onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her Bir Şehri Ayrı Güzel Cennet Vatanımızda Bulunan Millî Parklar ve Özellikleri

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Her Bir Şehri Ayrı Güzel Cennet Vatanımızda Bulunan Millî Parklar ve Özellikleri

Yeter Şirin
09.09.2023 - 11:16

Ülkemizin bazen nadir bulunan türlere ev sahipliği yaptığı bazen den Kurtuluş Savaşının izlerini taşıyan ya da tarihi önemiyle yıllardır ayakta duran değerlerimizin bulunduğu millî parkları inceliyoruz sevgili okur. Gelin birlikte Türkiye’de kaç tane milli park var, özellikleri nelermiş birlikte inceleyelim. 🇹🇷

İç Anadolu Bölgesi Millî Parkları

1. Soğuksu Millî Parkı

1. Soğuksu Millî Parkı

Ankara Kızılcahamam’da bulunan Soğuksu Milli Parkı 1959 yılında millî park statüsünü kazanmıştır. Park sınırları içerisinde Avrupa’nın en büyük yırtıcılarından olan Kara Akbaba yaşamakta. Milli Parkın Kuzcapınar ve Uzunkavaklı bölgesi arasında kalan bölümde 15 milyon yıl önceye ait ağaçların fosilleri yer alır ve taşlaşmış ağaç orman (petrifıed forest) bulunmaktadır.

2. Sakarya Meydan Muharebesi Milî Parkı

2. Sakarya Meydan Muharebesi Milî Parkı

Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırlarında bulunan millî park 2015 yılında bu statüyü kazanmıştır. Milli park 14 bölümden oluşmakta ve 100 km’lik cepheyi kapsar. Kurtuluş Savaşının dönüm noktalarıdan olan Sakarya meydan Muharebesinden izleri, mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binaları kapsamaktadır.

3. Yozgat Çamlığı Millî Parkı

3. Yozgat Çamlığı Millî Parkı

1958 yılında ilk millî park statüsünü kazanan  Yozgat Çamlığı Milli Parkı karaçam türüne ait Kafkas Çamı türüne ev sahipliği yapan Türkiye’nin tek millî parkıdır. 30’a yakın endemik tür ve toplamda 212 bitki türü bulunmakta. Bir söylentiye göre bu çamlığa ilk fidanı Aslı’yı bulmak için diyar diyar gezen Kerem dikmiştir.

4. Aladağlar Millî Parkı

4. Aladağlar Millî Parkı

Niğde, Kayseri ve Adana sınırlarında bulunan Aladağlar Millî Parkı içinde bulunan Aladağ kalkeri tabanı ve üstünde radiolarit serisi bulunur. Vejitasyon bakımından da zengin olan millî park diğer milli parklarımız gibi birçok bitki ve haycan türüne ev sahipliği yapmakta. Zamantı Irmağında rafting, beyaz kayalıklarında da tırmanış yapılabilmektedir.

5. Beyşehir Gölü Millî Parkı

5. Beyşehir Gölü Millî Parkı

193 yılında millî park statüsü kazanan beyşehir Gölü Türkiyenin en büyük tatlı su kaynağıdır.  Selçuklu döneminden kalma tarihi zenginlikler parkın değerini biraz daha arttırmakta. Beyşehir ve Kızıldağ olarak iki bölümden oluşan millî park göçmen kuşlar, spora elverişli alanları ve kamp, çadır gibi aktivitelerle oldukça popüler.

6. Derebucak - Çamlık Mağaraları Millî Parkı

6. Derebucak - Çamlık Mağaraları Millî Parkı

Konya Derebucak ilçesinden bulunan millî park Türkiye’nin en uzun mağarası olan Balatini Mağarası olmak üzere birçok mağara ve doğal güzelliğe, yabani hayvanların yaşamına da elverişli olan millî park ayrıca yaban keçisi ve Yünlü Kaya Uyuruna ev sahipliği yapmakta.

7. İstiklal Yolu Millî Parkı

7. İstiklal Yolu Millî Parkı

İnebolu sahilinden Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara'ya kadar uzanan ve deniz yoluyla gelen cephanelerin kağnılarla diğer cephelere gönderildiği yol olan İstiklal yolu Millî Parkı 2018 yılında milli park ilan edilmiştir. Kastamonu tarafında bulunan 95 kmlik bölgede her sene 'İstiklâl Yolu ve Atatürk Yürüyüşü' düzenlenmektedir.

8. Sarıçalı Dağı Millî Parkı

8. Sarıçalı Dağı Millî Parkı

Uyuzsuyu Şelalesinini de kapsayan Sarçalı Millî Parkı daha çok yürüyüş ve fotoğraf severlerin uğrak mekanı. Yabani hayvanlar için doğal bir yaşam olanı olan millî park Ankara’ya 185, Nallıhan’a 25 km uzaklıktadır. Rakım olarak 1740 yüksekliktedir.

9. Sultan Sazlığı

9. Sultan Sazlığı

Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı’nın etrafı dağlarla çevrili olup, yer yer bataklık ve birçok tatlı ve tuzlu su kaynakları ile tam bir doğal yaşam alanı. Tunç Çağından kalma buluntuların tespit edildiği Sultan Sazlığı Hitit ve roma döneminden kalma eserlerle de tarihi bakımından bitki ve yabani havyan çeşidi kadar zengin.

Karadeniz Bölgesi Millî Parkları

10. Abant Gölü Millî Parkı

10.  Abant Gölü Millî Parkı

Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olan Abant Gölü Millî Parkı denizden 1328 metre yüksekliktedir. Bitki, flora ve fauna bakımından zenginliği bakımından 1196,5 metrekarelik kısmı millî park olarak kabul edilmiştir. Abant Gölü Millî Parkı özellikle Abant Çiğdemi ve Abant Alabalığı başta olmak üzere birçok bitkiye ve hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

11. Altındere Vadisi Millî Parkı

11. Altındere Vadisi Millî Parkı

Trabzon Maçka’da bulunan Altındere Millî Parkı nemli havası ve ormanlarla doğal habitatıyla birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapmakta. Millî park sınırları içerinde bulunan Sümela Manastırı Türkiye ve dünyada en önemli inanç merkezi olarak kabl edilmekte. Trekking, kamp, sportif balıkçılık gibi birçok aktivite yapılabilir.

12. Boğazköy - Alacahöyük Millî Parkı

12. Boğazköy - Alacahöyük Millî Parkı

1988 yılında kurulmuş olan millî park Çorum’un Boğazköy ilçesinde bulunmakta. Anadolu’da kurulan en eski uygarlıklardan olan Hitit’lerden kalma birçok eserin bulunduğu Alacahöyük’ü kapsayan 2600 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Aynı bölgede bulunan 5 katlı kültür katı 2001'den itibaren Dünya Belleği Listesindedir.

13. Hatila Vadisi Millî Parkı

13. Hatila Vadisi Millî Parkı

Artvin’de bulunan hatla vadisi ve birçok dereyi kapsayan, jeolojik ve jeomorfolojik yapısıyla Türkiye’de ender rastlanan bir bölge özelliği bulunmakta. Birçok farklı kayaç türü, etki ve hayvanlara yuva olan millî parkta önceden belirlenmiş yerlerde çadır ve karavanla konaklayabilirsiniz.

14. Ilgaz Dağı Millî Parkı

14. Ilgaz Dağı Millî Parkı

Batı Karadenizde bulunan, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırlarında bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı tam bir habitat madeni diyebiliriz. Kış sporları, temiz havası ve zengin orman dokusuyla adeta Kastamonu’nun akciğeri… Kayak merkezi, kamp ve çadır kurmak için alanları bulunan millî parkta alabalık tutma tesisi ve av göletleri de hizmet vermekte.

15. Kaçkar Dağları Millî Parkı

15. Kaçkar Dağları Millî Parkı

Alan olarak Rize, Erzurum ve Artvin’i de kapsayan Kaçkar Dağları Millî Parkı tarihi değerler başta olmak üzere doğal oluşumlar ve güzellikleriyle dikkat çekmekte. Endemizm yükseliği sayesinde dünyada bulunan 25 ekolojik alan arasında yer almaktadır. Ayrıca Orman Gülünün 3000 m yükselikte görüldüğü tek yerdir.

16. Karagöl - Sahara Millî Parkı

16. Karagöl - Sahara Millî Parkı

Artvin Şavşat’da Karagöl ve Sahara olmak üzere iki bölümden oluşan millî park iç turizm açısından oldukça değerli. Karagöl tarafı ender görülen göl manzarası ve vadiler bulunurken Sahara alanında ise daha çok jeolojik özellikleriyle dikkat çekmekte. Ayrıca Sahara Şenliklerininde yapıldığı millî park 1994 yılında statüsünü kazandı.

17. Kop Dağı Müdafaası Tarihi Millî Parkı

17. Kop Dağı Müdafaası Tarihi Millî Parkı

Bayburt ile Erzurum illeri arasında I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’ya karşı Kop savunması yapılan bölge 2016 yılında millî park statüsü kazanmıştır. 10 endemik, 37 nadir kelebek türü ile Türkiye’nin en zengin kelebek alanıdır.

18. Küre Dağları Millî Parkı

18. Küre Dağları Millî Parkı

Kastamonu ve Bartın illeri arasında bulunan Küre Dağları Millî Parkı bitki çeşitliliği, ekosistem ve endemik türler bakımından Türkiye’nin en önemli ormanları bu milli parkta bulunmakta. Birçok doğal oluşum olmak üzere birçok güzelliğin evi olan millî park 2012’de PAN Parks sertifikası almıştır.

19. Yedigöller Millî Parkı

19. Yedigöller Millî Parkı

Türkiye’nin ilk alabalık üreme istasyonunun bulunduğu Yedigöller Millî Parkı ağaç ve bitki türlerinin yanı sıra hayvanlar için resmen bir orman denizi… Millî park içinde kamp kurabilir, günübirlik piknik, fotoğrafçılık gibi birçok aktiviteyi yapabilirsiniz.

Akdeniz Bölgesi Millî Parkları

20. Altınbeşik Mağarası Millî Parkı

20. Altınbeşik Mağarası Millî Parkı

Türkiye’nin 1., Avrupa’nın ise. 3. en büyük sualtı gölü gölü olan Altınbeşik Mağarası 2200 metre uzunluktadır. Travertenler ve doğal kayalardan oluşan köprüsü olan millî park ilkbahar ve kış aylarında yağışlardan dolayı kapalıdır.

21. Beydağları Sahil Millî Parkı

21. Beydağları Sahil Millî Parkı

Olimpos Beydağları Millî Parkı Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1972 yılında statüsünü kazanmıştır. Çıralı ve Adrasan plajı ve antik kentlerle millî park hem orman hem de denizin bir arada olduğu ender bir tabiata sahip.

22. Güllük Dağı Millî Parkı

22. Güllük Dağı Millî Parkı

Arkeolojik, jeolojik ve botanik bakımdan zengin olan Güllük Dağı Millî Parkı Termessos Antik kentini de içinde barındırır. Millî park içinde nesli tehlikede olan Ala Geyik başta olmak üzere şah kartal, karakulak ve vaşak gibi hayvanlar da barınmaktadır. Millî park ayrıca Millî Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK tarafından uygulamalı dersler için Doğa Okulu görevi de yapmaktadır.

23. Karatepe - Aslantaş Millî Parkı

23. Karatepe - Aslantaş Millî Parkı

Osmaniye Kadirli’de bulunan millî park Ceyhan Nehri kenarından bulunmaktadır. Genç Hitit devrinden kalma kalıntıların yanı sıra birçok bitki ve hayvana yuva olmuştur.

24. Kızıldağ Millî Parkı

24. Kızıldağ Millî Parkı

Isparta Şarkikaraağaç sınırlarında bulunan Kızıldağ Millî Park’ı mavi sedir yapraklı ormanının bulunduğu tek bölgede bulunan bir dağdır. 1993 yılında statüsünü kazanan millî park kışın doğal manzarasıyla oldukça beğenilmekte.

25. Kovada Gölü Millî Parkı

25. Kovada Gölü Millî Parkı

Isparta Eğirdir’de bulunan Kovada Gölü Millî Parkında koruma altında bulunan kuş türleri olmak üzere birçok hayvan ile birlikte 75 familyaya ait bitki türü bulunmaktadır. Milîi park içinde yürüyüş yolları ve kamp alanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

26. Köprülü Kanyon Millî Parkı

26. Köprülü Kanyon Millî Parkı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü kanyon peri bacalarına benzer taş oluşumlara sahiptir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de dikkat çeken milli park sınırları içerisinde Selge antik şehrinin kalıntıları, Artemis ve Zeus tapınakları, kanyon üstünde rafting yapılmakta ve kamp yapmak için işletmeler bulunmaktadır.

27. Saklıkent Millî Parkı

27. Saklıkent Millî Parkı

Diğer adı Saklıkent Kanyonu olan millî parkı Antalya - Muğla arasında bulunan Eşen Çayının kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu bir kanyondur. Arazinin yapısı kireçtaşından oluşmakta olup köprü vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin özellikle yaz aylarında uğrak noktasıdır.

28. Yumurtalık Lagünü

28. Yumurtalık Lagünü

2008 yılında milli park olarak kabül edilen Yumurtalık Lagünü Adana’da bulunmaktadır. Seyhan - Ceyhan deltası üzerinde yer alan millî park başta Halep Çamı gibi nadir bitki türleri, caretta caretta ve Chelonia Mydas gibi deniz kaplumbağaları gibi türler korunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi Millî Parkları

29. Ağrı Dağı Millî Parkı

29. Ağrı Dağı Millî Parkı

Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı ve çevresini oluşturan millî park hayvan ve bitki türü çeşitliliği, jeolojik özellikleri, turizm ve dağcılık alanlarında oldukça dikkat çekmektedir. Buz Mağarası başta olmak üzere birçok görülmesi gereken oluşumlar bulunmakta. Endemik bir tür olan Süphan kertenkelesi, Ur keklik ve sakallı akbaba, endemik çiçekler ve nadir bulunan kelebek türkeriyle tam bir ekolojik alandır.

30. Malazgirt Meydan Muharebesi Millî Parkı

30. Malazgirt Meydan Muharebesi Millî Parkı

2018 yılında milli park statü kazanan Malazgirt Meydan Muharebesi Millî Parkı Muş ilinin Malazgirt ilçesindedir. Malazgirt Muharebesinin geçtiği alanın reklarasyonu yapılmıştır. Millî parkta anıt, ziyaretçi tanıtım yeri, müze, minyatür, ve idari binadan oluşmaktadır.

31. Munzur Vadisi Millî Parkı

31. Munzur Vadisi Millî Parkı

Tunceli’de bulunan Munzur Vadisi 1971 yılında millî park ilan edilmiştir. Akarsu kaynakları gözeler, endemik bitki türleri, bitki örtüsü ve yabani hayvan türlerinin çeşitliliği ile dikkat çekmekte. 1518 tane kayıtlı bitki türü, kızıl geyik gibi nadir görülen hayvan türleri ile Munzur Vadisi kendi halinde doğal bir yaşam formu.

32. Nene Hatun Millî Parkı

32. Nene Hatun Millî Parkı

93 Harbi sırasında gösterdiği direniş ile bir simge haline gelen Nene Hatun Millî Parkı Erzurum’da bulunmakta. Nene Hatun Aziziye Tabyasının göstermiş olduğu kahramanlığın ve cesaretinin ölümsüz hale gelmesi için Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir.

33. Sarıkamış - Allahuekber Dağları Millî Parkı

33. Sarıkamış - Allahuekber Dağları Millî Parkı

Binlerce askerimizin şehit düştüğü Sarıkamış harekatı, yaban hayat, Sarıçam Millî Parkının en temel özellikleri. Ayrıca millî park sınırları içinde kayak, konaklama, şehitlerimizin huzurla uyuduğu şehitlikler bulunmakta.

Ege Bölgesi Millî Parkları

34. Başkomutan Tarihi Millî Parkı

34. Başkomutan Tarihi Millî Parkı

Millî mücadelenin Ege bölgesi tarafında yer alan Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak sınırları arasında bulunan Başkomutan Tarihi Millî Park şehitlikler, anıtlar ve müze olarak hizmet vermektedir.

35. Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı

35. Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı

Aydın’da bulunan millî park sınırları içinde Panionion, Thebai kenti, Ayayorgi Manastırı, Domatia ile Karine, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası gibi birçok tarihi güzellik bulunmaktadır. Ayrıca biyolojik çeşitliliğin korunması için çeşitli anlaşmalar imzalanarak bu millî park aynı zamanda önemli bir doğa alanıdır.

36. Honaz Dağı Millî Parkı

36. Honaz Dağı Millî Parkı

Denizli’de bulunan Honaz Dağı ve etrafı milîi park olarak kabul edilmiştir. Ege bölgesinin en yüksek dağı olan Honaz Dağı yerden 2571 metre yükseklikte olup 1995 yılında millî park olarak kabul edilmiştir.

37. Marmaris Millî Parkı

37. Marmaris Millî Parkı

Physkos şehri, Amos harabeleri, Gavur Sancağı ve Marmaris Kalesi başta olmak üzere birçok tarihi öneminin yanı sıra jeomorfoloji nadir ekosistemiyle Marmaris Millî Parkı 1996 yılında statüsünü kazanmıştır. Doğa fotoğrafçılığı, gezisi, botanik turları, kaya tırmanışı gibi aktivitelerde de bulunabilirsiniz.

38. Spil Dağı Millî Parkı

38. Spil Dağı Millî Parkı

Manisa ve İzmir il sınırları içerisinde bulunan ve Spil Dağını kapsayan millî park 1968 yılında statüsünü kazanmış. Osmanlı Devletinden itibaren atların otlağı ve yılkıya olarak kullanılan alan atların doğal yaşam alanı haline gelmiştir.

Marmara Bölgesi Millî Parkları

39. Gala Gölü Millî Parkı

39. Gala Gölü Millî Parkı

Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan Gala Gölü Millî Parkı sulak alanı ve orman ekosistemiyle 111 kuş türünü, nesli tehlikede olan özellikle Tepeli Pelikan, Bayağı Aynak ve küçük Karabatak gibi canlı türlerini barındıran bir millî parkımızdır.

40. İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı

40. İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı

Kırklareli’nin Bulgaristan sınırında yer alan İğneada beldesi sınırlarında bulunan milîi parkta 5 tane göl ile birlikte birçok bitki ve hayvan türüne yuvadır. Fotoğrafçılık, kuş gözlemi, orman ve dağ sporlarıyla millî park ziyarete açıktır.

41. Kazdağı Millî Parkı

41. Kazdağı Millî Parkı

Balıkesir Edremit’te yer alan sıradağlardan adını alan Kazdağı Millî Parkı aynı zamanda bölgenin en yüksek dağıdır. Endemik türler başta olmak üzere 77 tane ülkemize özgü tür tespit edilmiştir. Sarıkız ile ünlü millî park efsanesi ile ünlü park kamp yapmak isteyenlerinde gözdesidir.

42. Kuş Cenneti Millî Parkı

42. Kuş Cenneti Millî Parkı

Manyas, gönen ve bandırma arasında bulunan Kuşcenneti Millî Parkı kuş zenginliği ve bu zenginliği koruması nedeniyle A sınıfı diploma verilen milli paktır. Manyas Kuş Cenneti olarak bilinen millî park Cobitis Puncticulata balığı gibi küresel ölçekte tehlikede olan birçok canlıyı korumaktadır.

43. Troya Tarihi Millî Parkı

43. Troya Tarihi Millî Parkı

Çanakkale’de bulunan millî park dünya mirası listesinde yer alan Troya Antik Kentindedir. Homeros’un Truva Savaşının anlattığı mekan olan millî park ayrıca birçok sit alanı, 2 antik kent, 4 tümülüs ve 3 tescilli mezarlığı bünyesinde bulundurur.

44. Uludağ Millî Parkı

44. Uludağ Millî Parkı

Bursa’nın simgesi olan Uludağ Millî Parkı eşsiz güzelliği, kar sporları ve en yüksek tepe noktası olarak özellikle kış aylarında daha da beğenilmektedir. Türkiye’de ilk buzul devri izleri Uludağ’da bulunmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Millî Parkları

45. Botan Vadisi Millî Parkı

45. Botan Vadisi Millî Parkı

Siirt’te bulunan Botan Vadisi 2019 yılında millî park olarak kabul edilmiş olup yamaç paraşütü, rafting gibi sporları yapmaya elverişli bir alandır. ayrıca Türkiye'nin son milliî parkıdır.

46. Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

46. Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

Burası Alp Dağları olsa beğenirdiniz diyeceğimiz ama Şemdinli ve Yüksekova sınırları içinde bulunan Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı aynı zamandaTürkiye’nin en yüksek zirvesi olan Uludoruk'u da kapsar.

47. Nemrut Dağı Millî Parkı

47. Nemrut Dağı Millî Parkı

Adıyaman Kahta’da bulunan Nemrut Dağı Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve diğer alanlar millî park sınırları içindedir. Her iki terasta da aslan ve kartal heykelleri arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan dev heykeller bulunmakta, bunlar yazıtları ve kabartmaları olan ortostadlarla çevrilidir.

48. Tek Tek Dağları Millî Parkı

48. Tek Tek Dağları Millî Parkı

Şanlıurfa’da bulunan millî parkı aynı isimli Tek tek dağları üzerinde yer almaktadır. Şuayip Şehri, Soğumatar Harabeleri ve Senem mağarası bu park içinde bulunmaktadır. Konaklama imkanı bulunmayan millî park birçok canlıya ev sahipliği yapmakta.

Ülkemizle ilgili şu içerikler de dikkatinizi çekebilir;

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
14
12
8
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın