UTM kodla takip için sistem oldukça basit, toplamda üç farklı değişken tanımlamanız yeterli oluyor. Bu değişkenler sırasıyla Campaign Source, Campaign Medium ve Campaign Name. Peki bunlar ne anlama geliyor? Campaign Source dediğimiz şey linke hangi mecradan tıklandığını tarif ediyor. Bu Instagram, Twitter ya da Onedio olabilir. Campaign Medium ise ne tür bir reklam aracısı olduğunu tanımlıyor. Burada çoğunlukla reklamı yapan fenomenin ismi kullanılıyor, yani şuanki örneğimizde Haydar Özkömürcü olacak. Enes Batur, Danla Biliç vb. gibi bir isim Medium olarak tanımlanıyor. Son olarak mutlaka geçirmemiz gereken değişken ise Campaign Name. Adından da anlaşılabileceği gibi bu değişken ilgili kampanyanın ismi. Bu sayede reklam veren hangi kampanya ile, hangi influencer nereden trafik sağlamış, hangileri bir şeyler satın almış görebiliyorsunuz.
UTM kod nasıl oluşturulur?
Kafanızda iyice canlandırmak adına canlı bir örnek vereceğim. Örneğin Onedio’da Haydar Özkömürcü’nün yayınladığı bir makaleyi takip etmek için bir URL oluşturalım. URL yapısı şu şekilde oluyor;
https://websitesi-adi/?utm_source=onedio&utm_medium=haydar-ozkomurcu&utm_campaign=utm
Bu URL’de Websitesi Adını içeren kısım reklamverenin URL’si. Source kısmı ise Onedio’dan geldiğini, Medium kısmı Haydar Özkömürcü tarafından gönderildiğini ve Campaign kısmı ise UTM ile ilgili içerikten geldiğini belirtiyor. Tabi siz de kendi kendinize farklı bir tanımlama yapabilirsiniz. Bu URL’nin canlı şekilde nasıl göründüğünü ise SEO Ajansı şeklinde verdiğim linke tıklayarak URL satırında görebilirsiniz.
Bu tabi bir örnek, tıkladığınızda kimse para kazanmayacak. Ancak bunu anlaştığınız bir e-ticaret sitesi için yaptığınızda sizin paylaştığınız linke tıklayan kişi başına ve satın aldığı ürünün kategorisine göre değişen şekilde para kazanabiliyorsunuz. Genellikle elektronik ürünlerde ürünün satışının %2’i, tekstil, makyaj ürünlerinde ise %15’e yaklaşan komisyon oranları söz konusu.
Instagram
Twitter
Yorum Yazın