdi.
18. Hindistan'ın bazı kısımların yol güvenliği kanunları kadınları kapsamıyor. Dolayısıyla her yıl binlerce kadın yaralanıyor veya ölüyor.
19. Yemen'de kadınlar yalnızca 'yarı görgü tanığı' olarak kabul ediliyor.
Bu da, eğer bir erkeğin desteği yoksa kadınların ifadesinin ciddiye alınmadığını gösteriyor. Buna ek olarak kadınlar zina, iftira, hırsızlık ve cinsel ilişki konularında ifade veremiyorlar.
20. 1965 yılında piyasaya çıkan doğum kontrol hapları, kadınların kariyer ve annelik arasında seçim yapmalarına olanak tanıdı.
Veya ikisini birden yapmalarına.
Yorum Yazın
Ben feminist bir kadınım bunu özgürce gocunmadan söyleyebiliyorum erkek düşmanı falan değilim erkek arkadaşım var uzun vadede çok iyi anlaşıyoruz evlilik düş... Devamını Gör
Maalesef çoğu insan feminizmi erkek düşmanlığı olarak görüyor. Dünya çapında bu böyle. Ancak erkek düşmanlarına misandrist deniyor. Feminizm ise iki cinsiyet... Devamını Gör
Mustafa Kemal Atatürk'e minnettarım. Kadınlara değer verdiği ve en medeni görünen milletlerde dahi o günlerde olmayan hakları bize tanıdığı için. Hatırlamak ... Devamını Gör
feminizmi hala erkek düşmanlığı olarak gören varsa zeka geliştirme oyunları falan alsın belki feminizm tanımını okuyunca ne anlama geldiğini daha kolay anlar